sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaA 12-a ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis se derulează...

A 12-a ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis se derulează la BVB în perioada 17 – 28 iulie

  • Oferta publica initiala primara (IPO) cuprinde cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una este dedicata donatorilor de sange
  • Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate in lei, au o maturitate de 1 an si o dobanda de 7,3%.
  • Aditional, Ministerul Finantelor va emite alte doua emisiuni in lei, cu maturitati de 1 an si 3 ani si dobanzi de 6,3% p.a. si, respectiv, de 7,2% p.a., si doua in euro, cu maturitati de 1 si, respectiv, 5 ani si dobanzi de 3,85% p.a. si, respectiv, 5,45% p.a.
  • Oferta se va derula in perioada 17 – 28 iulie, iar data estimata a listarii titlurilor Fidelis la BVB este 3 august.
  • Prin precedentele 11 oferte de vanzare de titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – aprilie 2023, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 18 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si deruleaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o noua oferta de vanzare, in perioada 17 – 28 iulie. Aceasta este a 12-a oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor 11 oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 18 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

„La prima oferta FIDELIS cu transa speciala pentru donatorii de sange derulata in martie – aprilie, persoanele fizice au raspuns campaniei noastre prin implicarea in plan social si le multumim pentru eforturile lor de a imbina dorinta de a salva o viata cu investitiile in instrumentele disponibile in pietele financiare. Dupa o prima editie a programului FIDELIS din 2023 care a adus 1.000 noi donatori si investitii de 3,06 miliarde lei, am vrut ca acest demers de succes, intre Ministerul Finantelor si Rock FM sa continue, pentru ca incurajam donarea cu cele mai mari dobanzi pentru cei care vor sa isi investeasca economiile in titluri de stat. Pe langa dobanda de 7,3%, oferim si un prag de subscriere de zece ori mai mic pentru donatori, de la 5.000 la doar 500 de lei. Iar pentru a face completa aceasta miscare de solidaritate, vom avea un centru de donare chiar in Ministerul Finantelor, in perioada 18-20 iulie, unde asteptam pe oricine doreste sa ne fie alaturi”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consortiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Consortiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

„Ultimii cinci ani au demonstrat ca Romania are o piata de capital eficienta atat pentru emitenti, cat si pentru investitori, oferind o gama cat mai diversificata de instrumente prin care capitalul poate circula si sustine dezvoltarea economiei. Recenta listare a Hidroelectrica, prin dimensiunea sa record, de aproape 1,9 miliarde euro, precum si emisiunile de obligatiuni Fidelis, prin care statul a atras, in ultimii patru ani, 3,7 miliarde euro, dovedesc ca investitorii sunt dispusi sa mobilizeze sume impresionante de bani, atunci cand li se ofera oportunitati atractive pentru investitii. Felicitam Ministerul Finantelor pentru consecventa derularii emisiunilor de titluri de stat cu o cadenta trimestriala si pentru continuarea promovarii responsabilitatii sociale prin donarea de sange”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Emisiunile de titluri de stat Fidelis au fost inca de la reluarea lor, in iulie 2020, un bun prilej de a intra in piata pentru noii investitori, iar pentru cei mai experimentati au oferit noi oportunitati de diversificare a portofoliilor. Aproape un sfert dintre cei 142.000 de investitori din piata locala aveau doar titluri de stat Fidelis in portofolii, la finalul lunii martie. Listarea Hidroelectrica, continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis si reluarea trendului listarilor la BVB ne dau incredere ca in viitorul apropiat vom depasi si borna de 200.000 de investitori pe piata locala de capital, ceea ce ar insemna o crestere de aproape patru ori a acestui numar in doar cinci ani. Totodata, salutam continuarea initiativei de a aloca o transa speciala investitorilor donatori si ne dorim sa vedem cum creste numarul de investitori pe aceasta emisiune”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul urmator:

Criteriu Emisiune in lei
pentru donatori, cu scadenta in 02.08.2024
Emisiune in lei cu scadenta in 02.08.2024

 

Emisiune in lei cu scadenta in 02.08.2026

 

Emisiune in euro cu scadenta in 02.08.2024 Emisiune in euro scadenta in 02.08.2028

 

ISIN ROFPP8CB5VD7 ROYIA997GFK8 ROZKUIL6NN02 ROA7JUGUFO41 ROKZLUKMGN59
Simbol R2408B R2408C R2608A R2408AE R2808AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobanda anuala 7,3% p.a. 6,3% p.a. 7,2% p.a. 3,85% p.a. 5,45% p.a.
Perioada derulare 17 – 28 iulie 17 – 28 iulie 17 – 28 iulie 17 – 28 iulie 17 – 28 iulie
Valoare nominala/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minima subscrisa 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Pe transa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sange incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si/ sau care doneaza in perioada derularii ofertei de vanzare de titluri de stat Fidelis.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (28 iulie 2023), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 3 august 2023.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distributie), BCR, BRD si Alpha Bank Romania.


Nvidia conduce revoluția industrială a inteligenței artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din California, cum că doar câțiva căutători norocoși s-au îmbogățit, însă adevărul e că au existat...

Investitorii devin optimiști, indicii bursieri americani ating niveluri record

Indicii bursieri din SUA înregistrează noi maxime istorice, în condițiile în care sezonul de raportări financiare din primul trimestru a validat redresarea extinsă a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,933FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro