Cele mai multe dintre companiile europene care și-au raportat până acum rezultatele financiare au oferit surprize pozitive investitorilor. Însă analiștii se așteaptă să vadă venituri și profituri în scădere pentru următoarele trimestre din 2023. Companiile americane prezintă și ele surprize pozitive privind veniturile, dar acestea sunt în scădere. Analiștii se așteaptă la un 2023 cu profituri mai mici, dar cu evaluări crescute ale companiilor.
Revenirea de pe burse de la începutul anului pare să se fi oprit, piețele de pe ambele maluri ale Atlanticului temându-se că inflația va rămâne aici pentru mai mult timp decât se anticipa. Euforia investitorilor s-a mai calmat după ce au realizat că Fed ar mai putea decide încă două sau chiar trei creșteri ale dobânzilor. Indicele S&P 500 a pierdut aproape jumătate din câștigurile de la începutul anului. Banca Centrală Europeană anticipează și ea noi creșteri de dobânzi, președintele Christine Lagarde având toate motivele să creadă într-o nouă majorare de 0,5% în martie. Piețele bursiere europene sunt atente la situația inflației, dar pierderile sunt minime până acum. Sezonul raportărilor financiare a adus rezultate mai bune decât așteptările până în acest moment, după un 2022 care a adus criză după criză.
Toate aceste știri ar putea readuce în atenția investitorilor acțiunile purtătoare de dividende cu randament ridicat. Acestea sunt defensive față de inflație și incertitudine. În 2022 s-a înregistrat o creștere puternică a dividendelor de 9% și o sumă record de un 1 trilion de dolari în răscumpărări de acțiuni în SUA. Anul 2023 va fi mai temperat, pe măsură ce cresc presiunile asupra profitului companiilor, dar tot va fi pozitiv. Dividendele și răscumpărarea de acțiuni sunt cele mai votate subiecte de către investitorii români în Adunarea Generală a companiilor de anul trecut, relevă sondajul eToro Retail Investor Beat.
În Europa, analiștii se așteaptă ca profiturile companiilor să crească cu 13,6% în T4 față de același trimestru al anului trecut. Excluzând sectorul energetic, se prognozează ca profiturile să crească cu 7,9%, potrivit celor mai recente date Refinitiv I/B/E/S. Din cele 176 de companii din indicele european STOXX 600 care și-au raportat profiturile, peste 60% au avut rezultate care au depășit estimările analiștilor, mai mult decât cifra obișnuită de 53%. Acest lucru este rezultatul unei tendințe de diminuare a previziunilor care a început anul trecut, companiile reducând țintele din cauza riscurilor induse pe piețe de inflație, de creșterea ratelor dobânzilor și de situația geopolitică declanșată de războiul din Ucraina. Sectorul energetic are cea mai mare rată de creștere a veniturilor pentru acest trimestru (25,5%), în timp ce sectorul utilităților are cea mai slabă creștere anticipată (-62,2%) față de T4 2021.
Peste Atlantic, mai mult de 81% dintre companiile din S&P 500 și-au publicat rapoartele financiare, 67,5% dintre acestea declarând profituri peste așteptările analiștilor, dar sub media celor patru trimestre precedente de 75,5%. Procentul de depășire a estimărilor din T4 2022 este cel mai scăzut din T4 2015, a constatat Refinitiv. Sectorul IT a avut cea mai mare rată de depășire a câștigurilor în acest trimestru (82%), urmat de companiile din domeniul sănătății (81%) și de cele cu produse de consum discreționare (69%). De asemenea, 62% dintre companiile din industria financiară au oferit surprize pozitive. Companiile din sectorul comunicațiilor (42,1%), companiile de utilități (47,4%) și imobiliare (54,5%) au avut cea mai mică rată de depășire a câștigurilor.
La sfârșitul anului 2022, peste 76% dintre investitorii români aveau în portofolii acțiuni din sectorul financiar și 72% aveau acțiuni din sectorul tehnologic, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat. În ciuda profiturilor spectaculoase realizate în 2022, doar 55% dintre investitori au în portofolii acțiuni ale companiilor energetice, în timp ce aproximativ 50% dintre investitori aveau în portofoliu acțiuni ale companiilor de utilități, un sector care a înregistrat performanțe sub așteptări atât în ceea ce privește veniturile cât și profiturile.
***
Articol primit la redactie de la eToro Group
eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.