luni, aprilie 29, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaModificările propuse în proiectul de modificare a Codului Fiscal - O analiză...

Modificările propuse în proiectul de modificare a Codului Fiscal – O analiză critică a Consiliului Patronatelor ESG din România

București, 03.08.2023

Astăzi, Consiliul Patronatelor ESG din România dorește să aducă în atenția mediului de afaceri și a opiniei publice o analiză detaliată și critică asupra modificărilor propuse în proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat recent. În cadrul acestei analize, ne dorim să evidențiem anumite aspecte care pot avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, al dezvoltării durabile și al responsabilității sociale a întreprinderilor.

Consiliul Patronatelor ESG din România se opune ferm proiectului ce aduce modificări substanțiale fiscalității în România. Considerăm că aceste măsuri vor avea efecte nefavorabile asupra mediului de afaceri, descurajând investițiile și împovărând entitățile comerciale cu noi proceduri birocratice.

  1. Impozitul pe profit: Consiliul Patronatelor ESG își exprimă îngrijorarea față de introducerea noțiunii de ajustor fiscal (AFIP), care poate crea un cadru fiscal complex și dificil de gestionat pentru companii. În plus, formula de calcul a acestui ajutor fiscal ridică preocupări cu privire la predictibilitatea și stabilitatea fiscală. De asemenea, restricțiile privind deductibilitatea cheltuielilor pentru autoturisme și utilități pot afecta capacitatea companiilor de a-și desfășura activitatea în mod eficient.
  2. Impozitul pe dividende: Creșterea impozitului pe dividende la 10% poate afecta atractivitatea investițiilor și poate influența deciziile de distribuire a profiturilor, având astfel un impact asupra investițiilor și dezvoltării economice.
  3. Impozitul pe microîntreprindere: Noile condiții impuse pentru aplicarea impozitului pe microîntreprindere ridică îngrijorări privind complexitatea reglementărilor și potențialele dificultăți de implementare pentru companii. Aceste măsuri ar putea limita dezvoltarea sectorului de afaceri și inovare, punând în pericol creșterea economică.
  4. Impozitarea PFA: Modificările propuse privind impozitarea PFA pot afecta grav categoria de profesioniști independenți, limitându-le capacitatea de a contribui la economie și de a-și desfășura activitățile într-un mediu propice.
  5. Impozitul pe vânzarea proprietăților: Creșterea cotei de impozitare pentru vânzarea proprietăților poate descuraja tranzacțiile imobiliare și poate influența piața imobiliară în detrimentul tuturor părților implicate.
  6. Creșterea cotei de TVA: Majorarea cotei de TVA pentru anumite categorii de produse poate afecta consumul și poate avea un impact asupra inflației.
  7. Impozit pentru tranzacțiile imobiliare rezidențiale: Introducerea unui impozit pentru tranzacțiile imobiliare rezidențiale ar putea avea consecințe asupra pieței imobiliare și asupra accesibilității la locuințe.
  8. Impozit suplimentar pentru proprietăți imobiliare: Impozitul suplimentar pentru proprietățile imobiliare poate avea un impact negativ asupra proprietarilor și poate descuraja investițiile în sectorul imobiliar.

Consiliul Patronatelor ESG din România consideră că aceste propuneri de modificare ale Codului Fiscal ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, dezvoltării durabile și responsabilității sociale a întreprinderilor. Noi îndemnăm autoritățile să țină cont de preocupările și recomandările mediului de afaceri și să asigure un dialog transparent și deschis înainte de implementarea acestor modificări.

***

Despre Consiliul Patronatelor ESG din România:

Consiliul Patronatelor ESG din România și-a asumat să devină principalul promotor al ideilor, conceptelor, metodelor, tehnologiilor inovatoare, vom aduce și implementa în mediul de afaceri cele mai noi și performante modele de afaceri ce includ și aplicarea  principiilor ESG

Ne diferențiem în tabloul general al mișcării patronale din România prin accentul pe care îl punem pe implementarea principiilor ESG și dezvoltarea unei componente semnificative de programe și activități dedicată dezvoltării afacerilor membrilor noștri.

Consiliul Patronatelor ESG din România susține promovarea principiilor de responsabilitate socială a întreprinderilor și dezvoltare durabilă în rândul mediului de afaceri din țară. Membrii consiliului sunt angajați în promovarea bunelor practici și în contribuția la dezvoltarea economică și socială sustenabilă.

Pentru mai multe informații:
https://cpesgr.ro/


Consiliul Patronatelor ESG din România și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin...

Consiliul Patronatelor ESG din România – CPESGR* reunește cele mai importante voci pe tematica ESG, din cadrul mișcării patronale din România, de alătură...

Stop suprataxarea contractelor de muncă cu timp parțial

Vocea antreprenorilor contează! Sunt afaceri pentru a căror funcționare și dezvoltare contează să poată angaja un om de marketing, un contabil sau un administrativ cu...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro