Guvernul României a adoptat vineri Ordonanța de urgență a Guvernului privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus, Fondul pentru Tranziție Justă.
Ordonanța de urgență stabilește fluxurile financiare pentru gestionarea fondurilor europene alocate României în cadrul politicii de coeziune în perioada de programare 2021-2027.
Pornind de la experiența deja acumulată în exercițiul financiar 2014-2020, ordonanța creează cadrul general pentru acordarea prefinanțărilor către beneficiari, precum și pentru utilizarea instrumentului cererii de plată, mecanisme concepute pentru a asigura în avans fondurile disponibile la nivelul autorităților publice locale și beneficiarilor privați, pentru derularea proiectelor.
Un element de noutate îl reprezintă includerea, în cuprinsul ordonanței, a unor prevederi specifice fluxurilor financiare necesare funcționării Agențiilor de Dezvoltare Regională ca autorități de management pentru Programele operaționale regionale în perioada 2021-2027.
Totodată, actul normativ introduce fluxuri financiare care permit implementarea de către autoritățile publice locale a proiectelor de infrastructură de transport de nivel național. Astfel, în cadrul Programului Operațional Transport, se vor finanța proiecte în parteneriate cu autoritățile publice locale. Sumele aferente valorii totale a proiectelor implementate de unitățile administrativ teritoriale se cuprind în bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
De asemenea, în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, se cuprind sumele necesare spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în vederea asigurării cofinanțării pentru proiectele la care sunt beneficiari de fonduri europene conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.
Ordonanța introduce prevederi legale pentru asigurarea fondurilor necesare derulării proiectelor de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, instituție de drept public care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației.
Nu în ultimul rând, în vederea asigurării premiselor pentru atingerea țintei de absorbție de 100%, ordonanța reglementează condițiile în care autoritățile de management sunt autorizate să încheie contracte de finanțare a căror valoare depășește sumele alocate la nivelul programelor operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027.
Astfel, prin adoptarea acestei ordonanțe se definitivează cadrul normativ național care vizează gestiunea financiară a fondurilor europene alocate prin programele operaționale în perioada 2021-2027, care să permită autorităților de management luarea deciziilor privind utilizarea acestor fonduri.
comunicat de presa