- Doar 9% dintre investitori reacționează la volatilitatea pieței prin vânzarea investițiilor lor
- Majoritatea (52%) investitorilor din întreaga lume isi păstrează investițiile timp de mai mulți ani
- Alocarea pe clase de active rămâne stabilă, dar investitorii diversifică între sectoare
- Încrederea ca Europa va oferi randamente pe termen lung atinge niveluri record, dar scade în cazul SUA
- Jumătate dintre investitorii individuali români dețin în portofoliu acțiuni locale și criptoactive
- Sectorul financiar este cel mai deținut de către investitorii români, în timp ce bursa americană este văzută ca fiind cea cu potențial mai bun pe termen lung
- “Cash-ul” este preferat de 74% dintre investitorii români
Investitorii individuali din întreaga lume adoptă strategii pe termen lung pentru a naviga volatilitatea pieței, conform celui mai recent studiu trimestrial Retail Investor Beat al platformei de tranzacționare și investiții eToro. Studiul, care a intervievat 10.000 de investitori individuali din 12 țări, a arătat că aproape jumătate dintre respondenți (48%) își păstrează pozițiile și își mențin strategia de investiții existentă în perioadele volatile, în timp ce 23% optează pentru reechilibrarea portofoliilor. În același timp, 12% văd volatilitatea pieței ca pe o oportunitate de a cumpăra și doar o mică parte (9%) reacționează prin vânzarea investițiilor lor.
Situația investitorilor români este oarecum similară, 42% dintre aceștia își mențin strategiile de investiții, 30% declară că își vor reechilibra portofoliile, 14% caută să cumpere pe perioada de scădere, iar 10% își vând investițiile în această perioadă de turbulențe de pe piață.
Majoritatea investitorilor individuali adoptă o strategie pe termen lung. Peste jumatate, 52% la nivel global și 59% dintre investitorii români, își mențin pozițiile timp de ani de zile, iar alți 9% (4% dintre investitorii români) timp de decenii. Unul din patru (24% dintre investitorii globali și 27% dintre investitorii români își păstrează activele cu lunile, în timp ce doar o mică parte dintre investitorii individuali rămân pe poziții pe o perioadă de săptămâni (7%) sau zile (2%).
Studiul a mai arătat că încrederea investitorilor individuali nu a scăzut. Majoritatea (51%) consideră că sunt pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele de investiții, o creștere față de trimestrul anterior, marcând cel mai ridicat procent din momentul T1 2023. Cu toate acestea, investitorii români sunt mai prudenți. Doar 38% sunt încrezători că sunt pe cale să își atingă obiectivele în acest an, iar 51% consideră că este prea devreme să se pronunțe.
Comentând datele, Lale Akoner, Global Market Strategist la eToro, a declarat: „Turbulențele de pe piață care au apărut la începutul acestui an continuă să pună la încercare investitorii individuali, însă datele arată că aceștia își susțin strategiile pe termen lung, demonstrând un nivel de disciplină care sfidează noțiunile învechite despre investitorii individuali ca ‘dump money’. Investitorii individuali și-au consolidat în mod constant caracterul rezilient, care s-a manifestat acum prin niveluri susținute de încredere, în ciuda volatilității pieței.”
Analistul de piață al eToro pentru România, Bogdan Maioreanu, a adăugat: „România a fost trasă în jos într-un vârtej de incertitudine, generat de rezultatul politic al alegerilor prezidențiale și de impactul economic al tarifelor lui Trump, precum și de cel generat de deficitul bugetar guvernamental. Investitorii și-au păstrat strategiile, dar privesc cu mai multă prudență posibilul rezultat al deciziilor lor de investiții.”
Alocarea pe clase de active rămâne stabilă, dar investitorii își diversifică portofoliile între sectoare. Procentul investitorilor individuali care dețin acțiuni naționale (52%), acțiuni internaționale (35%) și criptoactive (35%) au rămas neschimbate în primul trimestru al anului, în timp ce procente ușor mai mari de investitori dețin mărfuri, precum și obligațiuni naționale și străine. Singura clasă de active care a înregistrat o scădere a fost cash-ul (69%), cu 1 punct procentual mai puțin față de sfârșitul anului 2024. Jumătate dintre investitorii români dețin însă în portofoliu acțiuni locale, 53% dețin criptoactive și 36% acțiuni internaționale. Deținerile de “cash” sunt încă preferate de 74% dintre investitorii români.
De asemenea, investitorii individuali își diversifică tot mai mult portofoliile pe industrii. În acest trimestru, este mai probabil ca aceștia să dețină acțiuni în bunuri de larg consum, în creștere cu 12%, urmate cele din industria de minerit (+9%), materiale (+8%), energie (+6%) și servicii financiare și tehnologie (ambele +5%), în timp ce proporția investițiilor în bunuri de consum discreționare a rămas aceeași. Investitorii români se diversifică și în sectorul sănătății (+11%), industrial (+10%) și imobiliar (+10%). Sectorul financiar, care este cel mai deținut sector de către investitorii români (70%), a înregistrat doar o creștere marginală (+1%). Vizavi de media globală, mineritul a înregistrat cea mai mare scădere, de aproape 9%, a numărului de investitori care au acțiuni din acest sector în portofoliu.
Lale Akoner a adăugat: „Investitorii individuali nu doar că se mențin pe poziții stabile, ci fac ajustări bine gândite pentru a naviga această incertitudine de pe piață. Saltul de 12% înregistrat de titlurile de consum de bază sugerează o înclinare către sectoare mai defensive. Prudența din economie se reflectă, de asemenea, într-o diversificare sporită a portofoliilor lor în diferite sectoare. Într-un mediu politic incert, investitorii se protejează și prioritizează reziliența în detrimentul riscului, cu un interes crescut pentru domenii precum materiale, minerit, energie și sectorul financiar.”
Încrederea în Europa crește, cea pentru bursele americane scade
Unul din patru investitori individuali (26%) identifică Europa drept regiunea cu cel mai puternic potențial de randament pe termen lung, în creștere cu 30% din T4 2024. În schimb, cei care preferă piața americană pentru randamente pe termen lung au scăzut de la 45% la 41% din T4 2024, în scădere cu 9%.
Procentul investitorilor individuali care au încredere în piețele emergente pe termen lung a crescut de la 17% la 19% în ultimul trimestru, în Japonia de la 12% la 13%, în Regatul Unit de la 8% la 10%, iar în Australia de la 7% la 8%. China a înregistrat un ușor declin, scăzând de la 24% la 22% în primul trimestru al anului.
Aproape jumătate dintre investitorii români (48%) cred încă în potențialul pe termen lung al burselor americane, 37% în bursele europene, 27% în cele din China, 17% în piețele emergente și 15% în bursa japoneză. Procentul investitorilor care privesc pe termen lung către SUA ca fiind cea mai performantă piata a crescut cu 4%, în timp ce cel al investitorilor care privesc Europa cu aproape 8%.
Bogdan Maioreanu a comentat: „Piețele europene au fost adesea trecute cu vederea, investitorii concentrându-se pe acțiunile de creștere din SUA. Cu toate acestea, având în vedere incertitudinea politicilor economice din SUA și riscul de concentrare în indicii mai largi, tot mai mulți investitori se îndreaptă către Europa pentru a-și diversifica și proteja capitalul. Evaluările atractive, politicile orientate spre creștere și recentele performanțe puternice în sectoare-cheie precum apărarea, energia și bunurile de lux generează un interes reînnoit pentru regiune.”
***
Despre sondaj
Cea mai recentă ediție a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 țări și 3 continente. Următoarele țări au avut 1.000 de respondenți: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia, Italia și Spania. Următoarele țări au avut 600 de respondenți: Țările de Jos, Danemarca, Polonia, România și Cehia.
Sondajul a fost realizat în perioada 18 februarie – 4 martie 2025 de către compania de cercetare Opinium. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru cele mai recente știri, puteți vizita centrul nostru media aici.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
eToro este o platformă de investiții în mai multe active. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scădea. Capitalul dvs. este în pericol.
eToro este autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie, în Cipru de Comisia pentru valori mobiliare și schimb valutar din Cipru, de Comisia australiană pentru valori mobiliare și investiții din Australia și licențiată de Autoritatea pentru servicii financiare din Seychelles.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.