joi, aprilie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaServiciile Blumenfield® și industriile deservite

Serviciile Blumenfield® și industriile deservite

Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă, legislația privind protecția mediului și politicile de mediu, necesită implicarea cât mai multor categorii de companii din diverse industrii în urmărirea îndeplinirii obiectivelor pentru dezvoltare durabilă și îmbunătățirea calității vieții oamenilor în armonie cu mediul natural.

Ce impact au industriile asupra mediului prin activitățile pe care le desfășoară?

Fiecare industrie are nevoie de soluții noi și eficiente pentru a rezolva problemele vechi pe care le creează propriile activități, precum contaminarea solurilor, poluarea aerului, deversări accidentale de substanțe poluante sau ape uzate, nivel ridicat al zgomotului și alte acțiuni dăunătoare mediului.

De-a lungul timpului dezvoltarea activităților din cadrul industriilor, mai mult sau mai puțin poluante, a atras după sine necesitatea reglementării cât mai stricte a normelor privind protecția mediului și a condițiilor de desfășurare a activităților poluante.

În ultimul timp, consultanța de mediu a devenit un instrument vital pentru antreprenorii care doresc să implementeze proiecte durabile, ajutând organizațiile să se alinieze cu reglementările de mediu. Totodată, organizațiile își vor minimiza în acest fel expunerea la riscuri și vor atinge obiectivele de mediu pe termen lung.

Câteva industrii cu impact asupra mediului…

  • Domeniul construcțiilor și infrastructura sunt industrii cu impact major asupra mediului, care necesită reguli stricte și bine structurate. De exemplu, la demararea oricărui proiect de construire a unei clădiri, sau a unei autostrăzi, ori a unui tronson de cale ferată este necesară obținerea acordului de mediu, prin care se stabilesc condițiile de realizare a acestora fără a afecta semnificativ factorii de mediu. Un aspect essential în cadrul acestor categorii de proiecte îl reprezintă managementul deșeurilor, titularul proiectului prin antreprenorul general, are obligația de a raporta către autorități, rezultatele monitorizării factorilor de mediu, cum ar fi, monitorizarea indicatorilor de calitate ai aerului, nivelul de presiune acustică, monitorizarea indicatorilor apelor uzate evacuate din șantiere, evidența cronologică și gestiunea deșeurilor.
  • O altă industrie care poate fi poluantă esteUtilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice, depozitarea neadecvată a deșeurilor rezultate din zootehnie, sunt doar câteva dintre aspectele care afectează ecosistemele. Monitorizarea indicatorilor de calitate ai solului prin analize fizico – chimice efectuate în laboratoare de mediu, au rolul de a detecta o scădere a productivității ca urmare a unei contaminări cu diferite substanțe din care sunt compuse produsele utilizate pentru fertilizare, ierbicidare sau alte activități cu impact asupra mediului.
  • Domeniul naval și portuarnecesită, deopotrivă, respectarea prevederilor legale privind protecția mediului, astfel încât mediul acvatic să nu fie afectat. Spre exemplu, zgomotul propagat în mediul acvatic, influențează capacitatea de ecolocatie a mamiferelor marine. De asemenea, alte activități dăunătoare vieții acvatice sunt deversările de ape uzate și poluările accidentale cu hidrocarburi. În acest sens, toți operatorii economici cu activități maritime sau portuare, prezintă nevoia de a beneficia de consultanță și servicii profesionale personalizate, în funcție de activitatea lor. Este imperativ ca anumite măsuri de combatere a poluării să fie respectate, iar printre acestea amintim: respectarea planurilor de prevenire și combatere a deversărilor accidentale în bazinul hidrografic, elaborarea unui plan pentru managementul deșeurilor, prevenirea și înlăturarea efectelor poluărilor accidentale, monitorizare calitativă a apei și sedimentelor, prin analize fizico-chimice, microbiologice și determinări ale stării de conservare a comunităților acvatice marine.
  • În industria Oil & Gascare presupune prospectări, explorări și exploatări petroliere sau orice alte activități derulate pe mare sau la țărm, operatorii au nevoie să obțină avize și acorduri, precum și autorizații pentru desfășurarea de activități în domeniul operațiunilor petroliere. În acest domeniu, pot avea loc evenimente neplanificate precum deversări accidentale de hidrocarburi de la nave suport sau platformele marine de foraj sau de producție. Serviciile integrate de consultanță de mediu sunt necesare pentru derularea optimă, în acord cu prevederile legale și a actelor de reglementare emise pentru desfășurarea activităților petroliere și, pot îndruma operatorii în a elabora o strategie eficientă de monitorizare pentru protecția mediului și o optimizare a costurilor asociate.
  • Chiar dacă pare imposibil, chiar și industria regenerabilelorpoate avea impact negativ asupra mediului înconjurător. Într-adevăr, producția de energie regenerabilă generează emisii mult mai mici decât arderea combustibililor fosili, însă poate fi un factor de afectare a unor habitate de interes conservativ și / sau habitate specifice ale unor specii de faună de interes conservativ. Ca atare, înainte de proiectarea unui parc eolian sau fotovoltaic, studiile de teren privind inventarierea și monitorizarea speciilor de floră și faună prezente pe amplasamentele viitoarelor parcuri, conferă siguranța că prin dezvoltarea proiectului, biodiversitatea din zonă nu este afectată semnificativ, măsuri relevante și eficiente pentru diminuarea impactului putând fi implementate încă din etapa de proiectare.

Experții de mediu ar trebui să colaboreze îndeaproape cu asociațiile non-guvernamentale de profil, autoritățile de mediu și alți stakeholderi, pentru a evalua, gestiona și atenua impactul activităților umane asupra mediului.

Echipele consultanților de mediu sunt formate din experți în protecția mediului, experți în politicile și legislația de mediu, oameni de știință, ingineri și alți profesioniști în domeniu. Aceștia au în sarcina lor activitățile de teren, prelevarea probelor, colectarea și analiza datelor, elaborarea rapoartelor și comunicarea concluziilor către client și către autoritățile de reglementare.

Despre Blumenfield®

Înființată în 2009, Blumenfield® este o companie 100% cu capital privat românesc care furnizează servicii integrate în domeniul protecției mediului. Mai mult de atât, este un concept al profesionalismului în consultanța de mediu bazat pe expertiza unei echipe implicată în a obține cele mai bune rezultate pentru clienți.

Primul Centru Privat de Cercetare în Protecția Mediului din Sud-Estul României funcționează la Constanța și aparține Blumenfield®, singura companie privată de consultanță din regiune ce deține un astfel de centru. În laboratoarele Blumenfield® Science analizele de mediu pentru monitorizarea factorilor de mediu: apă, aer, sol, nivel de zgomot, biodiversitate conferă rezultatele necesare pentru a găsi soluțiile eficiente pentru protecția mediului, cu echipamente de ultimă generație.

În acest sens, de mai bine de 15 ani, companii din diferite sectoare de activitate, beneficiază de expertiza echipei Blumenfield® și soluțiile la problemele de mediu pe care acestea le întâmpină în activitatea lor.

Blumenfield® a adus pe piața de consultanță de mediu din România conceptul de “aer proaspăt pentru afaceri”, menit să furnizeze servicii integrate de consultanță pentru protecția mediului, care să ofere clienților săi timpul necesar pentru a se ocupa de dezvoltarea afacerii lor.

Echipa Blumenfield® este formată din experți și specialiști cu pregătire în diverse domenii: tehnic, biologie, ecologie, silvicultură, chimie, drept fiscal și dreptul mediului.

Compania deține un portofoliu diversificat de clienți care provin din industria petrolieră atât onshore cât și offshore, din industria de energie verde, exploatări de resurse minerale, infrastructură portuară, turism, dezvoltare imobiliară. Indiferent de industrie, dezideratul Blumenfield® este de a contribui activ la respectarea și îmbunătățirea cerințelor de mediu.

Chiar și acolo unde există reglementări care cer unei companii să ia măsuri, este adesea un consultant de mediu care ajută compania să dezvolte și să implementeze o strategie realizabilă.


Antreprenori de succes la 25 de ani: Carmen și Alexandru Boangher,...

S-au cunoscut în urmă cu patru ani și între timp au devenit și parteneri de viață, dar și fondatorii unei afaceri performante în...

Consiliul Patronatelor ESG din România și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin...

Consiliul Patronatelor ESG din România – CPESGR* reunește cele mai importante voci pe tematica ESG, din cadrul mișcării patronale din România, de alătură...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro