Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 martie, nu este o sărbătoare atât de veche, ea fiind sărbătorită pentru prima dată în multe state din lume – conform ONU – pe 28 februarie 1909, în amintirea celor 15000 de femei care au protestat în New York pentru un program de lucru mai scurt și un salariu mai bun.
Cu toate acestea, la mai puţin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care şi-au pierdut viaţa peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană şi având vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, fapt ce a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în domeniu.
Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărțișorul.
Prima dată, această sărbătoare a avut loc pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene, unde s-au desfăşurat marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în anul 1848, regele Prusiei a fost nevoit să facă faţă unei revolte armate promițând că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Contrar aşteptărilor, Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărţişorul, aceasta născându-se la începutul secolului trecut, fiind strâns legată de mişcarea feministă și de ideologia socialistă.
Tradiții de 8 Martie, în lume
Însemnatatea acestei zile a evoluat. Deși a început ca un protest, aceasta a evoluat ajungând să fie o zi pentru recunoașterea progresului femeilor în lupta continua pentru egalitatea între sexe, fiind o sărbătoare oficială în peste 25 de țări.
Deși a debutat ca o sărbătoare de o zi, aceasta s-a extins, fiind sărbătorită întreaga lună martie.
În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie, iar bărbații le recompensează cu flori și cadouri.
În țările baltice, această zi este dedicată, în special mamelor care primesc flori sau cadouri.
În Bulgaria și România copiii confencționează felicitări sau mici daruri pentru mamele lor și le oferă în această zi.
În alte țări, precum Italia, această dată are rolul de a aminti drepturile femeilor pe toate palierele sociale și economice.
În Portugalia sau Spania, ele ies în oraș pentru a celebra Ziua Internațională a Femeii.
În Armenia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii a fost abandonată şi înlocuită cu ziua Maternităţii şi a Frumuseţii, celebrată pe 7 aprilie.
În unele ţări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.
În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă flori și cadouri, de multe demonstraţii feministe.
În Pakistan unde sărbătoarea are o conotație mai profundă, femeile sunt nevoite să lupte pentru a pentru a-și afirma independența și a depăși barierele culturale sau religioase.
Tradițiții și superstiții din România
În România, există credința că fetele sau femeile care poartă mărțișor în prima săptămână din luna martie vor avea parte de noroc pe tot parcursul anului sau alegerea babei. Se spune că în funcție de cum va fi ziua aleasă așa îți va merge tot anul.
În această zi mamele primesc cadouri din partea copiilor, confecționându-le felicitări sau aranjamente florale, de care agață și un mărțișor pentru a le face ziua mai frumoasă.
8 Martie este pretextul ideal să îi mai demonstrezi încă o dată cât de mult o iubești, fiind un moment de mulţumire, apreciere şi recunoaştere a eforturilor tuturor femeilor, cele care oferă bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.
În Grecia Antică era serbată în fiecare primavară Rhea, zeiţa pământului, soţia lui Cronos.
Odată cu răspândirea religiei creştine pe glob, mulţi istorici afirmă că ceremoniile ţinute în cinstea zeiţei Cybele au fost adoptate de Biserică pentru a o venera pe Maria, Maica Domnului, puterea spirituală dătătoare de viaţă şi protectoare împotriva răului. În timp, sărbătoarea a fost denumită Ziua Mamei, datorită semnificațiilor profunde deținute.
În anii 1600, Anglia celebra o zi numită Sâmbăta Mamelor, marcată în a patra sâmbătă a postului Paştelui, pentru a le cinsti pe cele care au dat viaţă pruncilor.
Pe 8 martie 1857 muncitoarele de la fabricile de textile din New York au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă, însă acestea au fost împrăştiate de poliţie.
În SUA, această sărbătoare dedicată mamei a fost propusă prima dată în anul 1872 ca sărbătoare a păcii de către Julia Ward Howe, devenită celebră după scrierea şi publicarea unui protest împotriva masacrului şi violenţei Războiului Civil.
În anul 1903, în SUA, organizaţiile sindicale ale femeilor, precum şi femeile cu profesii liberale, luptau pentru dobândirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicatelor Femeilor.
În anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică a lui februarie.La 8 martie, sute de femei participând la ample demonstraţii pe străzile din Sankt Petersburg, cerând pâine şi pace, după ce 2 milioane de soldaţi ruşi muriseră pe front.
În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.
Următorii 50 de ani în multe părţi ale lumii sărbătoarea a fost uitată sau i s-au atribuit alte semnificaţii decât cele ale luptei pentru drepturi şi egalitate: Ziua Mamei sau sărbătorirea primăverii.
În anul 1975, cu ocazia Anului Internaţional al Femeii, ONU a început sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii la data de 8 martie, declarând perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiţia femeii.
Doi ani mai târziu, Adunarea Generală aceasta a instituit, printr-o rezoluţie, Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională.
Tot pentru emanicipării femeii, lucru inedit s-a petrecut în Iran: în anul 1982, femeile recurgând la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor, când şi-au dat jos voalul care le acoperea faţa.
Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei zile a mamei, a marcat doar ziua femeii – 8 Martie.
Femeile sfinte, protagoniste de Ziua femeii la Muzeele Vaticanului
Femeile sfinte și Ziua internațională a femeii. Muzeele Vaticanului au organizat un itinerar tematic pe 4, 8 și 11 martie 2023 pentru a oferi o experiență inedită cu ocazia Zilei internaționale a femeii. Itinerarul începe la Muzeul Pio-Creștin și se încheie în fața Judecății universale a lui Michelangelo din Capela Sixtină.