sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 12 Martie

Calendarul zilei 12 Martie

  • 1365 – este întemeiată Universitatea din Viena. Denumită înlatină Universitas Vindobonensis sau Alma mater Rudolphina, universitatea a fost fondată de arhiducele Rudolf al IV-lea din dinastia de Habsburg. În ordinea vechimii este a doua universitate din spațiul Sfântului Imperiu Roman, după Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348 de împăratul Carol al IV-leadin dinastia de Luxemburg.
  • 1838 – apare la Brașov „Gazeta de Transilvania”, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei, din inițiativa și sub conducerea lui George Bariț.În același an a început la Blaj publicarea „Foii pentru minte, inimă și literatură”, una dintre primele reviste literare românești. George Bariț a fost una dintre figurile cele mai importante ale Revoluției de la 1848 în Transilvania. În 1861, din inițiativa sa și a canonicului Timotei Cipariu, a luat ființă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra). Gazeta de Transilvania și-a încetat apariția în 1946, din cauza presiunilor comuniste.
  • 1848 – a fost distribuită Proclamația lui Simion Bărnuțiu prin care românii din Transilvania sunt chemați să se ridice la luptă pentru drepturile lor naționale. Simion Bărnuțiu (1808-1864), a fost preot greco-catolic, om politic, istoric, filozof, și profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 din Transilvania.
  • 1907 – răscoala țăranilor atinge apogeul în Muntenia și Oltenia. Guvernul conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino demisionează și se formează un guvern liberal în frunte cu Dimitrie A. Sturdza, cu I.C. Brătianu la Ministerul de Interne și cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război.
  • 1914 – Constantin Brâncuși deschide prima expoziție personală la New York (12 martie – 1 aprilie 1914). Expoziția a fost găzduită de Photo Secession Gallery din New York City și a provocat o adevărată senzație. Colecționarul american John Quin a cumpărat mai multe sculpturi, asigurându-i lui Brâncuși o existență materială prielnică creației artistice. În același an, ministrul de interne al României respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret, comandat cu un an înainte. Brâncuși va păstra lucrarea în atelier și o va intitula Fântâna lui Narcis.
  • 1938 – are loc anexarea Austriei de către Germania Nazistă prin Anschluss (în germană: anexare, conexiune sau uniune politică), formându-se așa numita „Germania Mare”. Evenimentul a însemnat culminarea aspirației de a reuni populațiile germane și austriece într-o singură națiune. Evenimentul din 1938 a fost legiferat de Germania fără a ține seama de populația  Anterior, Germania hitleristă furnizase sprijin pentru Partidul Național-Socialist Austriac, pentru ca acesta să crească puterea liderului austrofascist al Austriei.
  • 2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale milenare. În cursul unei ceremonii organizate special pentru acest eveniment, şase cardinali au enumerat, pe rînd, păcatele de care se face vinovată Biserica, pentru fiecare dintre ele Suveranul Pontif cerînd iertare lui Dumnezeu. Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (1920-2005) a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din  Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani).

Nvidia conduce revoluția industrială a inteligenței artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din California, cum că doar câțiva căutători norocoși s-au îmbogățit, însă adevărul e că au existat...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,933FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro