joi, martie 28, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCe este Halloween-ul și de ce o sărbătorim?

Ce este Halloween-ul și de ce o sărbătorim?

Halloween este una dintre cele mai vechi sărbători de pe mapamond încă păstrate și în ziua de azi, ca de altfel și Crăciunul. Milioane de oameni celebrează Halloweenul purtând costume, trick-or-treat sau petreceri tematice, fără a ști prea multe detalii legate de originile și istoria fascinantă a acestui obicei asociat cu apariții supra-naturale asociate cu superstiții care mai de care mai interesante sau amuzante.

Celebrat anual pe 31 octombrie, Halloween-ul este momentul din an în care filmele de groază devin vedetele serii, fiind sculptați dovleci, având oportunitatea de a îmbrăca vestimentația personajului mistic preferat. Evenimentul înfricoșător a fost sărbătorit inițial în SUA, unde aproximativ 65% dintre americani marchează anual sărbătoarea Halloween-ului.

CARE SUNT MOTIVELE PENTRU CARE ESTE SĂRBĂTORIT  HALOWEEN-UL?

Ritual al recoltei însoțite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă pentru a asigura abundența recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziția papei Grigore al III-lea, ‘superstiția păgână’ devine o onorare a sfinților și martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradițiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculară, marcată de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.   

Halloween este una dintre cele mai vechi sărbători încă păstrate, în formă camuflată, profană, și în ziua de azi, ca de altfel și Crăciunul, poate singurul care o întrece în popularitate și promovarea kitsch-ului ca substitut religios. Milioane de oameni celebrează Halloween-ul cu costume, trick-or-treat sau petreceri tematice, fără să aibă cunoștințe despre originile și istoria fascinantă a acestui rit asociat cu apariții fantomatice și superstiții de tot soiul.

 Ce ne spun celții? Faptul că anul nou începe pe 1 noiembrie, dar cu o noapte înainte hotarul dintre lumea celor vii și lumea celor morți se deschide. În timpul Samhain spiritele se întorc pe pământ și pot provoca mari pagube recoltelor. Dar acestea înlesneau în același timp posibilitatea druizilor de a citi în viitor. Pentru un popor dependent de lumea naturală schimbătoare, predicțiile erau de o valoare inestimabilă, mail ales la intrarea în anotimpul rece și întunecat. În vederea actualizării evenimentului, druizii aprindeau focuri sacre ce aveau dimensiuni colosale, unde oamenii se adunau pentru a arde simbolic o parte din recoltă și a sacrifica animale zeilor.                                     

În timpul celebrării celții se costumau, în special cu piei de animale și încercau să-și ghicească unul altuia viitorul. La finele ceremoniei își aprindeau focul domestic din flacăra sacră pentru a contribui la protecția căminului în fața frigului și intemperiilor. Până în 43 î.Hr. Imperiul Roman deja cucerise majoritatea teritoriului celtic, aplicând sincretismul religios în cursul celor 400 de ani de stăpânire. Două sărbători romane sunt combinate cu Samhain-ul celtic. Prima este Feralia, o zi din octombrie în care romanii îi celebrau pe morți, iar a doua era cea în onoarea Pomponei, zeiță romană a pomiculturii, având ca simbol un măr.

Pe 13 mai 609 papa Bonifaciu al IV-lea transformă panteonul roman în loc de onoare al martirilor creștini, iar Ziua Tuturor Martirilor apare în calendarul creștin. Mai târziu Grigore al III-lea extinde sărbătoarea la Ziua Tuturor Sfinților și Martirilor, stabilind data la 1 noiembrie. Până în secolul al 9-lea, religia creștină se substituie vechilor ritualuri de pe teritoriul celtic, încercând de fapt să adapteze sărbătorile ancestrale fondului religios creștin. 2 noiembrie devine Ziua Sufletelor, serbată tot cu focuri uriașe, parade și măști de îngeri sau diavoli. ”All Saints’ Day” se mai numea și ”All-hallows” sau ”All-hallowmans” și tradiționala noapte de dinainte, şamhain-ul celtic, ”All-hallows Eve”, în cele din urmă Halloween.

Celebrarea Halloween-ului era extrem de limitată în Noua Anglie datorită sistemului protestant rigid. Mult mai comun era în Maryland și în coloniile din sud. Ca urmare a amestecului dintre credințele și cutumele diverselor grupuri etnice și ale autohtonilor indieni a rezultat o versiune americana distinctă a sărbători. Primele celebrări includeau ”play parties”, evenimente publice pentru onorarea recoltelor în cadrul cărora se ascultau povești despre morți, se cânta și se dansa. În zona colonială comune mai erau și nararea de povești cu fantome sau năzbâtiile copiilor. Până la mijlocul secolului al XIX-lea festivitățile tomnatice cresc în frecvență, dar Halloween-ul nu se sărbătorește peste tot în state. În a doua jumătate a secolului America este invadată de noi imigranți, îndeosebi irlandezi care vor să scape de foametea din 1846.

Aceștia contribuie la cizelarea și popularizarea festivalului, începând să practice trick-or-treat. Tinerele fete credeau că pot afla numele pețitorului prin trucuri cu ață, coji de mere sau oglinzi.  Spre sfârșitul secolului ia amploare o mișcare care sublinia ideea unei sărbători care să promoveze ideea de comunitate mai degrabă decât poveștile cu fantome. Dar petrecerile cu jocuri, festinuri și costume făceau regula, prefăcând treptat celebrarea într-un spectru de superstiții cu componentă economică și socială pronunțată. 

    Deja în anii 20-30 Halloween își desăvârșește secularizarea prin petreceri și parade, dar accentul pe serbarea în comunitate se păstrează. Vandalismul asociat acestei forme de entertainment nu poate fi evitat. Doar autoritățile reușesc să-l limiteze în anii 50, Halloween rămânând mai degrabă în apanajul tinerilor. Baby-boom-ul mută festivitățile din căminele culturale în școli și  acasă, având loc totodată o revigorare a vechii practici de trick-or-treat. Se naște astfel o nouă tradiție americană în continuă dezvoltare și exportare. Aproape 6 miliarde de dolari se cheltuie anual pe Halloween.

Trick-or-treat nu este altceva decât o preluare a paradelor din timpul ”All Saints’ Day”, când în timpul defilărilor se obișnuia să se dea pomană celor săraci, în schimbul promisiunii unei rugăciuni pentru sufletele celor morți. Și această practică are tot rădăcini păgâne: sacrificarea de mâncare şi băutură pentru potolirea spiritelor. Spiritele puteau să-ţi iasă în cale în toiul nopții și frigului, iar pentru ca ele să nu te recunoască trebuia să porți o mască. Evul Mediu a exacerbat  mult aparițiile fantomatice, care dobândeau o dimensiune satanică spre deosebire de cea naturală din tradiția celtă. Întărirea superstițiilor în această noapte datează tot din Evul Mediu.

Multe din ritualurile desuete se concentrau însă și pe viitor și cei în viață. De pildă în Irlanda secolului al XVIII-lea un bucătar obișnuia să ascundă un inel în piureul de cartofi, sperând ca acesta să aducă noroc în dragoste celui care-l va găsi. Ghicitorii scoțieni recomandau tinerelor fete să dea nume alunelor și să le arunce în foc, aluna care ardea fără să trosnească fiind cea cu numele alesului. O altă superstiție spunea că dacă fata mânca un amestec dulce din alune, castane și nucșoară înainte de culcare, îl va visa pe viitorul soț. Alte ritualuri erau mai competitive: cine găsea primul o gâlmă pe o castană era primul care avea să se căsătorească.

Obiceiurile legate de căsătorie au trecut aproape complet în umbră ca să facă loc infuziei de creaturi mitice care populează Halloween-ul: vârcolaci, vampiri, vrăjitoare, toate cu activitate maximă în această noapte. Simbolul suprem al sărbătorii rămâne însă dovleacul luminat (Jack-o-Lantern), care are o legendă interesantă. Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Un bețiv pe nume Jack se întâlnește pe drum cu diavolul când se întoarce acasă de la tavernă. Diavolul îi solicită să-l însoțească în iad, dar Jack îl convinge să se urce într-un copac din apropiere ca să culeagă un măr. Îl păcălește înfingând o cruce în trunchi, obligându-l să rămână în copac. Jack consimte să-l elibereze dacă îi promite că nu-l va primi niciodată în rai, lucru cu care este de acord. Când moare, pe Jack nu îl vrea nici raiul din cauza păcatelor sale, nici iadul din cauza pactului.

Așa că Jack găurește un dovleac, pune înăuntru o candelă și se folosește se instrument drept călăuză între cele două lumi. Jocul de lumini al dovleacului  face aluzie și la cele două culori simbolice ale sărbătorii: oranjul semnifică toamne, focul, recolta, în vreme ce negrul este asociat morţii, întunericului și răului.

Care sunt cele mai bântuite locuri de pe Pământ?

Poveștile cu fantome sunt cunoscute de secole, însă puțini sunt aceia care cred in aceste ființe. Multe locuitori susțin ca simt adesea o prezenta ciudata in casa lor, deși nu pot spune cu exactitate despre ce este vorba.

Planțatia Myrtles, SUA

Plantația Myrtles se afla în orașul St. Francisville, Louisina și este o pensiune elegantă. Plantația este unul dintre cele mai bântuite locuri din America. Locația a fost construita in 1796 de generalul David Bradford, iar aici au avut loc 10 crime. Adeseori, oaspeții povestesc ca pe veranda casei au zărit 2 copii jucându-se si sclavi plimbându-se in jurul casei. De asemenea, se aud pași pe scara, iar pianul cântă singur.

Turnul Londrei, Anglia

Stafiile care locuiesc în Turnul Londrei sunt personaje celebre, care se găsesc și în cartea de istorie. Considerat a fi unul dintre cele mai bântuite locuri de pe Pământ, cărămizile clădirii au fost martore la nenumărate execuții și torturi. Două figuri proeminente care bântuie turnul sunt Lady Jane Grey și Ann Boleyn, ambele fiind decapitate. 

Rose Hall Great House, Jamaica

Rose Hall Great House se afla în Jamaica și a aparținut unei vrăjitoare pe nume Annie Palmer. Numită Vrăjitoare Neagră, se presupune că aceasta și-a omorât cei 3 soții, amanții sclavi, a sacrificat bebeluși, a torturat sclavi – toate aceste grozăvii au avut loc pentru că se plictisea. Se spune că fantomele victimelor bântuie camerele și împrejurimile casei.

Casa Whaley, SUA

Casa Whaley este o locație bântuită din San Diego, California. Fantomele care apar regulat sunt ale unei fetite care a fost spânzurată accidental pe proprietate, o tânără roșcată (fiica primilor proprietari) si hotul Jim Robinson, care si-a găsit moartea in aceasta casa. 

Castelul Edinburgh, Scotia

Castelul Edinburgh este o locație apreciată pentru calitățile sale paranormale. Palatul are un cimitir pentru căini, adesea fantomele lor fiind zărite. Alte fantome care apar des sunt niște prizonieri, un toboșar fără cap și un flautist care se aude adesea prin castel.

Hotelul Stanley, SUA

Hotelul Stanley se află în Colorado, SUA, și este hotelul care l-a inspirat pe autorul Stephen King să scrie cartea “The Shining”. Turiștii susțin că au simțit niște mâini pipăindu-i, unii s-au trezit fără pături pe ei. Alții susțin că au văzut copii jucându-se pe hol, iar Stephen King a văzut un copil strigându-și dădacă.

Raynham Hall, Anglia

Rayhham Hall este o casă din ținutul Norfolk bântuită de o fantomă numită Doamna Maro. Potrivit poveștilor, doamna a fost închisă într-o cameră și nu i s-a permis să își vadă copiii, într-un final murind. Fantoma sa a fost capturată într-o poză, iar conform experților, este autentică. Doamna, cu o alură de nobil, este îmbrăcată într-o rochie maro, de satin, fața îi strălucește, iar ochii ei sunt goi.

Vasul de croaziera Queen Mary

Vasul de croazieră a fost retras din circulație, iar în prezent este ancorat în portul din Long Beach, California. Una dintre cele mai populare povești spune că se aud diverse zgomote din camera motoarelor. Aici, un tânăr marinar a murit, în timp ce încercă să scape dintr-un incendiu. Fantomele unor copii pot fi văzute și auzite la piscina vasului. Tot aici mai apare și fantoma unei fetițe care și-a rupt gâtul la piscină. Micuța este auzită cerându-i mamei sale păpușă.

Ferma Bell, SUA

Ferma Bell din Tennessee este populară deoarece fantoma casei a cauzat moartea unei persoane. Numele fantomei este Kate și este cunoscută și sub numele de Vrăjitoarea Bell. Familia Bell a locuit aici între anii 1817 – 1821, iar John Bell, capul familiei, suferea de disfuncții ale sistemului nervos. Condiția sa s-a înrăutățit din cauza farselor făcute de fantoma Kate. Când a fost descoperit cadavrul lui John, lângă el se afla un flacon cu un lichid negru. Într-un final, fantoma a recunoscut că ea i l-a dat.

Casa Alba, SUA

Casa Albă este singurul loc de pe pământ unde puteți întâlni fantomele unor foști președinți americani. Președintele Andrew Jackson a fost zărit în dormitorul sau. Fantoma lui Abraham Lincoln a fost văzută stând pe un pat, în timp ce își scotea cizmele. Existența fantomei lui Lincoln a fost confirmată de Eleanor Roosevelt și soția lui Calvin Coolidge.


Oana Mihaela Gidea
Oana Mihaela este absolventa a Facultatii de litere - Universitatea din București, specializarea Științele Informăii și Documentării si a urmat un masterat in Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană. Oana Mihaela se implica activ in mediul cultural, fiind Membră a Asociației Culturale Iulia Hașdeu (Membră UNESCO) si Voluntar la Biblioteca Metropolitană din București.

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de...

Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro