Tesla este o companie cu activitate impresionantă în domeniul IA, dar anunțul recent al lui Elon Musk de a lansa în anul 2022 un robot umanoid – Tesla Bot – folosind un dansator într-un costum de elastan nu este altceva decât o uriașă farsă în lumea roboticii, cu un caraghios impact mediatic. Titlurile atrăgătoare au animat atenția globală și prețurile acțiunilor companiei Tesla au crescut simțitor pe bursa NASDAQ, într-o săptămână în care majoritatea știrilor s-au concentrat pe o investigație federală asupra software-ului folosit pentru pilotarea automată a mașinilor Tesla care nu poate evita ambulanțele parcate.
Imaginația și speranțele pe care le alimentează au sens, dar promisiunea că ”Tesla Bot va fi un prototip de robot cu față umană funcțional în 2022”, cu ai săi 1,7 m înălțime, 56 kg, cu „mâini umane” care vor putea să ne facă cumpărăturile și muncile cotidiene care ne plictisesc, este irealizabilă anul viitor și încă departe de ceea ce orice companie performantă și serioasă din domeniu poate face într-un viitor atât de apropiat. Elon Musk a spus în 19 august 2021 că aparatul va fi capabil să urmeze instrucțiunile umane intuitiv, răspunzând corect la comenzi precum „te rog să mergi la un magazin și să-mi iei următoarele produse alimentare”, iar la câteva minute a făcut cea mai bună demonstrație disponibilă a Tesla Bot: un dansator în costum de elastan.
Pentru a percepe mai corect afirmațiile lui Elon Musk să înțelegem contextul lumii roboticii. Cel mai avansat robot biped din lume este ATLAS, realizat de Boston Dynamics, o companie care și-a descris mașinăria ca proiect de cercetare-dezvoltare la care se lucrează de mai bine de un deceniu și care nu se apropie de producția sa în masă pentru vânzare. În videoclipurile cele mai recente ale acestui robot biped de vârf, compania a arătat în 2021 cât de dificilă este construcția unui robot umanoid și cât de des eșuează în comenzi sau cade în mișcări complexe Atlas. A crede că Tesla poate face totul într-un an este cel puțin hilar.
Orice tehnician al ingineriei robotice sau al biomecanicii știe că pentru aplicarea IA în producția roboților se pornește de la mașinile cele mai simple, nu de la cele mai complexe. Publicul este alimentat cu așteptări nerealiste cu privire la ceea ce robotica este capabilă în prezent sau în viitorul apropiat. S-a întâmplat similar cu proiectul și planurile lui Elon Musk pentru Hyperloop – trenul de mare viteză care ar fi trebuit să transporte pasagerii de la Los Angeles la San Francisco în mai puțin de o jumătate de oră. De-a lungul anilor, aceste ambiții s-au micșorat până când proiectul s-a transformat în ”The Loop”, adică un mic tunel prin care abia poți conduce o mașină, dacă vrei. În 2019, același Musk promitea 1 milion de ROBOTAXIURI – taxiuri autonome – până în 2020, dar nu vezi astăzi niciunul încă pe străzi. … …
citeste mai departe articolul original: http://www.andreeapaul.ro/bufoneria-lui-elon-musk/