Muzeul Național al Țăranului Român sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, prin mai multe evenimente, care se vor desfășura cu începere de la ora 10 și se vor încheia la ora 1 noaptea.
Ziua Internațională a Muzeelor este un eveniment anual, care are loc, întotdeauna, începând cu anul 1977, în ziua de 18 mai, sub patronajul Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM). În anul 2024, tema Zilei Internaționale a Muzeelor este Muzeele pentru educație și cercetare. Muzeul Național al Țăranului Român își îndeplinește sarcina sa fundamentală, de a proteja și a pune în valoare patrimoniul cultural pe care îl administrează, ceea ce presupune exact cercetarea patrimoniului propriu, dar și a realității mediului cultural actual, din punct de vedere antropologic, precum și activitatea educațională, menită să faciliteze atât înțelegerea culturii tradiționale, cât și creativitatea tinerelor generații, în sensul înțelegerii și respectării tradițiilor naționale.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment organizat, în România, de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, de 20 de ani, întotdeauna, în sâmbăta cea mai apropiată de Ziua Internațională a Muzeelor. Este un eveniment prin care muzeele încearcă să își prelungească programul obișnuit de vizitare și să organizeze evenimente speciale, pentru a permite, celor care nu au timp să vină la muzee, în programul obișnuit de vizitare, să se bucure de patrimoniul cultural, care, de drept le aparține, ca cetățeni.
Sperăm ca evenimentele organizate de Muzeul nostru, și cu acest prilej, așa cum Muzeul a demonstrat prin întreaga sa activitate, să convingă conducerea Guvernului României, cu privire la justețea revendicărilor salariale ale personalului muzeelor aflate în subordinea Ministerului Culturii și, respectiv, a autorităților locale. Totodată, ne exprimăm speranța că Prim-Ministrul României își va respecta promisiunea de a decide adoptarea ordonanței de urgență care ar remedia situația salariilor personalului din aceste muzee, chiar în proxima ședință a Guvernului.
În ziua de 18 mai, evenimentele organizate de Muzeul Național al Țăranului Român vor avea următorul program:
10.00 – 21.00: Vizitarea târgului Piața Țărănească
12.00 – 20.00: Vizitarea expozițiilor temporare ale Muzeului (ultima intrare a vizitatorilor va fi la ora 19.30):
Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național (în spațiile expoziției permanente) – deschisă până la ora 18.00.
Expoziția celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român care, prin acest eveniment, evocă și omagiază personalitatea marcantă în cadrul culturii naționale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.
Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții (în Sala Tancred Bănățeanu)
Expoziția aduce în atenția publicului 12 lucrări de sculptură, 26 de lucrări de pictură și un desen, opere remarcabile semnate de Gheza Vida și Mihai Olos, doi artiști de geniu ai Maramureșului, înrudiți prin reflecție și manifestare artistică, reprezentativi pentru Centrul Artistic Baia Mare, dar și pentru panorama artei plastice naționale și europene.
Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960 (în Sala Noua Galerie)
Proiectul documentează activitatea artistică a pictorilor de la Chișinău și pune în evidență eforturile de inovare în contextul „dezghețului“ hrușciovist, o perioada istorică care are drept consecință o relaxare a viziunii, o împrospătare a limbajului plastic, care câștigă în dezinvoltură și în intensitate cromatică.
Revendicând pământul (în Sala Media)
Expoziția aduce în prim plan tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Prezentarea noastră începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și ajunge până aproape de prezent.
Sezonierii (în Sala Irina Nicolau)
Expoziția este gândită ca o formă de curatoriere etnografică a eforturilor de cercetare ale fotografului Cosmin Bumbuț și ale jurnalistei Elena Stancu, care în ultimii ani au documentat în profunzime și au observat îndelung viața zilnică a sezonierilor români în țări ale Europei de Vest. Proiectul vizează comunicarea – prin expoziție de fotografie, masă rotundă, conferințe, atelier de cercetare, campanie de diseminare și acumulare (de narațiuni ilustrative) digitală – a elementelor definitorii ale vieții cotidiene a migranților sezonieri și a modurilor prin care acestea se integrează și devin caracteristice în stilul de viață al, ceea ce antropologul Vintilă Mihăilescu numea, „țăranul recent”.
Expoziție de pictură Stela Filip (în Sala Acvariu)
Eveniment dedicat Muzeului virtual al romilor, care va cuprinde proiectarea filmului de prezentare a muzeului virtual al romilor, demonstrații meșteșugărești, expoziție de obiecte și costume, degustare din gastronomia tradițională și un moment muzical-literar rom (în Sala Acvariu și în curtea interioară, în intervalul orar 19.00 – 21.00)
Spectacol (în Sala MNȚRplusC)
Fotografie de Adrian Bulboacă, curator Sorin Florea
Instalația spectacol este o construcție reprezentativă a lumii interioare a teatrului românesc din ultimii 15 de ani. Interpretarea lumii spectacolelor de teatru prin fotografia lui Adi Bulboacă face parte din recuzita limbajului teatral.
În 18 mai, MNȚRplusC va proiecta filmul Dansul Satului (30 min.), realizat vara anului 2023, de către artistul Frédéric Xavier Liver, în satul Schela, județul Gorj, cu ocazia unei rezidențe-pilot. Filmul prezintă viața câtorva dintre sătenii pe care artistul i-a cunoscut cu ocazia primei sale rezidențe în satul aflat la 20 de km în amonte de Târgu-Jiu, oferind o imagine a alterității asupra comunității restrânse a satului Schela, în stadiul actual, la 30 de ani de la închiderea minei, singura și cea mai importantă sursă de venit constant pentru localnicii comunei Schela. Orar proiecție: 18:00, 18:50, 17:40, 20:20. Curator: Ilina Schileru
Filme documentare la Cinema Muzeul Țăranului, în Studioul Horia Bernea între orele 22.30 – 01.00:
Ținutul Buzăului: Focul
Regia: Adriana Oprea
Digi World, 2015
Producător: Iulian Pană
Pornim de la focurile vii din Lopatari, unul dintre fenomenele naturale cele mai intalnite in zona si migram spre pasiunile de-o viata a oamenilor din zona, dintre care multe se vor stinge odata cu ei.
Ţinutul Buzăului: Lemnul
DIgi World, 2016
Regia: Adriana Oprea şi Andrei Dobrescu
Producător: Iulian PanăPrezenţe în festivaluri: Alpin Film Fest, Braşov
Temelia existentei buzoiene, cu traditiile si culoarea ei, este cu siguranta, din lemn. In acest episod din Tinutul Buzaului, vorbim despre comorile din lemn ale acestei regiuni si despre oamenii care le scot la iveala.
Ţinutul Buzăului: Piatra
Digi World, 2017
Regia: Anca Grădinariu
Producător: Iulian Pană
Cititori în piatră și cioplitori în stâncă. Artiști și acrobați. Sculptori geniali și creaturile lor fabuloase de la marginea pădurii, alături de trovanți șlefuiți de natură, cel puțin la fel de stranii. Munți de sare și vulcani noroioși. Episodul al treilea din Ținutul Buzăului își propune să spună una dintre cele mai vechi povești ale locului: cea a pietrei.
Parteneri ai evenimentului: DigiWorld; Geoparcul Ținutul Buzăului