IMM ROMÂNIA a organizat astăzi, 23 mai 2025, împreună cu IMM Satu Mare evenimentul din regiunea Nord-Vest, sub egida: „IMM ROMÂNIA – Dialog Social și Dezvoltare Durabilă”.
Principalele subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost importanța dialogului social și întărirea implicării reprezentanților mediului de afaceri în procesul de elaborare a politicilor socio-economice care influențează activitatea și rolul angajaților și angajatorilor.
Astfel, în prezența a peste 100 de participanți, evenimentul de astăzi s-a axat pe 3 paneluri:
– Dialog social pentru o economie echitabilă și durabilă
– IMM-urile între sprijin instituțional și acces la finanțare
– Relații de muncă echilibrate și parteneriat social în economia locală
Au luat cuvântul următorii:
- Octavian Petric – Președinte Federația Patronatelor IMM Nord-Vest
- Florin Jianu – Președinte de onoare IMM România
- Adrian Cozma – Deputat
- Ioan Tibil – Subprefect, Instituția Prefectului Satu Mare
- Augustin Feneșan –Primvicepreședinte IMM România
- Cristian Otgon – Șef Departament Specializare Inteligentă, Ajutor de stat și Instrumente financiare ADR Nord-Vest
- Cristian Lup- director Agenția IMM Cluj
- Ciprian Costea – Membru Consiliul de administrație FNGCIMM
- Simona Derșidan – Director AJOFM Satu Mare
- Cristian Sasu – Director ITM Satu Mare
- Corneliu Bențe – Președinte-Fondator, UNELM
- Mircea Miclăuș – Președinte BNS Satu Mare
- Marius Gânță – Președinte Cartel Alfa Satu Mare
Moderator: Crina Duncă, Președinte Patronatul IMM Satu Mare
”Pozițiile publice ale IMM România au fost întotdeauna fundamentate pe analize riguroase și pe vocea reală a antreprenorilor. Am venit mereu în fața autorităților cu soluții concrete, cu propuneri constructive de politici publice. În actualul context economic marcat de incertitudine, stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale. Ultimul chestionar realizat de IMM România, la care au raspuns 1650 de antreprenori, arată clar așteptările mediului de afaceri de la noul Guvern: reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructura și în economia reală și creșterea absorbtiei fondurilor europene.”, a declarat Florin Jianu, Președinte de onoare IMM România.
”Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă o importantă parte din economia națională, angajând peste 60% din forța de muncă din sectorul privat. În acest context, dialogul social devine un mecanism esențial nu doar pentru identificarea nevoilor reale ale antreprenorilor, ci și pentru facilitarea accesului la fonduri europene. Este important ca patronatele să se unească pentru a promova, în mod coerent, soluții concrete la provocările actuale: reducerea birocrației, dezvoltarea formării profesionale și îmbunătățirea mecanismelor de atragere de fonduri europene.”, a declarat Octavian Petric, Președinte Federația Patronatelor IMM Nord-Vest
”Subliniez rolul esențial al dialogului social ca instrument de echilibru și coeziune între partenerii sociali. În egală măsură, necesitatea de a adapta Codul Muncii la realitățile economice și sociale actuale, pentru a răspunde eficient noilor provocări ale pieței muncii”, a declarat Augustin Feneșan, Prim-vicepreședinte IMM România
”Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană”