joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaInteres pentru promovarea cooperării economice româno-emirateze

Interes pentru promovarea cooperării economice româno-emirateze

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc o întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Sultan Mohamed Majed Alali, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România, care a fost însoțit de dra. Mahrah Alshaya Al-Ali, adjunctul șefului de misiune. Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalități concrete de colaborare, cu scopul de a promova potențialul celor două economii și a impulsiona cooperarea bilaterală.

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare succintă a potențialului economic al Capitalei în context național și a oportunităților de afaceri și investiționale oferite de România, atât în calitate de țară membră a Uniunii Europene, cât și prin prisma poziției sale geostrategice. Președintele CCIB a folosit acest prilej pentru a vorbi despre strategia Camerei bucureștene în domeniul relațiilor externe, subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu. În context, Iuliu Stocklosa a punctat relațiile solide construite de CCIB cu parteneri din EAU, în special din Emiratul Sharjah, în care a funcționat primul birou de reprezentare al Camerei bucureștene, dublat de o expoziție permanentă, proiect care s-a bucurat de succes la nivelul ambelor comunități de afaceri. Totodată, a evidențiat evoluția pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale în anii 2021 și 2022 precum și a investițiilor firmelor din EAU în țara noastră.

Președintele CCIB a subliniat că cele două țări oferă oportunități semnificative de cooperare îndeosebi în industrie, dar și în educație și cercetare. În acest context, Iuliu Stocklosa a apreciat că organizarea, în viitorul apropiat, a “Zilei Oportunităţilor de Afaceri” dedicată E.A.U., dublată de o miniexpoziţie oferă cadrul necesar pentru o mai bună cunoaștere a celor două comunități de business și un excelent punct de plecare pentru identificarea și operaționalizarea unor proiecte de cooperare în beneficiul ambelor părți.

În opinia ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, relațiile economice româno-emirateze, deși vechi și puternice, însă au încă potențial semnificativ de amplificare. În acest context, E.S. Sultan Mohamed Majed Alali a exprimat întreaga deschidere de a susține toate demersurile ce vizează dezvoltarea cooperării economice și comerciale bilaterale și a punctat importanța pe care o acordă deschiderii unor linii directe de dialog cu reprezentanții comunității de afaceri din țara noastră. În ceea ce privește domeniile-cheie, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a apreciat că energia, transportul, agricultura, tehnologia informației, dar și domeniul logistic oferă oportunități semnificative.

Informații de background

În primele 9 luni ale anului 2022, valoarea totală a schimburilor bilaterale a fost de 375 milioane USD, mai mult decât volumul total consemnat în 2021, din care exportul a fost de 300 milioane USD (+29% față de 9 luni 2021), iar importul a fost de 75 milioane USD (+37%). La 30 septembrie a.c., în România erau înregistrate 541 firme cu capital emiratez, în valoare de 53,5 mil. USD, reprezentand 0,09% din totalul investițiilor străine în Romania, plasând EAU pe locul 37 între statele investitoare în țara noastră.


Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Document de poziție: RO e-TVA, RO e-Factura: Propuneri cu aplicare imediată...

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro