luni, iulie 22, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleAlegerile din Franța pun presiune pe euro și pe piețele financiare

Alegerile din Franța pun presiune pe euro și pe piețele financiare

Al doilea tur de scrutin din Franța, care va avea loc duminica aceasta, pune sub presiune moneda euro și piețele financiare. Scenariile privind componența parlamentului francez – Adunarea Națională – sunt în principal două, iar rezultatele lor sunt legate de evoluția datoriei publice a țării. Diversele promisiuni de campanie făcute de extrema dreaptă dar și extrema stângă din Franța înaintea alegerilor anticipate au ceva în comun: toate vor fi foarte costisitor de pus în practică.

Cel mai probabil scenariu pentru turul al doilea este o Adunare Națională fără majoritate absolută, ceea ce creează provocări semnificative în formarea unui nou guvern. Cu toate acestea, este probabil cel mai puțin nefavorabil scenariu pentru piețele financiare, deoarece elimină riscul unui derapaj major al finanțelor publice și al unei creșteri bruște a datoriei Franței, care ar fi cauzate de programele economice ale RN (Rassemblement National) și respectiv partidele din alianța de stânga NFP (Noul Front Popular). În plus, ca semn că piețele privesc acest scenariu principal ca fiind cel mai posibil, spread-ul dintre randamentele obligațiunilor germane și franceze pe 10 ani este în ușoară scădere, semn al încrederii investitorilor în stabilitatea financiară a zonei euro, în ciuda provocărilor și incertitudinilor care persistă.

Imediat după primele rezultate ale primului tur al alegerilor din Franța, euro s-a depreciat. Însă, recent, am asistat la o creștere a euro în raport cu dolarul american după rapoartele PMI amestecate din Europa și după un PMI slab al serviciilor din SUA. Euro este, de asemenea, ajutat de așteptările că RN (Rassemblement National) nu va obține o majoritate și de ușurarea că Noul Front Popular, de stânga, nu a câștigat mai mult decât se aștepta în primul tur de scrutin.

Al doilea scenariu exprimă posibilitatea ca RN și aliații săi să ajungă la majoritatea absolută, situație pe care unele institute de sondare a opiniei publice nu o exclud, dar nici nu o consideră a fi scenariul principal. Acest lucru va pune presiune pe moneda euro și pe poziția fiscală a Franței.

Perspectivele unei majorități absolute a RN afectează mai multe sectoare ale economiei franceze. Deoarece marile bănci franceze sunt cumpărătoare de datorii de stat, acest scenariu cu extrema dreaptă la putere este de natură să aducă o creștere semnificativă a randamentelor obligațiunilor pe 10 ani. Prin urmare, băncile ar avea de suferit, motiv pentru care, după alegerile europene, acestea au pierdut între 10 și 15% din valoarea lor pe bursă.

Un alt impact a fost asupra a două mari companii de construcții, Vinci și Eiffage. Acestea au trecut de la a fi acțiuni defensive la acțiuni riscante a doua zi după alegerile europene. Posibilitatea bruscă a unei victorii a RN în alegerile legislative a slăbit întregul sector, sensibil la ratele dobânzilor pe care programul costisitor al extremei drepte le-a pus sub tensiune. Dar există o amenințare suplimentară pentru cei doi deținători de mari concesiuni de autostrăzi: cea a naționalizării.

Nu în ultimul rând, RN vrea să privatizeze companiile publice de radio și TV, ceea ce ar putea aduce 3 miliarde de euro în visteria statului. Deși bună pentru buget, situația va pune în dificultate actualii actori privați TF1, M6 și grupul NRJ. Este posibilă o creștere semnificativă a concurenței pe piața publicității, care pare în prezent incapabilă să absoarbă sosirea unuia sau mai multor actori noi.

Investitorii urmăresc cu atenție rezultatul alegerilor din Franța, deoarece acestea pot influența atât moneda euro, cât și piețele bursiere europene. În Franța, 26% dintre investitori consideră în continuare că Europa generează cele mai bune randamente pe termen lung, conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Piețele americane ocupă locul al doilea, cu 19%. Același procent (26%) îl avem și pentru investitorii români, însă pe primul loc în preferințele investitorilor se află SUA cu 29%.

***

comentariul de piață al analistului eToro, Bogdan Maioreanu

Despre eToro Group
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Ce fac diferit Training Managerii de succes pentru a-și ajuta echipele...

Într-o lume globalizată, comunicarea eficientă cu partenerii de afaceri din diferite colțuri ale lumii este esențială pentru succesul oricărei companii multinaționale. “Barierele lingvistice pot...

Președintele CCIB a participat la Ceremonia deschiderii Ambasadei Republicii Democratice...

Răspunzând invitației E.S. dna. Madurika Joseph Weninger, primul ambasador desemnat al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în țara noastră, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,918FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro