Răspunzând invitației E.S. dna. Madurika Joseph Weninger, primul ambasador desemnat al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în țara noastră, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), a participat la 16 iulie a.c. la Ceremonia deschiderii Ambasadei acestei țări în România.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența miniștrilor afacerilor externe din cele două țări, dna. Luminița Odobescu și respectiv dl. Mohamed Uvais Mohamed Ali Sabry, aflat în vizită oficială la București cu prilejul acestui important moment al relațiilor bilaterale dintre România și R.D.S Sri Lanka.
La inugurarea Ambasadei au mai participat E.S. dna. Steluța Arhire, ambasadorul României în Sri Lanka, demnitari și diplomați din MAE al celor două state, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, alți invitați implicați în derularea relațiilor bilaterale româno-srilankeze.
Conform declarațiilor celor doi miniștri de externe, decizia autorităților srilankeze de a deschide o ambasadă la București s-a bazat pe importanta majorare în ultima perioadă a numărului cetățenilor srilankezi care muncesc și trăiesc în România, fiind o confirmare a bunelor relații între cele două țări, precum și creșterea importanței geostrategice a țării noastre.
În marja evenimentului, președintele Iuliu Stocklosa a prezentat importanța acordată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București relațiilor bilaterale româno-srilankeze care se va concretiza în perioada imediat următoare prin încheierea unui Memorandum de Înțelegere privind colaborarea comercial-economică între CCIB și NCCLK – Camera Națională de Comerț Sri Lanka.
Informații de background
Anul 2023 a fost un an record al schimburilor comerciale bilaterale cu un volum total de 135 mil USD datorat exportului românesc în Sri Lanka în valoare de 121 mil. USD. În primele 4 luni ale acestui an (date disponibile) volumul schimburilor bilaterale a fost de 17 mil.USD, din care exportul 13 mil.USD, iar importul 4 mil.USD.
Conform informațiilor publice bazate pe datelor obținute de la Inspectoratul General pentru Imigrări, aproximativ 75.000 de cetățeni străini aveau drept de ședere în scop de muncă în România la finalul anului 2023, circa 45% dintre ei venind din Nepal și Sri Lanka. Contingentul aprobat pentru anul 2024 de forță de muncă extracomunitră este de 100.000, Sri Lanka rămânând în continuare una dintre principalele țări din care va veni forța de muncă străină necesară în economia națională.