luni, noiembrie 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaGaleria Arhitecților Peleșului a fost vizitată de mii de turiști români și...

Galeria Arhitecților Peleșului a fost vizitată de mii de turiști români și străini care au descoperit istoria mai puțin cunoscută a Domeniul Regal Sinaia

̴ Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a încheiat cu succes proiectul co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național pentru promovarea patrimoniului Domeniului Regal Peleș   ̴

Galeria Arhitecților Peleșului a atras peste 5.000 de vizitatori de toate vârstele, din peste 10 țări, în cele 12 săptămâni, respectiv 30 de zile cât a fost deschisă publicului. Vizitatorii au descoperit istoria mai puțin cunoscută a Domeniul Regal Sinaia, din perspectiva arhitecților care l-au creat și dezvoltat, între anii 1883 – 1914. A fost prima expoziție amenajată în Vila Șipot, fostul Birou Regal de Arhitectură și reședința arhitectului-șef al Casei Regale, Karel Liman, la începutul secolului XX. Proiectul cultural al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția temporară a prezentat evoluția Domeniului Regal, „de la proiect la capodoperă”.  Punând în lumină contribuția arhitecților și valoarea istorică a patrimoniului construit și natural, proiectul și-a propus să relanseze acțiunile de reabilitare a Vilei Șipot, parte a patrimoniului regal din Sinaia.

Au fost prezentate publicului fotografii și planuri de arhivă și macheta originală realizată de Karel Liman pentru amenajarea peluzei din fața Castelului Peleș. Intrarea a fost liberă iar ghidajul a fost realizat de tineri voluntari din Sinaia, studenți și liceeni pasionați de povestea Castelului Peleș și a Domeniului Regal.

Deschisă la fiecare sfârșit de săptămână, în perioada 22 august – 25 octombrie 2021, expoziția a fost vizitată de familii, grupuri de liceeni și studenți, dar și de grupuri de oficialități – reprezentanți ai guvernului și administrației, specialiști în probleme de patrimoniu, presă – invitate de APRP pentru accelerarea demersurilor de restaurare și de punere în valoare a clădirilor istorice.

Potențialul patrimoniului regal și beneficiile reabilitării acestuia

Galeria Arhitecților Peleșului nu este doar un simplu spațiu expozițional, ci reprezintă chiar locul de geneză al patrimoniului construit pe Domeniul Peleș. Organizând aici această expoziție, am deschis publicului o nouă oportunitate de a cunoaște evoluția Domeniului Regal, prin contactul direct cu locul unde au fost create planurile care au transpus în realitate viziunea Regelui Carol I sau a Reginei Maria. Vila Șipot a fost și locul unde profesorii și studenții universităților partenere ale Asociației – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au putut desfășura ateliere de specialitate. Datorită succesului de care s-a bucurat în rândul publicului larg dar și în fața comunității de profesioniști, putem spune că Galeria Arhitecților Peleșului a dovedit atractivitatea și potențialul uriaș al patrimoniului regal pentru sectorul cultural și turistic din România. Efortul de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului Peleș nu este numai un gest de respect față de valorile identității noastre, ci și o investiție cu beneficii pentru întreaga țară” a declarat dl Ion Tucă, Vicepreședintele și Directorul Executiv al APRP.

Tineri, familii, turiști străini și specialiști, impresionați deopotrivă

Impresiile lăsate în Cartea de Onoare a Galeriei, în mai multe limbi, atestă interesul și entuziasmul cu care acest proiect a fost primit de publicul român și internațional. „O evadare în vremuri de poveste”, „o inițiativă superbă care leagă firele istoriei acestei țări”, „cea mai frumoasă filă a istoriei României ne rămâne AICI !” sunt doar câteva dintre zecile de gânduri împărtășite de vizitatori.

Moștenirea culturală și patrimoniul de aici sunt darurile de preț ale Familiei Regale pentru poporul care i-a dăruit, la rându-i, frumusețea și profunzimea spiritului său. Peleșul este o simbioză de culturi. Merită iubirea și respectul nostru” a scris în Cartea de Onoare a Galeriei dna Octaviana Marincaș, director general al Direcției Generale de Politici și Strategii în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Am vizitat tot domeniul, împreună cu colegii mei străini din proiectul ERASMUS+. Au fost impresionați de măreția si istoria din spatele Castelului Peleș. Sunt foarte bucuros că am ajuns și la Vila Șipot, la „Galeria Arhitecților Peleșului”, acolo unde ni s-au împărtășit cu căldură informații despre construcția edificiului. A fost una dintre zilele în care m-am simtit cu adevărat onorat și mândru că sunt român. Toți elevii străini care au ajuns împreună cu noi la Sinaia își vor aduce mereu aminte de acest loc cu totul și cu totul special” au fost impresiile lui David, elev al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Studenții UAUIM au avut, la Vila Șipot, un atelier în cadrul căruia au identificat soluții de refuncționalizare a Vilei Șipot, ținând cont de rolul istoric al fiecărei încăperi și de problemele de degradare suferite de-a lungul timpului.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș încheie un nou proiect și își continuă inițiativele ce vizează salvarea și revalorizarea edificiilor, a elementelor de peisagistică și a moștenirii culturale lăsate de regalitatea română.

Proiectul a fost desfășurat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Sponsori: Romstal, Herlitz Romania, Asigest Broker de Asigurare-Reasigurare, Romaqua Group Borsec, Promasib Event, WOPA
Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Național Peleș, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Universitară din București

***   ***   ***

comunicat de presă Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș


Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI - EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,884FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro