duminică, iulie 14, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticolePiețele puternice ale forței de muncă semnalează o perioadă lungă cu dobânzi...

Piețele puternice ale forței de muncă semnalează o perioadă lungă cu dobânzi ridicate

Bancherii centrali prezenți la simpozionul de la Jackson Hole au spus foarte clar că următorii pași pe care îi vor face în lupta împotriva inflației depind de date, analizând în special cifrele care vin de pe piața muncii. Primele date din SUA, publicate vineri, arată că economia americană continuă să adauge locuri de muncă, dar cu o creștere mai lentă a salariilor, ceea ce validează politica de dobânzi ridicate a Rezervei Federale. Totuși, bătălia împotriva inflației nu este încă câștigată, iar piețele puternice ale forței de muncă de pe ambele maluri ale Atlanticului le permit bancherilor centrali flexibilitatea de a menține dobânzile la niveluri ridicate mai mult timp.

În Europa, piața muncii nu dă semne de slăbiciune. Ultimele date privind șomajul pentru luna iulie au fost de 5,9% pentru Uniunea Europeană și de 6,4% pentru zona euro. Această piață a muncii puternică ar putea forța Banca Centrală Europeană să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru mai mult timp. Până în prezent, estimările sunt pentru o pauză privind dobânzile în ședința din 14 septembrie.

Șomajul din România a scăzut la 5,5%, de la un nivel revizuit de 5,6% în urmă cu o lună. Țările UE din Europa de Est înregistrează cifre chiar mai mici decât cele din România: Cehia are un șomaj de 3,5%, Ungaria de 4%, Slovenia de 4,7%, Polonia de 5%, Bulgaria și Slovacia de 5,2%.

În SUA, numărul de noi locuri de muncă din sectorul non-agricol a crescut cu 187.000 în august, iar rata șomajului a urcat la 3,8%. Datele privind locurile de muncă continuă să ne arate că economia americană nu este nici măcar aproape de recesiune. Dar există câteva detalii care ar putea să creeze  îngrijorări în acest raport. Angajările continuă să susțină o economie sănătoasă, însă se observă o creștere vizibilă a șomajului. O parte din acest lucru este o veste bună – oamenii se întorc în rândul forței de muncă, ceea ce poate ridica temporar rata șomajului, dat fiind că doar cei care își caută de lucru sunt înregistrați ca șomeri. Cu toate acestea, este notabil faptul că numărul de șomeri a înregistrat cel mai mare salt de la începutul anului 2020.

Totuși, creșterile salariale din SUA par să încetinească din nou, ceea ce este o veste bună pentru Fed calmând îngrijorările legate de semnele de accelerare a inflației. Creșterea salariilor cu 4,3% este încă mult prea mare pentru ținta de inflație a Fed de 2% și ar putea convinge Fed să mențină ratele ridicate pentru o vreme. Economia SUA a devenit o ghicitoare – datele privind inflația se încălzesc din nou, dar piața forței de muncă pare a se răci.In aceste conditii, estimările pieței sunt că Fed va face o pauză la următoarea sa ședință din 20 septembrie.

Când vine vorba de piața muncii, 75% dintre investitorii români se declară încrezători în ceea ce privește situația locurilor lor de muncă, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. În ciuda faptului că au una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Europa, care depășește 11%, investitorii din Spania sunt mai încrezători (65%) decât cei din Italia (44%), deși Italia se află la o rată a șomajului de 7,6%. Dar cei mai încrezători europeni sunt investitorii olandezi (84%), în condițiile în care rata șomajului în Olanda este de 3,6%.

***

Articol primit la redactie de la eToro Group, scris de Bogdan Maioreanu.

 eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții unde poți tranzacționa, poți face schimb de cunoștințe și poți învăța despre investiții. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro are peste 32 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 100 de țări. Credem că schimbul de cunoștințe înseamnă putere și că putem avea mai mult succes împreună. Astfel, am creat o comunitate globală de investitori de succes concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și pentru a vă crește veniturile. Pe eToro, puteți tranzacționa o gamă variată de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: puteți tranzacționa direct, puteți investi într-un portofoliu sau copia alți investitori. Vizitați centrul nostru media aici pentru cele mai recente știri.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Bursa de Valori București anunță cele 50 de companii semifinaliste ale...

Cele 50 de companii semifinaliste ale programului au fost selectate de membrii Comitetului de Nominalizare BVB Arena. În perioada 8 - 31...

Document de poziție: RO e-TVA, RO e-Factura: Propuneri cu aplicare imediată...

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea experților contabili și contabililor autorizați, precum și a...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,921FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro