joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleAnaliza primelor 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0

Analiza primelor 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a susținut azi, 03 august 2021, o conferință de presă având ca temă analiza primelor 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0 – sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului.

Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din București.

SUMAL 2.0 este un sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos. Aplicația permite îmbunătățirea urmăririi trasabilității lemnului și descurajează tăierile ilegale de lemn din țara noastră.

Noul sistem informatic ajută atât ministerul cât și sectorul forestier la monitorizarea activității de trasabilitate a materialului lemnos din pădure până la procesare, fiind unul dintre cele mai mari și complexe sisteme informatice ce funcționează 24/24 ore.

Acest proiect a debutat pe 30 ianuarie în urma unui vot uriaș din partea STS, aflându-se de atunci într-o continuă dezvoltare.

Implementarea SUMAL 2.0 descurajează tăierile ilegale de păduri și aduce beneficii multiple pentru întregul sector forestier, a declarat domnul Ministru. Sistemul atrage după sine multiple beneficii precum debirocratizarea, eliminarea de raportări obligatorii care se întocmeau pe hârtie.

Pe baza unor date, domnul Barna Tánczos a afirmat buna funcționare și eficiența de care SUMAL 2.0 dă dovadă. Este un sistem informatic ce a generat multe idei din implementare și solicitări de dezvoltare ulterioară. Aceste idei sunt analizate și discutate, existând un plan de implementare ale noilor funcționalități cerute din partea agenților economici, organelor de control sau din Minister, a spus domnul Barna.

Aplicația este utilizată în prezent de peste 64.000 de utilizatori, aceasta a generat peste 2,2 milioane de avize de transport, cu o creștere de peste 10% față de anul trecut, arătând faptul că SUMAL 2.0 urmărește o paletă mai largă de produse provenite din procesarea lemnului și că zi de zi se emit mai multe documente de însoțire și avize de transport.

La momentul actual am ajuns la o medie de 12.600 avize pe zi, o cifră mult mai mare comparativ cu anul trecut, a declarat domnul Barna.

Cantitatea de masă lemnoasă monitorizată prin SUMAL 2.0 a fost de 21 milioane de m3 anul acesta, față de 17.3 milioane m3 în anul precedent. „Sistemul nu este perfect”, vor mai exista cu siguranță abateri de la lege, cu toate astea rolul sistemului SUMAL 2.0 este să reducă pe cât posibil abaterile şi să creștem riscurile asumate de cineva care nu respectă legea, a spus Ministrul.

Conform comunicatului de presă, „…creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 se explică prin introducerea altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis (rumeguș, peleți, brichete etc.), care nu erau incluse în SUMAL1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț.”

Interesul manifestat de populație, de ONG-uri este îmbucurător, a declarat domnul Barna, numărul total de interogări crescând față de anul trecut de la 631.00 la peste 858.00 de interogări în 6 luni. Parțial aceste interogări se fac pe portalul inspectorulpadurilor.ro și pe aplicația ce este disponibilă pe telefon.

Cu câteva săptămâni în urmă această aplicație a devenit disponibilă și pe sisteme IOS. Numărul de descărcări cât și de interogări a crescut, 1 milion de interogări fiind efectuate în 6 luni.

Au fost efectuate peste 3.468 de apeluri la 112 – transporturi suspecte, din care 754 au fost verificate de către autorități, au fost confirmate ca fiind ilegale 123.

Pentru acestea, în funcție de gravitatea faptei, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în valoare de 212.900 lei, au fost confiscate 24 de camioane – 307 m3 de material lemnos și au fost întocmite peste 20 de dosare penale, a declarat Ministrul.

„Ne ajută zeci de persoane fizice, zeci de ONG-uri zilnic” pentru a avea o monitorizare permanentă a transporturilor lemnoase pe orice drum public și generează controale care descurajează semnificativ transportul ilegal, a continuat acesta.

Pe lângă controalele generate de baza de date SUMAL 2.0, organele de poliție au efectuat aproape 20.000 de controale pe domeniul silvic. Numărul de sesizări penale a crescut față de anul trecut cu 33%, fapt datorat schimbării legislației în 2020.

SUMAL 2.0 va fi într-o dezvoltare permanentă, fiind discutate idei de implementare a unor imagini satelizate, monitorizare video și multe altele. Se dorește dezvoltarea acesteia așa în cât prin intermediul camerelor de luat vederi să se identifice transportul de lemn ce depășește limita legală și totodată soluționarea rapidă a neregulilor.

Conform comunicatului de presă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea prin PNRR la dispoziție 46 milioane de euro pentru digitalizare în domeniul mediului, investiții care vor contribui la: sporirea capacității de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor printr-un sistem IT care va fi integrat cu SUMAL 2.0 și va monitoriza obligațiile legale legate de recoltarea lemnului, regenerarea forestieră în timp util, sănătatea pădurilor, menținerea stării de conservare a habitatului forestier, adaptarea la schimbările climatice a ecosistemelor forestiere.

Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Document de poziție: RO e-TVA, RO e-Factura: Propuneri cu aplicare imediată...

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro