Motto: „Femeia este sufletul bărbatului, lumina care îl călăuzeşte. Femeia este gloria.” – Miguel de Cervantes
A trecut și 8 Martie. Gata, ne putem întoarce la lucrurile noastre obișnuite. Fascicolul de lumină și atenție oprit pentru un timp asupra sexului slab, pe care eu îl numesc frumos, grațios, s-a îndreptat deja spre alte zone de interes.
Dar, contrar acestor realități, eu vă invit, stimați cititori, să nu părăsim acest subiect. Nici azi, nici zilele următoare. O temă interesantă pentru Revista Patronatului Român este femeia manager.
Asta deoarece România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de femei care conduc afaceri din poziţia de Senior Executives în companii, potrivit unui raport Eurostat. Țara noastră conduce în acest clasament cu 34%, urmată de Estonia (33%), Lituania (30%) şi Letonia (29%), subliniază Agerpres.
Pe de altă parte, sunt peste 500.000 de afaceri active în România care au ca acţionar o femeie, iar majoritatea afacerilor conduse de femei sunt microîntreprinderi – cabinete diverse, saloane de înfrumuseţare, magazine, centre educaţionale, terapii, mici ateliere de producţie etc. Asta este realitatea la nivel național. Să vedem acum un exemplu în acest domeniu.
Studiu de caz: Irina Băețelu, Director Financiar la Provident.
Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul financiar, Irina Băeţelu s-a alăturat echipei Provident ca Director Financiar în urmă cu un an şi jumătate. Practic, la scurt timp de la venirea ei, a început pandemia, iar noile împrejurări au impus o adaptare rapidă, dar Irina spune că trecerea la noile condiţii de muncă s-a făcut cu succes – lucru valabil inclusiv la ea acasă, experienţa telemuncii aducând cu sine nişte schimbări prielnice pe plan personal. Şi, deşi în job description-ul ei primează termeni precum profit, costuri, bugete, Irina simte că lucrează într-o companie în care totul este despre oameni, de fapt. Pentru că atingerea targeturilor se face împreună cu o echipă în care contează starea de bine şi calitatea vieţii. Îi dăm cuvântul:
,,După mulţi ani petrecuţi în industria de telecom, îmi doream o schimbare, iar acest job a apărut ca o provocare. Industria financiară mi se pare extrem de interesantă, iar Provident e un jucător important pe această piaţă. M-a atras şi faptul că este unul dintre cei mai importanţi angajatori britanici din România, o societate cotată la bursă, un business solid care a avut o contribuţie importantă în economia României în cei 15 ani de când e aici, pe piaţă. Toate astea m-au făcut să fac acest pas şi acum, după un an şi jumătate, mă bucur că am făcut această alegere”.
Vom afla cum a făcut față provocărilor din perioada pandemiei: ,, După doar şase luni în care abia începusem să-mi cunosc mai bine colegii şi să înţeleg mai bine business-ul, a venit, din păcate, pandemia şi totul s-a schimbat rapid. Partea bună e că am dat dovadă de agilitate cu toţii şi, într-un timp extrem de scurt, am reuşit să mutăm activitatea din birou în online. Din fericire, ne-am adaptat cu toţii foarte bine şi lucrurile au mers excelent, chiar dacă într-un mod diferit. Pentru mine, personal, adaptarea nu a fost grea fiindcă oamenii m-au primit cu deschidere şi cu dorinţa de a lucra bine împreună. Iar acum, după un an şi jumătate, îi simt aproape, chiar dacă ne vedem exclusiv pe laptop. A contat foarte mult efortul tuturor, dar am şi comunicat extins: am avut mai multe întâlniri online în care doar am sărbătorit câte ceva sau am discutat despre aspecte legate de zona personală şi simt că suntem cu adevărat o echipă, fiind alături unii de alţii atât în momentele frumoase, cât şi în momentele grele”.
Concluzia sa este lămuritoare: ,,Am cunoscut oameni deosebiţi, care m-au ajutat să cresc profesional, iar o parte dintre ei azi îmi sunt prieteni buni. Desigur, familia e pe primul plan, cred, însă, că atunci când ai responsabilitatea oamenilor din echipă şi a bunului mers al business-ului, cariera înseamnă, de fapt, familia de la birou. Şi mai departe, familiile colegilor cu care lucrez, care pentru mine sunt extrem de importante”.
A trecut 8 Martie, dar să nu uităm rolul femeii în viața noastră.
Într-o scrisoare adresată locuitorilor din Corint, Apostolul Pavel scria în urmă cu două milenii: ,,Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea”.
Cu credință, nădejde și dragoste am scris și eu aceste rânduri, cu speranța de a oferi atenția noastră femeilor nu numai de 8 Martie, ci în fiecare zi a anului.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România