miercuri, octombrie 4, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Barna Tánczos, la a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu

Ministrul Barna Tánczos, la a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu

Ministrul Barna Tánczos, la a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA 5.2): „Vorbind despre mediu, vorbim despre lume. Din păcate, lumea este amenințată de agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, participă, în perioada 28 februarie – 4 martie 2022, la cea de-a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA 5.2) și la sesiunea specială dedicată sărbătoririi a 50 de ani de la  înființarea UNEP (“UNEP@50”), evenimente ce se desfășoară în Nairobi, Republica Kenya.

Vorbind despre mediu, vorbim despre lume. Și, în zilele noastre, din păcate, lumea este amenințată de agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru afectează nu numai securitatea europeană, ci și securitatea la nivel global. România condamnă ferm un astfel de comportament iresponsabil, care încalcă grav dreptul și angajamentele internaționale, în primul rând Carta ONU”, a spus ministrul Barna Tánczos, în discursul său de la cea de-a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

În cadrul discuțiilor, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a condamnat, la rândul său, agresiunea rusească în Ucraina.

Ministrul Barna Tánczos a mai afirmat că „România consideră că eforturile multilaterale de mediu sunt cheia pentru a cataliza angajamentele țării față de provocarea globală de mediu, în special în cazul poluării cu plastic, care necesită soluții globale, coordonare, responsabilitate comună și implicare comună. Sper că unul dintre principalele rezultate ale UNEA 5.2 va fi lansarea unui Comitet de negociere interguvernamental (INC) în vederea unui acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice, care să cuprindă întregul ciclu de viață al materialelor plastice, inclusiv micro plasticele”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos, care consideră că UNEA trebuie să abordeze alte probleme critice, inclusiv pierderea biodiversității, deșeurile chimice, gestionarea azotului și o mai bună gestionare a resurselor și a mineralelor.

În discursul său, Barna Tánczos a atras atenția asupra Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, care definește cadrul național pentru implementarea Agendei 2030. Ministrul român al mediului a menționat că, în afară de aceasta, în prezent se dezvoltă o strategie pentru tranziția la economia circulară și conservarea resurselor naturale.

Ca parte a eforturilor noastre naționale, am adoptat Planul Național de Redresare și Reziliență, care vizează investiții și reforme în diferite sectoare. Pentru a reduce impactul materialelor plastice asupra mediului, România a promovat restricții legislative pentru anumite produse din plastic, în special a celor de unică folosință. De asemenea, au fost stabilite ținte pentru reducerea consumului pentru alte produse din plastic de unică folosință, promovând în același timp alternative ecologice”, a mai spus ministrul mediului, apelor și pădurilor. În cadrul discursului său, acesta a prezentat și sistemul informatic integrat de urmărire a trasabilității materialului lemnos – SUMAL 2.0 – care are ca obiectiv protejarea pădurilor din România și descurajarea tăierilor ilegale.

La finalul discursului, ministrul Barna Tánczos a subliniat că anul 2022 este unul foarte important pentru mediu: „Sărbătorim 50 de ani de la crearea UNEP. Acest moment ne poate inspira în proiectarea de soluții viitoare pentru mediu și ne poate ghida spre construirea unui viitor mai bun. În acest sens, România consideră că reluarea sesiunii UNEA reprezintă un moment istoric pentru mediu!”.


Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri apelul de proiecte,...

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lanst ieri, 16 februarie 2023, apelul de proiecte în cadrul Investiției 1 Campania națională de împădurire și reîmpădurire,...

SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente