EXXONMOBILE anunță pe website-ul companiei:
ExxonMobil sprijină poporul Ucrainei în timp ce încearcă să-și apere libertatea și să-și determine propriul viitor ca națiune. Deplângem acțiunea militară a Rusiei care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și îi pune în pericol poporul.
Suntem profund întristați de pierderea de vieți nevinovate și sprijinim răspunsul internațional puternic. Respectăm pe deplin toate sancțiunile.
ExxonMobil operează proiectul Sakhalin-1 în numele unui consorțiu internațional de companii japoneze, indiene și ruse. Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de întrerupere a operațiunilor și dezvoltăm pași pentru a părăsi compania Sakhalin-1.
În calitate de operator al Sakhalin-1, avem obligația de a asigura siguranța oamenilor, protecția mediului și integritatea operațiunilor. Rolul nostru de operator depășește o investiție de capital. Procesul de întrerupere a operațiunilor va trebui să fie gestionat cu atenție și coordonat îndeaproape cu partenerii, pentru a se asigura că este executat în siguranță.
Având în vedere situația actuală, ExxonMobil nu va investi în noi dezvoltări în Rusia.
G4Media titrează: “Multe companii au ales să se distanţeze, începând cu sectorul energetic.”
ExxonMobil urmează, astfel, exemplul unor concurenţi internaţionali, precum grupurile britanice Shell şi BP, italianul Eni sau norvegianul Equinor, care şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii ruseşti.
Francezii de la TotalEnergies au înclinat mai degrabă spre statu quo, alegând să nu părăsească Rusia, dar să nu investească mai mulţi bani acolo.
Guvernul rus a anunţat marţi că pregăteşte un decret pentru a opri această hemoragie, impunând restricţii temporare la ieşirea investitorilor străini din activele ruseşti.
British Petroleum arată:
„BP va renunța la participația de 19,75% din Rosneft.
Ambii directori nominalizați de BP demisionează din consiliul Rosneft cu efect imediat.
BP nu va mai raporta rezerve, producție sau profit pentru Rosneft.
Modificările în tratamentul contabil al acțiunilor Rosneft se așteaptă să conducă la o taxă semnificativă fără numerar.
Cadrul financiar și orientarea de distribuție ale BP rămân neschimbate.”
HOTNEWS:
„Gigantul petrolier italian Eni se retrage din proiectul gazoductului Blue Stream care leagă Rusia de Turcia”
Shell a anunțat luni că se va despărți de acțiunile sale în mai multe proiecte comune cu Gazprom în Rusia, din cauza invaziei Ucrainei.
Aceste acțiuni includ în special pachetul de 27,5% al companiei în giganticul proiect de gaze Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, pe o insulă de lângă Japonia, unde fusese deschisă prima unitate de producție a gazelor naturale lichefiate în Rusia.
Celelalte proiecte vizate sunt zăcămintele siberiene Salim și Guidan, în care Shell deținea 50%.
Gigantul francez TotalEnergies, la rândul său, a indicat marți că „nu va mai aduce capital pentru noi proiecte din Rusia”, fără a se retrage însă din proiectele în care este implicat în prezent.
Rusia a anunțat marți că pregătește un decret pentru a stopa hemoragia investițiilor străine care a început de la anunțarea sancțiunilor împotriva Moscovei.
Știri Bloomberg, 28 februarie 2022
Invazia Ucrainei i-a determinat pe gigantul petrolier BP Plc și Shell Plc să părăsească Rusia într-o mișcare istorică care va aduce deprecieri de miliarde de dolari. Acum presiunea crește pe ceilalți să urmeze exemplul.
Compania de energie Equinor ASA a mai spus că va începe să se retragă din Rusia, pe măsură ce sancțiunile cresc. Investitorii se întreabă cine ar putea fi lângă activele de dumping.
THEHILL.COM arată:
Pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile asupra Ucrainei, ea devine din ce în ce mai izolată de restul lumii. Companiile americane de transport maritim FedEx și UPS au declarat că vor suspenda temporar toate transporturile către ambele țări, în timp ce DHL din Germania a spus că va întrerupe unele servicii către Rusia și Ucraina, invocând preocupări de securitate.
Transportatorul maritim Maersk a anunțat luni că ar putea suspenda transporturile către și dinspre Rusia, o mișcare care ar opri și mai mult națiunea de la comerțul internațional. Gigantul maritim danez a spus că monitorizează situația de securitate din Ucraina și „se pregătește să respecte sancțiunile și restricțiile în continuă evoluție impuse Rusiei”.
Companiile care nu au plecat, probabil evaluează cum să reacționeze la sancțiuni complexe și explorează dacă continuarea afacerilor cu Rusia merită provocările de reglementare.
Dell Technologies a declarat că îngheață vânzările de computere către Rusia, iar Delta Air Lines și-a suspendat parteneriatul de cumpărare de bilete cu compania aeriană rusă Aeroflot, căreia i s-a interzis de atunci să zboare în mare parte din Europa.
Airbnb a declarat că va oferi locuințe gratuite, pe termen scurt, pentru 100.000 de refugiați ucraineni, în timp ce Google, Meta și Twitter au blocat entitățile de stat ruse să-și promoveze conținutul în Ucraina.
THE WALL STREET JOURNAL publică un articol cu tilul: „Companiile occidentale se retrag din Rusia ca răspuns la invazia și sancțiunile Ucrainei”
Gigantul energetic britanic Shell PLC a devenit cea mai recentă mare companie occidentală care a rupt legăturile cu Rusia în urma invaziei Ucrainei, spunând că se va retrage de la proiectele comune din țară și va renunța la rolul de a finanța gazoductul Nord Stream 2, acum oprit.
Decizia Shell de luni a venit la o zi după ce BP PLC a declarat că va renunța la participația de aproape 20% din producătorul rus de petrol Rosneft, sub presiunea guvernului Marii Britanii și pe măsură ce condamnarea internațională a Rusiei i-a tensionat tot mai mult economia.
The World Economic Forum anunță:
„Solidaritatea noastră deplină este cu poporul Ucrainei și cu toți cei care suferă inocent din cauza acestui război total inacceptabil.”
DIGI24 menționează:
„Marile companii occidentale pleacă din Rusia. BMW, Ford și Apple și-au anunțat retragerea, după Audi și General Motors
Ford a anunțat, în plus, și că va dona 100.000 de dolari către Global Giving Ukraine Relief Fond, pentru toți ucrainenii și familiile ucrainene care au fost forțați să plece din casele lor ca urmare a agresiunii rusești.”
BUSINESSMAGAZIN arată:
„Spre sfârşitul zilei de luni, compania Warner Bros a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului „Batman” de pe ecranele ruseşti, în urma unui anunţ din partea Walt Disney Co în care a afirmat că va întrerupe lansarea de filme în cinematografele în Rusia.
Mastercard afirmă că a blocat reţelele de plată a mai multor instituţii financiare ca urmare a sancţiunilor care au fost impuse Rusiei.”