vineri, septembrie 13, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMemorandum de Înțelegere semnat de CCIB și CCIA Tripoli

Memorandum de Înțelegere semnat de CCIB și CCIA Tripoli

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Sala Miron Vlasto din sediul său istoric un eveniment dedicat promovării schimburilor comerciale și cooperării economice cu Statul Libia. Manifestarea a avut loc în marja vizitei în România, în perioada 25-27 mai, a unei delegații conduse de Farag Darbil Amer, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Tripoli (CCIA Tripoli) și a fost onorată de prezenţa ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Statului Libia în România, E.S. Abdulmuli Monem, și a șefului Cancelariei Ambasadei, coordonatorul sectoarelor economic, comercial și cultural, Mohamed L.A Shebani.

Cu acest prilej, a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere între CCIB și CCIA Tripoli de către președinții celor două Camere, în prezența membrilor delegației libiene și a reprezentanților unor firme românești interesate de piața amintită.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 18% din export și 31% din import. De asemenea, Iuliu Stocklosa a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, cu accent pe cele dedicate promovării ofertei românești în străinătate, dar și a oportunităților de afaceri și investiționale oferite de diverse piețe, în rândul comunității de business. În context, președintele Camerei bucureștene a subliniat potențialul ridicat de cooperare cu parteneri din Libia, ținând seama de tradiția relațiilor bilaterale, de buna reputație a firmelor românești în această țară, dar și de o anumită complementaritate a celor două economii.

Președintele CCIA Tripoli, Farag Darbil Amer, a subliniat interesul deosebit pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare cu firme din România, atât în domeniul comercial, cât și pe diverse proiecte investiționale de amploare. Președintele CCIA Tripoli a exprimat întreaga deschidere pentru a furniza informații de interes despre oportunitățile oferite de țara sa, dar și de a oferi sprijin companiilor românești care doresc să lucreze cu parteneri din Libia.

În a doua parte a evenimentului, reprezentanții firmelor românești şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu membrii delegației libiene. Astfel, a existat interes pentru cooperare în: industria de prelucrare a produselor agro-alimentare (panificație, patiserie, alimente diverse, floarea soarelui), energie, inclusiv din surse regenerabile, infrastructură de transport, software, consultanță, automatizare industrială, construcții și materiale de construcții, turism. În perioada următoare, în baza memorandumului de înțelegere semnat de cele două Camere, oamenii de afaceri români vor beneficia de sprijin pentru a intra în contact cu reprezentanți guvernamentali din industrie, economie, energie, sănătate, dar și cu companii private din Libia. Conducătorii celor două camere de comerț au convenit, în principiu, organizarea unei expoziții ”Zilele produselor românești” la Tripoli în a doua parte a lunii septembrie a.c..

În finalul evenimentului a avut loc o degustare de produse de patiserie și cofetărie oferite de firma Moesis by Angelo din localitatea Greci, județul Tulcea.

Informații de background

În 2021, Libia a fost a șasea piață de destinație a mărfurilor românești livrate în Africa, după Maroc, Tunisia, Africa de Sud, Namibia și Sudan, cu un volum de 100,3 milioane USD, similar celui consemnat în anul precedent (100 milioane USD). Din păcate, în primele 3 luni ale anului 2022 (date disponibile), se constată o diminuare semnificativă a comerțului bilateral. Astfel, în primul trimestru al acestui an, România a exportat în Libia bunuri în valoare de 2,5 milioane USD, adică cu 96% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile din această țară au scăzut cu 99% comparativ cu trimestrul I al anului 2021.

Vrem e-tva pentru afaceri și pentru eficiența sistemului fiscal, nu împotriva...

Digitalizarea, ar trebui să conducă la muncă mai puțină, mai puține resurse alocate și eficiență mai mare,în nici un caz mai multă muncă, costuri...

Conferința “IMM ROMANIA”- Mediul Antreprenorial și perspectivele dialogului social”

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat astăzi, 9 mai 2024, împreună cu PIMM Galați primul eveniment regional din Sud Estul României sub...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,905FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro