Fermierii culturilor ce au fost întemeiate în toamna anului 2021 vor beneficia de despăgubiri în valoare de cel mult 1.500 de lei pe hectar, ce totodată au fost și afectate într-un procent de 100% de seceta pedologică, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se recunoaşte manifestarea fenomenului de secetă pedologică în agricultură în anul 2022 şi se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică”, se arată în document.
Astfel, statul va sprijini beneficiarii în nevoie ce au înfințat culturi de grâu, secară, orz, ovăz și rapiță în toamna anului 2021 prin intermediul unui ajutor. Statistiile arată că aceste culturi au fost afectate de seceta pedologică în proporție de 30% și 100%, potrivit proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor.
„Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate la art. 5, este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul – verbal”, potrivit proiectului.
„Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100% conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare; producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare”, precizează proiectul de act normativ.
Beneficiarii ale căror criterii de eligibilitate se aprobă transmit/depun la Direcțiile Agricole Județene o revendicație în vederea solicitării grantului financiar ce va cuprinde și declarația pe proprie răspundere conform căreia nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, potrivit evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data plasării solicitării pentru ajutor.
Termenul pentru depunerea/transmiterea cererilor și documentelor prevăzute este de 15 zile lucrătoare de la data punerii în vigoare a existentei ordonanțe de urgență.
Potrivit MADR, schema proiectului trebuie înștiințată la Comisia Europeană în baza articolului 108 (3) din Taratatul de Funcționare al Uniunii Europene, fiind luată în considerare ca și ajutor de stat.