joi, iunie 13, 2024
AcasăFără categoriePe 18 ianuarie 1535 conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a semnat actul de...

Pe 18 ianuarie 1535 conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a semnat actul de întemeiere a oraşului Lima

Francisco Pizzaro a fost spaniolul analfabet care a cucerit Imperiul incacaș.

El s-a născut pe 16 martie 1478 în Spania, în orașul Trujillo, situat în regiunea Caceres din comunitatea Extremadura. A decedat în Lima, Peru, la vârsta de 63 ani, pe 6 iulie 1541.

Pe 18 ianuarie 1535 conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a semnat actul de întemeiere a oraşului Lima, care se afla în apropierea de portului Callao la Oceanul Pacific.

Întinsul oraş Lima, capitala statului Peru, este un mozaic format din mai multe oraşe micuţe, adunate în 43 de districte, care se numea Ciudad de los Reyes („Oraşul Regilor”), fiind una dintre bazele puterii spaniole din Peru.

Aşezat pe malurile râurilor Chillon, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific, întinsul oraş Lima, capitala statului Peru, este un mozaic format din mai multe oraşe micuţe, adunate în 43 de districte.

Lima este cel mai mare oraţ al Republicii Peru, cu o populaţie de 972.000 locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov), fiind totodată centrul economic, industrial, financiar şi cultural al ţării.

Există dovezi arheologice care arată că, între anii 200 î.H. Şi 600 d.H., pe locul actualei capitale a statului Peru ar fi existat un mare oraş.

Conform datelor istorice adunate până astăzi, în epoca pre-columbiană teritoriul de astăzi al oraşului era locuit de grupuri de amerindieni care aparţineau Imperiului Inca.

În secolul al XVI-lea, conducătorul incaşilor a fost învins de conchistadorii spanioli, care au preluat, în numele Coroanei Spaniole, fostul imperiu.

Noul guvernator, Francisco Pizarro, şi-a stabilit capitala în teritoriul oraşului Lima de astăzi, semnând şi actual de întemeiere al acestuia.

Secolul al XVIII-lea a reprezentat un adevărat declin: un alt cutremur a distrus mare parte din oraş, care, apoi, a fost afectat de reformele Bourbon (scădere drastică a economiei). În urma acestor aşa-zise reforme, oraşul a pierdut monopolul pe care îl avea asupra schimburilor comerciale maritime.

În secolul al XIX-lea, oraşul Lima a devenit independent. A fost ales imediat capitala Republicii Peru, deşi economia sa încă avea de suferit. Expansiunea economică a avut loc începând cu anul 1850, când exporturile de guano au redevenit populare („guano” se traduce prin „excrementele păsărilor marine”).

După Războiul Pacificului din perioada 1879 – 1833, dintre armatele chiliene şi cele boliviano-peruane, Lima a fost refăcută aproape din temelii.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, populaţia din Lima s-a mărit considerabil datorită celor din mediul rural, care s-au mutat la oraş pentru o viaţă mai bună. Astăzi, oraşul este unul din cele mai populare din America de Sud. În 1988, centrul istoric al oraşului a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

În Lima există un număr mare de muzee (Muzeul Naţional de Arheologie, Muzeul de Antropologie şi Muzeul de Istorie, Muzeul Arheologic „Rafael Larco Herrera”’, Muzeul de Arte, Muzeul de Artă Italiană)

Francisco Pizarro, conchistadorul spaniol, între glorie și eșec

Francisco Pizarro, conchistadorul spaniol, s-a aflat între glorie și eșec în expeditiile sale de-a lungul coastei Pacificului, spre Peru. El a fost un un copil nelegitim ce s-a născut în jurul anului 1476 în Trujillo, Spania, într-o o zonă lovită de sărăcie.

În 1513, s-a alăturat lui Vasco Núñez de Balboa în marșul său către „Marea Sudului”, timp în care Balboa a descoperit Oceanul Pacific. În 1532, Pizarro și frații săi au cucerit Peru.

Trei ani mai târziu, acesta a fondat națiunea Noua capitală, Lima, fiind asasinat pe 26 iunie 1541, la Lima, Peru, de membrii răzbunători ai unei facțiuni inamice a conquistadorilor.

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Francisco_Pizarro
https://nordestnews.ro/intemeierea-orasului-lima/
https://ro.swashvillage.org/article/francisco-pizarro-biography
https://sanatatea.com/pub/personalitati/767-francisco-pizzaro-spaniolul-analfabet-care-a-cucerit-imperiul-incas.html
https://www.artline.ro/Francisco-Pizarro–conchistadorul-spaniol–intre-glorie-si-esec-13636-1-n.html

Oana Mihaela Gidea
Oana Mihaela este absolventa a Facultatii de litere - Universitatea din București, specializarea Științele Informăii și Documentării si a urmat un masterat in Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană. Oana Mihaela se implica activ in mediul cultural, fiind Membră a Asociației Culturale Iulia Hașdeu (Membră UNESCO) si Voluntar la Biblioteca Metropolitană din București.

Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI - EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,929FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro