vineri, martie 29, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 2 Martie

Calendarul zilei 2 Martie

  • 1716 – vede lumina tiparului lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografică la români. Cartea, scrisă în limba latină, are un caracter enciclopedic, conținând descrieri pertinente și complete de natură geografică, politică, administrativă, organizatorică, socială, lingvistică, etnografică ale Moldovei. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei. Numele complet este „Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae”, (Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei). Dimitrie Cantemir a scris lucrarea la cererea Academiei din Berlin între 1714și 1716, pe când trăia în Rusia. A fost tradusă în limbile germană, rusă, greacă și desigur română. Prima traducere în limba română a fost făcută în 1806 și a fost publicată în 1825, cu titlul „Scrisoarea Moldovei”.
  • 1836 – statul Texas își declară independența față de Mexic. A existat ca„Republic of Texas” timp de aproape 10 ani, până în 1845,  când s-a alăturat  Statelor Unite ca cel de-al douăzeci și optulea stat. Texas este unul din statele care pot fi considerate ca aparținând atât Vestului cât și Estului Statelor Unite ale Americii. Este de asemenea considerat ca aparținând atât regiunii numite Sud-vest cât și a celei numite Great Plains. Cu o suprafață totală de 695.622 km² și cu o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori, Texas urmează Alaska ca suprafață și California ca populație.
  • 1917 – țarul Nicolae al II-lea al Rusiei abdică în favoarea fratelui său, Marele Duce Mihail Alexandrovici, care însă nu a mai ajuns să fie încoronat. Nikolai Alexandrovici Romanov, considerat ultimul împăratal Rusiei, a domnit din 1894 până la abdicarea sa din 2/15 martie 1917, la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici, la ordinul lui Lenin. În anul 2000, Țarul Nicolae al II-lea a fost Canonizat drept sfânt în Biserica Ortodoxă Rusă.
  • 1989 – brașoveanul Liviu Corneliu Babeș s-a autoincendiat pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist. În vârstă de 47 de ani, electrician la Trustul de Prefabricate și pictor amator talentat, Liviu Babeș și-a dat foc lăsând în urma lui o pancartă cu mesajul „Stop Morder! Brașov = Auschwitz! A fost dus la Spitalul Județean din Brașov, unde a murit după câteva ore. În 1997 a fost declarat erou-martir, iar o stradă din Brașov poartă numele lui Liviu Cornel Babeș. În data de 2 martie 2007, în memoria martirului a fost dezvelită o placă de bronz comemorativă în curtea Bisericii din Poiana Brașov.
  • 1992 – începutul Războiului din Transnistria. Războiul moldo-rus, așa cum este denumit uneori, a fost unconflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Slobozia și a orașului Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru, precum și a orașului Tighina, aflat pe malul drept al aceluiași râu. Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republicii Moldovenești Nistrene”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent. După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacaseră anterior și continuau să atace posturi ale poliției loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele ruse, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată. Ostilitățile a durat 4 luni. La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de...

Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro