Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Turkmenistanului în România, cea de a XVI-a ediţie a „Zilei Oportunităţilor de Afaceri”.
„Am dedicat această ediție Turkmenistanului întrucât este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice și din Asia Centrală, are un potențial economic semnificativ și este singura țară permanent neutră din Asia, recunoscută de Adunarea Generală a ONU. În plus, avem o colaborare foarte bună cu Ambasada acestei țări la București și cu E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Turkmenistanului în România, care este foarte activ în promovarea relațiilor economice bilaterale”, a declarat în deschiderea evenimentului Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB.
La „ZOA-Turkmenistan”, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Turkmenistanului în România; Olguța Marian, director general adjunct în cadrul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE); Alexandru Jipa- Teodoros, director adjunct, Ministerul Afacerilor Externe; Shamammet Annayev, Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Turkmenistan, precum și cu reprezentanții unor companii private din această țară.
Principalele subiecte abordate au vizat situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Turkmenistanul, potenţialul economic al acestei ţări, precum și domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare. Potrivit E.S. Annamammet Annayev, în țara sa se acordă o atenție sporită accelerării reformelor structurale pentru trecerea la economia de piață, precum și măsurilor necesare asigurării stabilității economice, în contextul actual. Totodată, înaltul diplomat a punctat interesul pentru cooperarea cu parteneri din România, precum și importanța unei mai bune cunoașteri reciproce a celor două comunități de afaceri.
În ceea ce privește sectoarele care oferă oportunități semnificative, în cadrul evenimentului au fost reliefate: energia, infrastructura de transport, construcțiile industriale și civile, agricultura și industria de prelucrare a produselor agroalimentare, industria textilă, tehnologia informației și comunicațiile, industria chimică și petrochimică.
În a doua parte a evenimentului, oaspeţii au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB, în cadrul unei sesiuni B2B. În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Turkmenistan, sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.
Informații de background
Schimburile comerciale româno-turkmene au înregistrat la 31 decembrie 2022 o valoare de 159,3 milioane USD (-44,1% faţă de anul precedent), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 4,8 mil. USD (+204%), iar importurile la 149,9 mil. USD (-45,4%).
Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, India, R. I. Pakistan, R. I. Iran, Peru, Republica Cehă, Republica Cipru, Bosnia-Herţegovina, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.
Biroul de Presă al CCIB