joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleFragmente şi zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaș 9 – 19 septembrie 2021, Sala...

Fragmente şi zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaș 9 – 19 septembrie 2021, Sala Acvariu Muzeul Național al Țăranului Român

Fragmente şi zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaș
9 – 19 septembrie 2021, Sala Acvariu
Muzeul Național al Țăranului Român

Cu duioșie mi-aduc aminte, azi încă, de bucuria ce o aveam, ca copii cînd scotocind prin lada de chiparos cu simpaticul ei parfum de vetustate, mama ne îngăduia să pipăim, cu tot respectul cuvenit, moștenirea rămasă de la părinții ei și bunicii noștri. (Alexandru Tzigara-Samurcaș)

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă joi, 9 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției Fragmente şi zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaș, dedicată fondatorului Muzeului de la Șosea.

Expoziția face parte din proiectul MNLR intitulat Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală și își propune să valorifice manuscrise și cărți poștale ilustrate din arhiva MNLR, care vor fi completate de materiale aflate în Arhiva Etnologică a MNȚR.

Expoziția se înscrie în seria de evenimente Zilele Muzeului Țăranului și poate fi vizitată până pe 19 septembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Vă invităm să descoperiți corespondența lui Samurcaș cu diferite personalități ale epocii, reflectată în manuscrise și documente dactilografiate, în mesajele transmise pe cărți poștale ilustrate și, odată cu aceasta, câteva instantanee din viața lui Samurcaș și a Muzeului de la Șosea!

Alexandru Tzigara-Samurcaş s-a născut în 1872, în Bucureşti. Studiază istoria la Facultatea de Litere, unde îi are profesori pe Alexandru Odobescu şi Grigore Tocilescu. În timpul studenției, Tocilescu îl numeşte „custode preparator” la Muzeul Național de Antichități, iar doctoratul în istoria artei îl susține la Universitatea din München. Lucrează ca bibliotecar la Fundația Universitară „Carol I”, unde va fi numit director 15 ani mai târziu, în 1914. Este fondatorul Muzeului de Etnografie şi Artă Națională şi director timp de 40 de ani. Este profesor suplinitor la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti până la 1926, an în care este numit profesor titular la Universitatea din Cernăuți.

Este ales membru al Asociației Arhitecților din România și al Societății Scriitorilor Români, comisar al pavilionului României la expozițiile internaționale din 1925, 1929, 1935 și 1936, inspector general al muzeelor din România (din 1922), membru corespondent al Academiei Române din 1938.

Colecția pe care a lăsat-o moștenire Samurcaș reflectă preocupările sale (printre care arheologia, istoria, etnografia, arta europeană), dar și experiența călătoriilor sale în țară și în străinătate.

Proiect expozițional realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român.

Echipa de proiect:
Muzeografi (MNLR): Andra Ispas, Gabriela Toma
Creație grafică: Cristina Milca
Relații Publice: Andreea Balaban

Pentru detalii, vă invităm să scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să apelați 0736.598.451 (Gabriela Toma).

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.


Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI - EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro