🎥 Capitalul Românesc – o coproducție Bursa de Valori București & Revista Patronatului Român
📌 Știri, Revista Presei / Retrospectiva săptămânii
🎬 Host: Mihaela Aurelia Platon, Junior redactor Revista Patronatului Român
📑 Titlurile ediției:
Evoluția indicilor bursieri
Fonduri nerambursabile pentru cotarea pe piața de capital
📌 Lexicon de afaceri
🎤 Host: Mihai Sandu, Fondator NORMEDIA
📑 Piața de capital
Pornind de la dispozitiile legii 126/2018, putem aprecia ca piata de capital se refera la operațiunile de piață având ca obiect instrumente financiare admise sau care urmează să fie admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționate pe un sistem multilateral de tranzacționare sau pe un sistem organizat de tranzacționare supravegheat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Asadar, cand vorbim de piata de capital, vorbim despre instrumente financiare, piata reglementata, sistem multilateral de tranzactionare si sistem organizat de tranzactionare.
Instrumente financiare, asa cum sunt definite de Legea 24/2017, sunt:
- a) valori mobiliare;
- b) instrumente ale pieţei monetare;
- c) titluri de participare la organismele de plasament colectiv;
- d) opţiuni, contracte futures, swap-uri, contracte forward pe rate şi orice alte contracte derivate în legătură cu valori mobiliare, valute, rate ale dobânzii sau rentabilităţii, certificate de emisii ori alte instrumente derivate, indici financiari sau indicatori financiari, care pot fi decontate fizic ori în fonduri băneşti;
- e) opţiuni, contracte futures, swap-uri, contracte forward şi orice alte contracte derivate în legătură cu mărfuri care trebuie decontate în fonduri băneşti sau pot fi decontate în fonduri băneşti la cererea uneia dintre părţi, altfel decât în caz de neplată sau de alt incident care conduce la reziliere;
- f) opţiuni, contracte futures, swap-uri şi alte contracte derivate în legătură cu mărfuri care pot fi decontate fizic, cu condiţia să fie tranzacţionate pe o piaţă reglementată, în cadrul unui sistem multilateral de tranzacţionare sau unui sistem organizat de tranzacţionare, cu excepţia produselor energetice angro tranzacţionate pe un sistem organizat de tranzacţionare care trebuie decontate fizic;
- g) opţiuni, contracte futures, swap-uri, contracte forward şi orice alte contracte derivate în legătură cu mărfuri, care pot fi decontate fizic, neincluse în categoria celor prevăzute la lit. f) şi neavând scopuri comerciale, care au caracteristicile altor instrumente financiare derivate;
- h) instrumente derivate pentru transferul riscului de credit;
- i) contracte financiare pentru diferenţe;
- j) opţiuni, contracte futures, swap-uri, contracte forward pe rate şi orice alte contracte derivate în legătură cu variabile climatice, navlu sau rate ale inflaţiei ori alţi indicatori economici oficiali, care trebuie decontate în fonduri băneşti sau pot fi astfel decontate la cererea uneia dintre părţi, altfel decât în caz de neplată sau de alt incident care conduce la reziliere, precum şi orice alte contracte derivate în legătură cu active, drepturi, obligaţii, indici sau indicatori, neincluse în prezenta definiţie, care prezintă caracteristicile altor instrumente financiare derivate, ţinându-se seama, printre altele, dacă sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată, pe un sistem organizat de tranzacţionare sau pe un sistem multilateral de tranzacţionare;
- k) certificatele de emisii;
Cele mai cunoscute publicului sunt valorile mobiliare, de exemplu actiuni sau obligatiuni, care sunt definite de legea 52/1994, ca fiind instrumente negociabile emise în forma materială sau evidentiate prin înscrierile în cont, care conferă deţinătorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului, conform legii şi în condiţiile specifice de emisiune a acestora. Valori mobiliare pot fi acţiunile, obligaţiunile, precum şi instrumentele financiare derivate sau orice alte titluri de credit, încadrate de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare în această categorie.
Acţiunile recunosc titularilor calitatea de deţinători ai unei părţi din capitalul social al societăţii emitente şi care conferă drepturile stabilite în lege şi în actul constitutiv.
Obligaţiunile conferă titularului calitatea de creditor al sumei de bani împrumutată societăţii în condiţiile indicate în prospectul de emisiune.
Acţiunile şi obligaţiunile sunt titluri de credit negociabile.
Financialmarket.ro precizează:
„Piața de capital este termenul general folosit pentru a desemna piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente financiare.
Piața de capital din România include piețele de instrumente financiare și instituțiile specifice acestora (ex.: societățile de servicii financiare, emitenții etc.) operațiunile (ex.: serviciile de investiții financiare, ofertele publice etc.), precum și organismele de plasament colectiv (de ex.: fondurile de investiții), stabilind un cadru adecvat de reglementare și supraveghere a investițiilor în instrumente financiare.
Piața de capital cuprinde piața primară și piața secundară.
Piața primară reprezintă acel segment al pieței de capital în care sunt puse la dispoziția investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare.
Societățile comerciale, guvernul sau instituțiile din sectorul public pot obține finanțare prin vânzare de noi instrumente financiare.
Piața secundară reprezintă piața în care se tranzacționează instrumentele financiare deja emise.
Potențialii investitori pe piața de capital, trebuie să contacteze o entitate care prestează servicii și activități de investiții (societate de servicii de investiții financiare sau instituție de credit care prestează servicii și activități de investiții) sau o societate de administrare a investițiilor.
Societatea de servicii de investiții financiare va cumpăra şi/sau va vinde instrumente financiare în numele clienților.
Societățile de administrare a investițiilor distribuie (vând) sau răscumpără de la investitori titluri de participare ale fondurilor de investiții.
Înainte de a alege intermediarul, este indicat sa se verifice dacă aceasta este înscris în Registrul public SIIF (disponibil pe site ASF).”
👉 vezi mai multe:
🎥 Canal video online: https://revistapatronatuluiroman.ro/category/video/
📽 Playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PLlqL8gq8M1fvHlVp-l2EyQrTWhY55iNGU
***
📨 email: redactia@revistapatronatuluiroman.ro
📞 contact: +4075-422-8854