joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleEuropa se va confrunta cu o inflație ridicată și în 2023

Europa se va confrunta cu o inflație ridicată și în 2023

După Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană a decis să încetinească ritmul de majorare a ratelor dobânzilor. Și, la fel ca în SUA, această politică va continua și în Europa în 2023, cu deosebirea că BCE a anunțat și o înăsprire cantitativă începând cu luna martie a anului viitor. Pentru investitori, veștile sunt mixte, deoarece se estimează că factorii actuali care împing inflația în sus vor continua să acționeze și în 2023, dar că este posibil să asistăm la o atenuare a acestora în a doua parte a anului.

Inflația din zona euro a scăzut la 10,1% în noiembrie, de la 11,1% în octombrie. Alte vești bune au venit de la indicii din decembrie ai managerilor de achiziții din Marea Britanie și zona euro (PMI), publicați vinerea trecută, care au fost mai buni decât așteptările, ceea ce arată reziliența perspectivelor de creștere economică. Indicatorii se află încă la niveluri de recesiune, cu perspective slabe în ceea ce privește comenzile noi și locurile de muncă, dar fără să mai fi scăzut din nou, și arătând presiuni mai mici asupra prețurilor. Toate acestea indică că inflația și-ar fi atins varful. Indicele PMI din zona euro a crescut (48,8) pentru a doua lună, condus de Germania. Creșterea a fost ajutată de redresarea sectoarelor de turism și transport de călători, chiar dacă industria producătoare, cu un consum mare de energie, a rămas în urmă. Prețurile inputurilor și ale produselor finite au crescut în cel mai mic ritm din ultimul an, ceea ce dă de asemenea speranțe că inflația și-a atins vârful.

În cea mai recentă acțiune de combatere a inflației, BCE a majorat rata dobânzii cheie cu 0,5%, după câteva creșteri de 0,75%. Însă președintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că nu este vorba de pivotarea la care se așteaptă piețele și că vom mai asista la creșteri de 0,5% pentru o perioadă de timp. Există membri ai BCE care văd aceeași majorare de 0,5% având loc din nou în februarie și martie anul viitor.

Cele mai recente date din România arată o accelerare a inflației anuale la 16,76%, în timp ce rata dobânzii este de 6,75%. În Polonia, inflația a decelerat cu 0,4% față de luna precedentă, ajungând la 17,5%. Rata cheie a dobânzii în Polonia este aceeași cu cea din România. În Bulgaria, însă, inflația încetinește la 0,7%, în ciuda faptului că rata dobânzii cheie a fost majorată pentru prima dată în noiembrie cu doar 0,49%. În Ungaria și Cehia, însă, se înregistrează o accelerare a inflației cu peste 1%, în ciuda faptului că au rate ridicate ale dobânzii cheie. În Ungaria, rata cheie a băncii centrale este de 13%, iar în Cehia de 7%. Cel mai probabil, Banca Națională a României va continua cu majorările de dobândă și în 2023, dar într-un ritm mai lent decât am văzut anul acesta.

În 2023, aceiași factori care au dominat acest an vor induce incertitudine pe piețe. Acum Europa este pregătită pentru această iarnă, dar lupta pentru refacerea rezervelor de gaze va începe din nou în primăvară. BCE ia în considerare faptul că există un risc de penurie pentru iarna 2023-24 în cazul în care războiul din Ucraina va continua. Criza energetică va continua să afecteze Europa, iar politicile fiscale vor împiedica cel mai probabil creșterea economică.

BCE consideră că PIB-ul din zona euro va încheia anul acesta cu o creștere de 3,4%, iar anul viitor se va extinde cu doar 0,5%. Șocul energetic indus de conflictul din Ucraina influențează  economiile prin reduceri ale producției în industriile energointensive, prin creșterea inflației și incertitudinii. Între timp, previziunile privind inflația au fost majorate pentru următorii doi ani. Aceasta este în continuare văzută peste nivelul țintă în 2025. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat inflația este principalul motiv de îngrijorare al investitorilor individuali.

Dar vestea bună pentru investitori este că BCE estimează că în a doua jumătate a anului 2023 activitatea va începe să se redreseze pe măsură ce piețele energetice se reechilibrează și incertitudinea va scădea. Bancherii centrali europeni estimează că blocajele în aprovizionare se vor atenua, în timp ce cererea externă este în creștere, Europa fiind bine poziționată din punct de vedere al competitivității prețurilor. În ciuda tuturor acestor lucruri, PIB-ul va rămâne sub traiectoria prognozată înainte de invazia din Ucraina.

Anul 2023 pare să fie unul complicat. Se preconizează că venitul disponibil al gospodăriilor se va contracta în 2023 din cauza inflației ridicate și că se va redresa treptat abia în 2024-25. Din această cauză, ECB preconizează că rata de economisire va scădea sub nivelul de dinaintea pandemiei anul viitor și în 2024 și că va începe să se redreseze de abia în 2025.

***   ***   ***

Acest articol scris de Bogdan Maioreanu a fost primit la redactie de la eToro

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group
eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Ministrul Mircea Fechet a participat la evenimentul de lansare a Sistemului...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la evenimentul de lansare a Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care a avut loc la un...

Despre “Ascensiunea în mediul de business prin UPSKILLING și RESKILLING”, cu...

Joi, 7 decembrie 2023, în intervalul orar 09.00 – 10.00 am,  Aura Icodin, Fondator & CEO A_BEST și Loreda Dragomir, Permanent Placement Director, Adecco...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente