sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleDespre Bitcoin și alte criptomonede

Despre Bitcoin și alte criptomonede

Motto:Nihil tam munitum quod non expugnari pecunia possit” („Nu este fort destul de bine întărit pentru a nu fi cucerit cu bani”) – Marcus Tullius Cicero (106-43 î.Hr).

În fiecare lună, când se termină banii pentru cei cu mai mare experiență de viață (!), mă gândesc la faptul că Cicero nu prea avea dreptate. Pensionarii nu pot cucerii cu bani „cetatea liniștii” deoarece plicurile cu finanțe sunt goale. Banii nu se mai văd. Criteriul vizibilității nu este însă valabil pentru alte suflete. Pentru simplul fapt că utilizează criptomonedele. O veste străbate lumea: există peste 4.000 de criptomonede. Dintre ele, cele mai valoroase pe piață sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash. Nu se văd, nu au gust, nu au miros, nu au consistență. Au doar valoare!


Principalul factor care a dus la depășirea pragului psihologic de 1.000 miliarde dolari a depozitelor în criptomonede este cotaţia lor care a evoluat exploziv. Bitcoin a urcat joi, 7 ianuarie, anul de grație 2021, până la un nivel record de 38.655 dolari!!! Asta înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut.

Este o consecință neașteptată a deciziei guvernelor de a majora cheltuielile pentru a contracara impactul economic al virusului pe care nu vreau să îl numesc. Deschiderea robinetelor de bani de către autorități pentru a ajuta firmele, dar și oamenii simpli, a condus firesc la creșterea nemăsurată a temerilor legate de inflația și devalorizarea accentuată a principalelor monede. Aici intră dolarul american, dar și euro din zona europeană.

Este adevărat, eu mai împușc lei, scriind pe ici pe acolo articole despre pictori, sculptori, scriitori, muzicieni, ori dansatori. Dar tot nu sunt prea liniștit când se termină luna.

Am părăsit de mai multe luni agitația sterilă și poluată a Bucureștiului, pentru a presta telemunca în calmul orășel Breaza, numit pe bună dreptate și micul Davos. Așezarea a fost mereu un miraj pentru bucureșteni, fiind alintată uneori cu numele de „sectorul 7 al Capitalei”. De-a lungul anilor, au venit aici pentru aer, liniște și peisaj scriitori precum Mircea Eliade și Mihai Sebastian, Paul Goma și Virgil Teodorescu, actori ca Radu Beligan și Virgil Ogășanu, academicianul Grigore Moisil, istoricul de artă Dan Grigorescu, sculptorul Mac Constantinescu, balerina Floria Capsali și mulți alții. Azi te întâlnești pe stradă cu Marina Voica, Sanda Țăranu, sculptorița Elena Surdu Stănescu, ori omul de televiziune Mirela Voicu.

Dar să revenim la criptomonede, după această paranteză puternic oxigenată și ionizată. Capitalizarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a crescut joi cu 10% până la 1.042 de miliarde de dolari. Din valoarea totală, capitalizarea Bitcoin este responsabilă pentru 69%, urmată de Ethereum cu o cotă de 13%.

Am auzit de criptomonede de la un vecin de bloc, în urmă cu mai mulți ani. Cu un aer misterios îmi explica faptul că face lunar mici investiții care îi aduc profit. Am citit ulterior, în decembrie 2017, că agențiile imobiliare din București au lansat ideea achiziționării unor imobile prin utilizarea criptomonedelor. Iar o știre de la începutul lui 2018 a trecut aproape neobservată: a fost achiziționat primul apartament  în România cu numai 4 bitcoini. Adică aproape 32 de mii de euro în momentul tranzacției.

Dacă am început cu Cicero, să terminăm tot cu un prețios gând al său: „Prietenul sigur îl cunoști în împrejurări nesigure”. Peste două milenii, îl parafrazăm și noi. Moneda sigură se cunoaște în împrejurări nesigure. Acum, această monedă nu se vede, nu are gust, nu are miros, nici consistență. Are doar valoare virtuală. Eu am încredere în ea. Și nu numai eu!

Am întrat în 2021, declarat de Organizația Națiunilor Unite „Anul Internațional al Încrederii”.


Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

„Taste of Summer” Networking Event – 14 iunie 2024

Suntem încântați să vă invităm la evenimentul „Taste of Summer Networking Event”, organizat de Business Voice. Data evenimentului: 14 iunie Ora: 17:300 -21:00 Locație: SII România –  str. Nutu Ion,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,930FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro