sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaPNRR: 400 milioane euro, capital de risc pentru întreprinderile autohtone

PNRR: 400 milioane euro, capital de risc pentru întreprinderile autohtone

Fondul de fonduri de capital de risc, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a devenit operațional și va asigura accesul la infuzii de capital pentru întreprinderile românești de cel puțin 400 de milioane de euro.

Fondul European de Investiții (FEI) va demara procedura de selecție a fondurilor de investiții prin intermediul cărora se vor face infuziile de capital, după ce Guvernul a aprobat, miercuri, contractul de finanțare semnat la finalul anului trecut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și FEI.

Conform estimărilor, selecția fondurilor de investiții (cel mult 20) va începe în următoarele săptămâni, iar după semnarea contractelor, MIPE va începe să vireze banii care vor fi utilizați pentru creșterea capitalurilor companiilor romanești ce urmează a fi selectate.

Potrivit contractului, vor beneficia de aceste finanțări minim 100 întreprinderi autohtone.

Menționăm că efectul de multiplicare estimat prin atragerea altor investitori în fondurile de equity create este de 1,5.

Sumele medii investite pe categorii de beneficiari finali, prevăzute în Componenta 9 din PNRR, pot fi estimate astfel:

–          50.000-200.000 euro pentru start-up-uri;

–          200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere;

–          3.000.000 – 5.000.000 euro pentru întreprinderi în etape avansate de creștere;

–          peste 5.000.000 euro pentru midcaps (capitalizare medie);

–          5.000.000 – 20.000.000 euro pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

Instrumentul de capital de risc stabilit prin PNRR vine în sprijinul acoperirii unui deficit de finanțare de capital estimat la 4,8% PIB de către platforma fi-Compass a Comisiei Europene în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, conform unui studiu publicat în decembrie 2019.

Propunerea de încredințare a sarcinilor de implementare, prin atribuire directă pentru instrumentul de capital de risc de către FEI este inclusă în PNRR.

Comisionul de management va include o componentă fixă, calculată ca procent din bugetul instrumentului, respectiv o componentă legată de performanța instrumentului. Se estimează că acest comision nu va depăși plafonul anual mediu de 0,5% din bugetul instrumentului. Comisionul este inclus în bugetul instrumentului și va fi facturat de 2 ori/an de către FEI. Menționăm că valoarea comisionului este mai mică decât a celui aplicat în acordul de finanțare JEREMIE (0,9%/ an din bugetul instrumentului și care reprezintă jumătate din bugetul instrumentul de equity din PNRR).


Conferința Internaţională Tourism and Rural Space in National and International Context...

Conferențiar univ. dr. Cristina-Emanuela DASCĂLU, PhD, poetă, prozatoare, critic literar, artist plastic, realizator de emisiuni radio și TV, cadru didactic titular al Facultății de...

Aprobare Ordonanţă de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative...

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobată, în ședința de Guvern de astăzi, Ordonanța de Urgență cu privire la organizarea și...

🎥 Emisiunea „Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine” / Palatul...

🎥 Emisiunea "Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine" 📌 Palatul Suter Cuvinte cheie: https://www.youtube.com/watch?v=DxQKoGbiwvQ ”Povestea clădirii se duce în urmă cu mai bine de o sută de...

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023 🎬 Producator: Revista Patronatului Român Cuvinte cheie: Bursa de Valori București, Studiu ING, Euroobligațiuni. https://www.youtube.com/watch?v=JP_p3PGNSUM 📌 Știri, Revista Presei / Retrospectiva săptămânii...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,775FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img