La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în ședința de de ieri, Hotărârea de Guvern privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale ”Hidroelectrica” S.A., pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița”.
Cele peste 37 de hectare vor fi scoase definitiv din fondul forestier național fără compensare, cu defrișarea a 30,7 ha de vegetație forestieră, conform acordurilor de mediu emise de autorități. „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” este un proiect de interes național destinat producerii de energie electrică și gestionării resurselor de apă în nord-estul județului Mureș.
„Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă și pune România pe direcția unui sistem energetic mai verde și mai independent. După mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici, obiectivul din județul Mureș început în ’89 a făcut ultimul pas către reluarea lucrărilor, care au fost sistate la un stadiu de realizare de 89%. Cu o producție de energie anuală estimată la 120 GWh, Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va avea un rol mult așteptat de sistemul energetic național. Am găsit calea de mijloc, adică investiții cu respectarea și protejarea naturii, și am mers înainte, de fiecare dată, punând interesul național, interesul românilor, mai presus de orice. A avea un sistem energetic mai puternic, capabil să sprijine dezvoltarea economică a României și să ofere cetățenilor acces la energie sigură și accesibilă, înseamnă a respecta și a proteja interesul național”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Proiectul asigură utilizarea complexă a debitelor râului Mureș și ale afluenților săi, contribuind atât la producția de energie regenerabilă, cât și la alimentarea cu apă a localităților din zonă. Concepția inițială a fost realizată înainte de 1989, iar în 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat și a ajustat traseul aducțiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv.
Pe lângă producția de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundații și regularizarea debitelor râurilor. Amplasată pe valea râului Răstolița, acumularea colectează apele mai multor pâraie prin două aducțiuni secundare, deviate apoi în râul Mureș. Implementarea proiectului se aliniază strategiilor naționale și europene privind energia regenerabilă și protecția mediului, consolidând eforturile României în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.