sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 4 Martie

Calendarul zilei 4 Martie

  • 1977 – se înregistrează cel mai grav cutremur de pământ din România. Cutremurul din 1977a fost un seim cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, produs la ora 21:22:22, cu efecte devastatoare asupra României. A provocat 1.578 de victime, din care 1.424 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București, unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri. Cutremurul a afectat de asemenea și  În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. În total, au fost distruse aproximativ 35.000 de locuințe. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de circa 100 km, în zona seismică Vrancea, cea mai activă din România. Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, inclusiv crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren. Mai multe personalități și-au găsit moartea cu acea tragică ocazie, între care A. E. Baconski, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Toma Caragiu, Veronica Porumbacu, Filofteia Lăcătușu.
  • 1461 – a izbucnit așa numitul „Război al celor două roze”. Regele Henric al VI-lea al Angliei care aparținea casei Lancaster a fost detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea și care aparținea casei de York. „Războiul celor Două Roze” a fost unrăzboi civil pentru tronul Angliei, purtat cu intermitență până în 1485 între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Ambele case regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de „Războiul celor Două Roze” nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale, Roza roșie de Lancaster și Roza albă de York. Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. „Războiul celor Două Roze”, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.
  • 1789 – La New York, s-a reunit primul Congres al SUA care a pus în vigoare Constituția Statelor Unite. Constituția a fost elaborată între februarie și septembrie 1787, fiind definitivată prin adoptarea sa de către Convenția Constituțională a Statelor Unite ale Americii, care a avut loc la Philadelphia. Constituția a creat o uniune federală de state suverane și un guvern federal care să opereze conducerea acesteia. Exact așa cum a anticipat așa zișii numiții Părinți Fondatori, Constituția Statelor Unite a servit ca model multor națiuni. Astăzi, constituția Statelor Unite este cea mai veche constituție de tip federal din lume, fiind efectiv în vigoare de peste 228 de ani. În același timp, este cea mai veche constituție scrisădin lume care funcționează neîntrerupt de la adoptarea sa. Constituția Statelor Unite a cunoscut 27 de amendamente, primele zece, ratificate simultan intre anii 1789 și 1791, sunt cunoscute sub denumirea de United States Bill of Rights și urmăreau limitarea puterii guvernului federal.
  • 1915 – Rusia țaristă își anunță hotărârea de de anexare a Constantinopolului și a strâmtorilor Bosfor și Dardanele printr-un memorandum transmis Franței și Marii Britanii. Aliate, la acea vreme cu Imperiul Țarist, Parisul și Londra nu și-au manifestat formal împotrivirea. Pretențiile Rusiei asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele, poarta de intrare din Marea Mediterană în Marea Neagră, singura mare caldă accesibilă rușilor, se înscriu în așa numita „Criză Orientală”, generată de decăderea Imperiului Otoman. „Criza Orientală” a început să se manifeste anul 1774, când Imperiul Otoman a fost înfrânt în războiul ruso-turc început în 1768. În acel moment, disoluția Imperiului Otoman părea o certitudine, iar puterile europene au declanșat o luptă de putere pentru a-și proteja interesele militare, strategice și comerciale din regiune. Imperiul Rus era primul interesat. Pe de altă parte, Austro-Ungaria și Marea Britanie doreau conservarea Imperiului Otoman, pentru a-și conserva interesele în regiune. „Chestiunea Orientală” a încetat să mai existe la sfârșitul primei conflagrații mondiale, care a avut printre altele ca efect dezmembrarea Imperiului Otoman. De altfel, dorinţa de împărţire a teritoriilor Imperiului Otoman reprezintă una dintre cauzele majore ale Primului Război Mondial.
  • 1945 – Șase avioane americane „greșesc” ținta cu 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, lovesc orașul Zürich. Ulterior, piloții au fost trimiși în fața unei curți marțiale, în Anglia. Elvețienii, neutri, se plângeau demult că avioanele Aliaților invadau frecvent spațiul lor aerian, aparate pe care elvețienii le doborau cu avioanele lor de luptă Bf 109, construite de germani. Ca urmare englezii și americanii, care îi considerau pe elvețieni simpatizanți ai germanilor, erau tot mai convinși că elvețienii meritau să fie bombardați.
  • 1975 – marele actor, regizor și compozitor Charlie Chaplin este înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Chaplin, născut în 1889 la Londra, și-a construit gloria în epoca filmului mut și a devenit faimos datorită personajului „The Tramp” (Vagabondul). Este considerat una dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei mondiale, cu o carieră care se întinde pe mai bine de 75 de ani, din copilărie în epoca Victoriană, și până la moartea sa, în 1977. A fost o personalitate a cărui carieră a stârnit atât de adulație, cât și controversă. „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”, este una dintre numeroasele vorbe de duh rostite de Chaplin.
  • 1882 – s-a născut Nicolae Titulescu, jurist, diplomat, om politic și profesor universitar. A fost în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru al Academiei Române. Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea Unirii Transilvaniei cu România. Într-un discurs intitulat „Inima României”, el declara: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal…Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața…Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”. În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille), înființează la Paris Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.
Articolul precedent
Articolul următor

Nvidia conduce revoluția industrială a inteligenței artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din California, cum că doar câțiva căutători norocoși s-au îmbogățit, însă adevărul e că au existat...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,933FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro