România și românii se pot mândri din luna decembrie cu prima criptomonedă românească, FutureCoin, lansată de criptomiliardarul Cristian Filip, în vârstă de 19 ani. Conform unui comunicat al fondatorului criptomonedei, proiectele care susţin FutureCoin deţin deja o capitalizare totală în valoare de 4 milioane de dolari, numai în luna noiembrie echipa reuşind să obţină aproximativ 3 milioane de dolari prin achiziţii ale monedei, din care 600.000 de dolari reprezintă investiţia a doi investitori privaţi din Dubai şi Elveţia.
„Criptomoneda va fi susţinută de rezultatele reale a 12 proiecte tehnologice inovatoare în domeniul financiar, a căror valoare estimată ajunge la 4 trilioane de dolari până în 2030, şi pe care FutureCoin îşi propune să le lanseze la nivel global. Patru dintre aceste proiecte vor fi deja lansate anticipat în decursul acestei luni, faţă de termenul din 2022 stabilit iniţial”, arată de asemenea sursa citată.
Proiectul a fost realizat folosind un blockchain care conectează Binance Smart Chain (BEP20) şi ERC20, acesta urmând să fie folosit până la dezvoltarea TradeLink. Tehnologia prin care operează TradeLink va permite tranzacţionarea aproape instantanee, la o viteză de la 194 până la 1.000 de ori mai rapidă decât celelalte tehnologii actuale de tip blockchain. Totodată, noua tehnologie va oferi o securizare şi anonimizare a tranzacţiilor efectuate, eliminarea taxelor suplimentare şi conectarea la toate platformele existente pe internet şi în viaţa reală.
Informația vine în contextul în care voci avizate din domeniu au semnalat deja steagurile roșii ale proiectului FutureCoin, dar și a faptului că, pentru prima oară în istorie, piața de criptoactive devine cel mai important refugiu pentru investitori, devansând investițiile în aur, fapt arătat de altfel chiar de un studiu BNR. Instituția atrage însă atenţia totodată că aceste criptoactive trebuiesc reglementate obligatoriu, cu atât mai mult cu cât investitorii încep să fugă din refugiile tradiţionale pe timp de inflaţie crescută