vineri, martie 24, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaCOLECŢIA DIN APŞA: O donaţie de piese tradiţionale din Maramureşul istoric...

COLECŢIA DIN APŞA: O donaţie de piese tradiţionale din Maramureşul istoric a intrat în patrimoniul Muzeul Naţional al Țăranului Român

Muzeul Naţional al Țăranului Român anunţă cu bucurie primirea donaţiei colecţiei din Apşa. Colecția de piese tradiționale din Apșa, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina, a aparţinut domnului Ioan Botoş, a fost achiziţionată şi apoi donată Muzeului Naţional al Ţăranului Român de Asociația Identitate Culturală Contemporană.

Cu această ocazie, Muzeul Ţăranului a organizat o conferinţă de presă la care au participat doamna Secretar de stat din Ministerul Culturii, Diana-Ștefana Baciuna, dr. Virgil Ştefan Niţulescu, manager al Muzeului şi Florin Pârlea, preşedintele executiv al Asociației Identitate Culturală Contemporană.

La conferinţă, doamna Secretar de stat, Diana-Ștefana Baciuna, a subliniat: Suntem astăzi martorii aşezării unei pagini de etnografie românească în povestea istoriei noastre. Este povestea înaintaşilor noştri, a rădăcinilor şi culturii române. O astfel de colecţie reprezintă o mărturie a identităţii noastre culturale şi mă bucură nespus integrarea acesteia în patrimoniul Muzeului Ţăranului Român. (…) Avem datoria morală de a preda generaţiei viitoare un bagaj cultural şi istoric de unde să-şi extragă valorile şi principiile pe care înaintaşii noştri le-au conservat prin tradiţie”.

Colecţia de 73 de obiecte vine în completarea patrimoniului existent al muzeului, piesele aparținând românilor din zona Maramureșului Istoric, azi parte a teritoriului Ucrainei, de o reală valoare datorită rarității lor din teren, dar și a perioadei în care au fost realizate – perioada interbelică și postbelică.

Colecția primită este formată din textile de interior – ștergare, așternuturi, fețe de masă, scoarțe, valuri de pânză și dantele realizate în gospodărie cu acul. O altă categorie o constituie piesele de port traditional din zonă – două cămăși cu poale și două zadii de păr.

Valoarea deosebită a colecției este dată de varietatea pieselor și tipologia lor. Colecțiile noastre s-au îmbogățit astfel cu un număr de opt covoare lucrate pe urzeală de cânepă și băteală din lână toarsă în casă și vopsită în coloranți chimici. Ștergarele, în număr de 33, sunt țesute în război orizontal din bumbac – urzeală și băteală, au capetele ornamentate din țesere cu stilizări fitomorfe. Marginea acestora este împodobită cu dantelă realizată în casă din bumbac cu acul.

Cămășile femeiești sunt de o reală valoare, reprezentând croiul vechi specific zonei Maramureșului Istoric. Realizate din pânză de cânepă, cu o broderie bogată din bumbac, acestea erau destinate zilelor de sărbătoare.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene

BCR în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează conferința - Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene, ce va avea loc miercuri, 5...

CCIB, partener la Salonul Nautic Internațional București

În perioada 30 martie – 2 aprilie, la Hala Laminor din Capitală (Bd. Basarabia nr. 256), va avea loc cea de a XIII-a ediție...

Expoziția 1907. NOI VREM PĂMÂNT 28 martie – 14 mai 2023,...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 28 martie 2023, de la ora 18.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției 1907. Noi...

Crește interesul pentru investițiile în arta contemporană

Superstarul internațional Ragnar Kjartansson, desemnat de The Guardian drept autor al lucrării de artă a secolului XXI: „Nici Islanda, nici România nu fac...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,750FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img