vineri, aprilie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCreșterea consumului agită piețele speriate de inflație

Creșterea consumului agită piețele speriate de inflație

Ultimele date privind vânzările cu amănuntul au fost mai bune decât se așteptau analiștii, ceea ce a dat peste cap așteptările piețelor că băncile centrale vor opri creșterea ratelor dobânzilor.

Cele mai recente date din România arată că PIB-ul din T3 a fost cu 4% mai mare decât cel din perioada similară din 2021. În timp ce în acest an, până la sfârșitul lunii septembrie, PIB-ul a crescut cu 5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în trimestrul trei a crescut cu 1,3% față de trimestrul trecut. În 2021, peste 58% din PIB a fost dat de sectoarele de servicii iar 28% de industrie. Banca Mondială vede România pe o traiectorie de creștere puternică în acest an, dar avertizează că o încetinire globală și o posibilă recesiune în cazul principalilor parteneri comerciali ar putea avea un impact asupra creșterii în 2023.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menționat că asistăm la o dinamică a PIB-ului mai bună decât așteptările, comentând că vedem multe mașini pe străzi, vacanțe scumpe în străinătate, lucruri care semnalează faptul că cererea este încă puternică. Deși cifrele menționate erau de la sfârșitul trimestrului al doilea, cel mai probabil această tendință a continuat, ultimele date din septembrie arătând că vânzările de mașini au crescut cu 15% în ultimele 12 luni, în timp ce serviciile legate de mașini, inclusiv întreținerea, au crescut cu doar 1,5%.

Această tendință de creștere a consumului s-a manifestat și peste ocean. În SUA, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,3% în octombrie, ajungând la 694,5 miliarde de dolari, a anunțat miercuri Biroul de recensământ al SUA. Acest rezultat a fost mai bun decât așteptările pieței, care estima o creștere de 1%. Vânzările totale pentru perioada august 2022 – octombrie 2022 au crescut cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Piețele au reacționat, indicele S&P 500 scăzând cu aproape 1%, iar Nasdaq cu peste 1,5%, temându-se că datele bune vor determina Fed să continue mai mult timp politica de majorare a dobânzilor.

Cu tot acest consum, asistăm și la o creștere cu 15% a datoriei pe cardurile de credit ale americanilor, până la 930 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere anuală din ultimii 20 de ani. Iar acest lucru influențează și rezultatele marilor retaileri, cele mai recente rapoarte arătând rezultate mixte în funcție de tipul de bunuri de consum pe care le vând.

Prețul acțiunilor retailerului Target (TGT) s-a depreciat cu 13% după ce compania a ratat estimările privind profitul și și-a redus previziunile pentru trimestrul care include sărbătorile de iarna, din cauza încetinirii vânzărilor pe mixul său discreționar de îmbrăcăminte, mobilier și electronice. Walmart (WMT), care este mai mult orientată spre bunuri de consum de bază, a crescut după rezultatele solide din trimestrul al treilea, care au evidențiat un salt de 8,2% al vânzărilor în SUA și o creștere de 9,8% a veniturilor, la 152,8 miliarde de dolari în trimestrul respectiv. Și previziunile au fost solide, Walmart estimând o creștere a vânzărilor nete consolidate pentru întregul an de aproximativ 5,6%, mai bună decât estimările anterioare de 5,06%.

În perspectiva sezonului de sărbători, S&P avertizează că retailerii se vor confrunta probabil cu o scădere de 1,2% a vânzărilor nete în perioada octombrie-decembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, dacă se ține cont de inflație. Excluzând inflația, vânzările totale vor crește cu 4,5% față de 2021, o creștere mai rapidă decât înainte de pandemie. Iar acest lucru este important, deoarece cheltuielile de consum reprezintă 70% din PIB-ul SUA.

***

Articol primit la redactie de la eToro
Despre
eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Antreprenori de succes la 25 de ani: Carmen și Alexandru Boangher,...

S-au cunoscut în urmă cu patru ani și între timp au devenit și parteneri de viață, dar și fondatorii unei afaceri performante în...

Consiliul Patronatelor ESG din România și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin...

Consiliul Patronatelor ESG din România – CPESGR* reunește cele mai importante voci pe tematica ESG, din cadrul mișcării patronale din România, de alătură...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro