Ministrul energiei Virgil Popescu a confirmat participarea la Forumul Energiei de astăzi, 21 aprilie, organizat de Financial Intelligence
București, 20 aprilie 2021. Financial Intelligence organizează astăzi, 21 aprilie 2021, de la ora 11:00, a treia ediție a evenimentului ”FORUMUL ENERGIEI”.
Evenimentul se va desfășura online și va fi transmis LIVE pe platforma www.financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence, precum și pe canalul de YouTube Financial Intelligence.
Participanții înscriși la evenimentul FORUMUL ENERGIEI vor putea transmite întrebări speakerilor în timpul evenimentului, în comentarii la video, prin intermediul paginii de Facebook Financial Intelligence.
- PNRR – 1,3 miliarde de euro pentru componenta energetică şi 600 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi
Bugetul iniţial pentru componenta energetică prin PNRR este de 1,3 miliarde de euro, iar pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi – 600 de milioane de euro. România și-a propus prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la minim 30,7% în anul 2030, având ca ținte intermediare 25,2% (în 2022), 26,9% (în 2025) și respectiv 28,4% (în 2028). În vederea atingerii obiectivelor, România trebuie să extindă capacitatea de energie din surse regenerabile până în 2030 cu aproximativ 6,9 GW în plus față de anul 2015, corelat cu scoaterea din operare a capacităților bazate pe cărbune.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a declarat recent: „Prin PNRR ne propunem să avem o componentă energie regenerabilă și eficiență energetică, care prevede dezvoltarea unui program de investiții pentru operatorii economici din industrie și IMM-uri în vederea implementării măsurilor de eficiență energetică, precum și sprijinirea inovării prin finanțarea unor tehnologii noi, digitalizare capacități verzi, proiecte demonstrative cu impact în creșterea eficienței energetice și reducerea GES. Totodată, la componenta de cercetare, dezvoltare și inovare a fost inclusă crearea unui sistem de granturi pentru cercetare și dezvoltare în domenii de nișă cum ar fi acumulatorii de litiu, hidrogen verde. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi, respectiv: modernizarea, reabilitarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului și a altor gaze verzi; integrarea de instrumente inteligente, tehnologii IT sau care pot fi accesate de la distanță”.
Proiecte de investiții prin PNRR:
- Decarbonarea producției de energie electrică, prin restructurarea marilor producători de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (C.E.O./C.E.H.), asigurându-se utilizarea RES și tranzitoriu a gazelor naturale împreună cu alți combustibili alternativi, e.g. hidrogen;
- Finanțarea unor scheme pentru instalarea de E-SRE și gaze regenerabile descentralizate, inclusiv pentru îmbunătățirea accesului la energie in comunități dezavantajate;
- Implementarea unor investiții în domeniul energiei solare, în utilizarea hidrogenului și în cogenerare de înaltă eficiență.
- Implementarea unor sisteme energetice inteligente.
- Investiții pentru noua industrie energetică în Valea Jiului și Gorj
În cadrul evenimentului se vor discuta următoarele subiecte:
- România și tranziția către o energie curată, fără emisii – tranziția energetică – oportunitate economică;
- PNRR, Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027: trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor din energie;
- Tranziție verde – Finanțarea prin PNRR (Energii regenerabile și eficiență energetică; Valul renovării – Fondul pentru reabilitare energetică și seismică);
- Liberalizarea pieței de energie și gaze naturale;
- Strategia de investiții a companiilor de stat din energie;
- Investiția la bursă în acțiuni ale companiilor din energie;
- Strategia României privind investiția în hidrogen; Hidrogenul – alternativă la combustibilii clasici în transporturi;
- Green Deal – o realitate care generează oportunități și implică riscuri;
- Energia nucleară – contribuție la realizarea obiectivelor climatice;
- Cum prevenim episoadele de blackout?
- Când vom avea o Strategie Energetică a României?
- Energia bazată pe cărbune – soluții pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) și Complexul Energetic Hunedoara;
- România și potențialul ei pentru energiile regenerabile;
- Stațiile electrice și mașinile electrice – evoluția din România;
- Cum a influențat pandemia activitatea companiilor din energie;
- Prețurile la energie din România comparativ cu alte state din UE.
- Legea offshore și gazele din Marea Neagră.
Speakerii evenimentului sunt: VIRGIL POPESCU – Ministrul Energiei; SIEGFRIED MUREȘAN – Raportor al Parlamentului European privind finanţarea Green Deal; CRISTIAN BUȘOI – Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European; BENDE SÁNDOR – Preşedintele Comisiei de Industrii, Camera Deputaților; ISTVÁN-LORÁNT ANTAL – Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat; CRISTINA PRUNĂ – Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Vicepreședintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților; BOGDAN CHIRIȚOIU – Președintele Consiliului Concurenței; ZOLTAN NAGY-BEGE – Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE); COSMIN GHIȚĂ – CEO Nuclearelectrica; CORINA POPESCU – CEO Electrica; BOGDAN BADEA – Președintele Directoratului, Hidroelectrica; JOHAN MEYER – Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea și CEO al Franklin Templeton, Sucursala București; LĂCRĂMIOARA DIACONU-PINTEA – Membru al Directoratului la Complexul Energetic Oltenia; MARIAN NĂSTASE – Președintele Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC); ADRIAN ȘUȚA – Director al Directiei pentru Relația cu Reglementatorul și ENTSO-E, Transelectrica; FLORINA SORA – Expert superior, Directia Generală Gestionare Evaluare Concesionare, Resurse/ Rezerve Petrol, Agenția Națională pentru Resurse Minerale; CĂTĂLIN NIȚĂ – Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG); CĂTĂLIN STANCU – Senior Advisor la Horváth & Partners; ADRIAN TĂNASE – Director General al Bursei de Valori Bucureşti; VALENTIN BÂRGĂU – Head Of Investment and Business Development la Restart Energy; CRISTIAN SPORIS – Vicepreședinte Corporații la Raiffeisen Bank; RĂZVAN NICOLESCU – Fost ministru al energiei; IOANA TIMOFTE – Director General al Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR); SEPTIMIU STOICA – Președinte AGA al Bursei Române de Mărfuri; DUMITRU CHISĂLIȚĂ – Președintele Asociației Energia Inteligentă, REMUS VULPESCU – Membru Fondator, Think Tank Financial Intelligence.
Evenimentul va fi moderat de: ANCUȚA STANCIU, Membru Fondator Financial Intelligence și ADINA ARDELEANU, Membru Fondator Financial Intelligence.
Le mulțumim partenerilor pentru că au făcut posibilă desfășurarea evenimentului!
Parteneri: Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Restart Energy, Nuclearelectrica, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR), ALRO, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), Fondul Proprietatea, Raiffeisen Bank, Veolia Energie România, Bursa de Valori București, Nova Power and Gas, Transelectrica, SNTGN Transgaz, MET Romania Energy, Romgaz, Tinmar Energy, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), SIF Muntenia, Complexul Energetic Oltenia, MOL, Bursa Română de Mărfuri, Grup Servicii Petroliere, Horváth & Partners, Asociația Furnizorilor de Energie din România, Conpet, Conef Gaz.
Parteneri instituționali: Consiliul Concurenței, Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român (CNR-CME), ICSS, Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Camera de Comerț și Industrie România-Israel.
Parteneri media: News.ro, Agerpres, România Durabilă, Economistul, Club Economic, The Diplomat Bucharest, FinZoom.ro, Revista Cariere, InvesTenergy, Focus Energetic, New Money, Revista Patronatului Român, BiziLive TV, Boof Media.
Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi aici.
***
DESPRE FINANCIAL INTELLIGENCE
Lansată în septembrie 2018, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking sau cibersecurity. La mai bine de doi ani de la lansare, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro a înregistrat un trafic de 7,3 milioane de afișări. 51,6% din publicul Financial Intelligence este format din bărbați, iar 48,4 % sunt femei. 55% dintre cititori au între 25 și 44 de ani, iar încă 17% dintre aceștia sunt persoane cu vâste cuprinse între 45-54 de ani. În 2020, financialintelligence.ro a înregistrat 5,1 milioane de afișări și 2,5 milioane de utilizatori unici, potrivit Google Analytics. Evenimentele FINANCIAL INTELLIGENCE sunt locul de întâlnire pentru investitori din România şi nu numai. Acestea au atras, până acum, peste 185.000 de participanți, atât în mediul offline cât și online, reprezentarea fiind la nivel de miniștri, oficiali de stat, ambasadori, politicieni, investitori, oameni de business și top management de companii. Financial Intelligence a fost pionier, precum și inovator în domeniul evenimentelor digitale și hibrid. Ne-am adaptat rapid modelul de business pe timp de pandemie.
***