Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: Deși situația este complicată, nu renunțãm la conceptul de dezvoltare al României, ci mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei
Ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu a discutat miercuri, 9 martie a.c., cu delegația Bãncii Mondiale condusã de dna Gallina Vincelette, Directorul regional al Bãncii Mondiale pentru țãrile din Uniunea Europeanã, despre continuarea colaborãrii bilaterale, în sensul susținerii implementãrii proiectelor și reformelor prioritare pentru România asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliențã (PNRR).
Un subiect de interes pe agenda discuțiilor l-a constituit impactul conflictului din Ucraina asupra economiei românești, precum și necesitatea identificãrii cât mai rapide a unor mãsuri care sã ajute la atenuarea efectelor generate de acest conflict. În acest context, ministrul Câciu a subliniat faptul cã România este un partener serios și a acționat ferm în trei direcții: umanitarã, de securitate și financiarã-economicã. De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat cã țara noastrã este într-o situație relativ bunã comparativ cu celelate state din regiune, în contextul în care moneda naționalã se menține la un nivel stabil.
Totodatã, dna Vincelette a prezentat potențiale arii de intervenție în sprijinul țãrilor afectate de afluxul de refugiați și a reafirmat disponibilitatea Bãncii de a pune la dispoziția României expertiza de care dispune în gestionarea aspectelor sociale și umanitare.
România este preocupatã atât de aspectul umanitar al crizei, cât și de gestionarea cât mai eficientã a resurselor financiare pentru a face fațã nevoilor crescute de finanțare într-un moment foarte dificil pentru întreaga Europã. Guvernul intenționeazã sã vinã în sprijinul populației și al mediului de afaceri cu un mix de mãsuri la nivelul celor de la începutul pandemiei, finanțate atât de la buget, cât și din fonduri europene. „Deși situația este complicată, nu renunțãm la conceptul de dezvoltare a României, ci mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei.”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
De asemenea, oficialul român a reamintit faptul cã țara noastrã se aflã în procedurã de deficit excesiv și face eforturi susținute pentru a reuși sã se încadreze în țintele de deficit stabilite. În acest sens, este necesarã întãrirea disciplinei bugetare pe termen mediu și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene nerambursabile.