AHK România publică rezultatele sondajului „AHK Business Survey”
Așteptările companiilor din comunitatea de afaceri româno-germană privind mersul economiei românești s-au înrăutățit destul mult față de anul trecut, cu o creștere a celor pesimiști de aproximativ 20 de procente față de anul trecut (2024: 38%, 2025: 57%), după cum relevă un chestionar de conjunctură, realizat de AHK România în această primăvară.
Cu toate acestea, perspectivele asupra propriei afaceri rămân neschimbate pentru 38% dintre firmele intervievate, iar 37% dintre ele întrevăd perspective economice mai bune (2024: 40%). Cele mai multe companii (62%) își evaluează situația actuală ca fiind „satisfăcătoare”, în vreme ce numărul optimiștilor continuă să scadă (28%), aflându-se pe o pantă descendentă în ultimii trei ani. Spre comparație, anul trecut 59% dintre companii își considerau situația propriei afaceri ca fiind „satisfăcătoare” și 33% ca fiind bună.
Scădere a investițiilor și reducerea personalului: trend ascendent
În acest context economic și disponibilitatea firmelor de a face investiții scade. Dacă în 2024, 46% dintre companii își mențineau intenția de a investi, în 2025 numărul lor s-a redus la 38%. Pentru 30% dintre companiile chestionate investițiile vor scădea în 2025 , față de 20% de companii anul trecut.
Ca urmare a scăderii cererii și a presiunii costurilor, agenții economici intenționează să reducă numărul de angajați și să crească productivitatea. Astfel, 34% dintre companii au spus că vor renunța la personal, în comparație cu 18% anul trecut. Își vor păstra numărul de salariați 41% dintre firme, ca și în 2024.
Scăderea cererii din piață și condițiile cadru politice și economice: cele mai mari riscuri pentru companii
În privința riscurilor pentru dezvoltarea afacerii, companiile au apreciat că scăderea cererii din piață, condițiile cadru economice și politice, precum și costurile cu forța de muncă sunt cele care le periclitează creșterea. Ceea ce anul trecut era considerat un risc, și anume, deficitul de personal calificat, trece în plan secund. Cu toate acestea, pentru 48% dintre firme, lipsa de personal calificat rămâne un factor de risc. Măsurile de contracarare a acestuia sunt, în opinia celor mai multe dintre firme, formarea continuă a angajaților și digitalizarea, dar și o cooperare mai strânsă cu instituțiile de învățământ. Lipsa de personal calificat a dus la cheltuieli mai mari cu salarizarea, în cazul a 20% dintre companiile intervievate, la reducerea activităților curente (pentru 15% dintre ele) și la reducerea investițiilor planificate (pentru 14%).
Avantajul nr. 1 al României rămâne apartenența la UE
În privința caracteristicilor amplasamentului investițional, România câștigă puncte prin apartenența la Uniunea Europeană, disponibilitatea furnizorilor locali, infrastructura și condițiile pentru cercetare-dezvoltare. Companiile au criticat accesul la ajutoarele de stat și la fonduri europene, nivelul și sistemul de impozitare, cea mai mare nemulțumire fiind legată însă de lipsa de predictibilitate a politicilor economice. Au mai fost aprecieri negative legate de stabilitatea politică și socială, combaterea corupției, administrația publică, transparența licitațiilor publice, stabilitatea juridică și lipsa de personal calificat.
Alegerile prezidențiale din 18 mai au fost foarte importante pentru clarificarea viitoarei orientări politice a țării. Continuarea cursului proeuropean este crucială pentru companii, deoarece asigură previzibilitate și stabilitate. „Cu toate acestea, provocările politice și economice nu s-au diminuat deloc. Comunitatea de afaceri așteaptă o agendă cuprinzătoare de reforme, astfel încât potențialul de creștere pe care România îl are în multe sectoare ale economiei să poată fi utilizat pe deplin, iar dezechilibrele economice existente să poată fi reduse. Creșterea competitivității și a economiei trebuie să fie principiile directoare ale politicilor economice ale noului guvern”, comentează Sebastian Metz, director general AHK România, rezultatele sondajului în contextul situației politice actuale.
***
Despre sondaj
Sondajul a fost realizat de AHK România împreună cu alte 15 camere de comerț germane bilaterale din Europa Centrală și de Est, în perioada 1 – 31 martie. 2025, pe un eșantion de 82 de companii membre ale AHK România și alte companii cu capital german din România.
Pe sectoare de activitate, participarea companiilor a fost următoarea: 43% servicii, 34% industrie, 10% comerț, 10% construcții, 3% furnizare de energie și apă.
Despre Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)
AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 670 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
Tema anului 2025: People.Skills.Competitiveness.
Cu tema anuală – People.Skills.Competitiveness. – subliniem rolul central al angajaților în succesul unei companii. Angajații și competențele lor sunt coloana vertebrală a fiecărei companii și contribuie în mod semnificativ la competitivitate. Angajații calificați și valoroși constituie baza pentru inovare, productivitate și creștere. Investind în competențele lor și în formarea continuă, companiile pot crea un mediu de lucru dinamic, care să încurajeze creativitatea și angajamentul. Prin urmare, companiile membre AHK se concentrează pe gestionarea strategică a talentelor și pe bunăstarea angajaților, nu numai pentru a îmbunătăți performanța afacerii, ci și pentru a promova un mediu de afaceri durabil și competitiv în România și Germania.