Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei sectorului 6, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul firmelor din sectorul 6, manifestare ce a avut ca obiectiv evidenţierea celor mai performanţi operatori economici cu sediul social pe raza acestei unități administrativ-teritoriale. La Gala de înmânare a premiilor au participat alături de manageri ai celor mai performante companii din sector și reprezentanţi ai administraţiei locale.
Sectorul 6 concentrează una dintre cele mai puternice comunități de afaceri la nivelul Capitalei. Astfel, companiile cu sediul în această unitate administrativ-teritorială care au depus bilanțul anul trecut au realizat, cumulat, o cifră de afaceri de 93 miliarde lei, adică aproape 19 miliarde de euro, valoare net superioară celor înregistrate la nivelul multor județe din țară.
„Companiile laureate din sectorul 6 au realizat o cifră de afaceri cumulată de 89 miliarde lei (cca. 18 mld euro) și un profit din exploatare de 8 miliarde lei (adică 1,6 mld euro) și oferă locuri de muncă pentru 112,9 mii salariați. Îmi face plăcere să subliniez că 32% dintre companiile premiate la nivelul acestui sector s-au calificat și la etapa pe municipiu a Topului. Mai mult, 42% dintre companiile din sectorul 6 laureate la nivel de Capitală s-au situat pe primele trei locuri ale clasamentului”, a precizat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene, în deschiderea Galei.
Dintre cele 8.985 companii care au îndeplinit criteriile de eligibilitate au fost premiate 3012 (33,5% din totalul celor calificate), în cadrul a șapte secțiuni. În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană în sectorul 6 activează în domeniul serviciilor (38,8% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (29,8%) şi de cele cu profil industrial (11,6%). Construcţiile concentrează 7,5% dintre firmele premiate, cercetarea-dezvoltarea şi high-tech-ul – 7%, turismul – 3,9%, în timp ce doar 1,4% provin din agricultură, silvicultură şi pescuit.
„Într-un astfel de cadru putem să vorbim mai pe îndelete despre partea economică a sectorului 6. Suntem singura primărie din țară care dă autorizații de funcționare o dată la patru ani. Am modificat regulamentele astfel încât nu mai este nevoie să se vină la fiecare început de an cu acel dosar. Pur și simplu, după ce se documentele au fost aduse o dată, anual se depune o simplă cerere online”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6. În context, edilul a vorbit pe larg despre inițiativele Primăriei dedicate scăderii birocrației și a corupției prin digitalizarea serviciilor publice (taxe și impozite locale, administrația comercială).
„În calitate de reprezentanți ai Guvernului vă stăm la dispoziție cu tot ceea ce ne stă în putință pentru a vă sprijini să atrageți cât mai multe fonduri pentru a dezvolta mediul de afaceri românesc”, a declarat Gheorghe Dănuț Bogdan, secretar general adjunct al Ministerului Economiei, felicitând antreprenorii premiați, dar și Camera bucureșteană, pentru inițiativă.
Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2022, în cadrul evenimentului au fost decernate premii speciale Primăriei Sectorului 6 și unor companii din diverse domenii de activitate.
Etapa la nivel de sector a Topului firmelor din București va continua cu Gala dedicată laureaților din sectorul 4, eveniment ce se va desfășura joi, 5 octombrie, în Aula Carol I a Palatului CCIB.