joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleExcepție importantă de la obligativitatea certificatului verde, explicată: „Avocații sunt esențiali înfăptuirii...

Excepție importantă de la obligativitatea certificatului verde, explicată: „Avocații sunt esențiali înfăptuirii actului de justiție”

Noile restricții impuse în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului au provocat neînțelegere într-o primă fază, mai ales în urma confuziei create în ce privește învățământul privat și cel de stat. Iar asta pentru că, așa cum știm, inițial instituțiile private de învățământ au fost exceptate de la măsura sistării activității, pentru ca apoi să se revină asupra acestei decizii în sensul exact contrar.

În această situație incertă, o altă măsură a atras atenția publicului larg, mai precis cea a exceptării limitării accesului avocaților în anumite instituții. Dar să vedem ce spune actul normativ:

„Art. 12 alin. (4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4) este permis accesul avocaților pentru exercitarea activităților prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

De ce acest lucru? Ei bine, așa cum se specifică și în articolul anterior, este vorba despre situațiile în care avocații cer permisiunea de a intra în locurile respective în scopul de a-și exercita meseria, cum ar fi, spre exemplu, cazul în care ar ajuta la reținerea unui răufăcător, și nu acela în care, pentru a da un alt exemplu, ar dori să intre într-un mall ca simpli clienți.

Acest lucru ne-a fost de altfel confirmat, în exclusivitate pentru Revista Patronatului Român, de avocata Ramona Bîrsan: „Avocații sunt esențiali înfăptuirii actului de justiție. În aceeași măsură, nici magistraților nu le este solicitat certificatul verde, iar, din câte știu, nici părților din dosare și nici martorilor. Vorbim despre exercitarea profesiei. Unui avocat care merge la mall (ca simplu client – n.r.) o să i se ceară certificatul verde.”

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente