- Descentralizarea permite simplificarea procedurilor, transparentizarea și scurtarea timpilor, astfel încât generarea de politici publice regionale să ducă la investirea eficientă a fondurilor europene în funcție de specificul local.
Guvernul României a avizat în ședința de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operațional Regional (POR) pentru exercițiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest. Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare și aprobare Programele Operaționale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia și Nord-Vest ce vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcția de Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale.
„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcție de specificul și necesitățile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
La rândul său, Sorin Maxim, președintele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), mizează pe digitalizarea și simplificarea proceselor, transparentizare și apropierea față de beneficiari pentru o creștere a eficienței investițiilor din fonduri europene: „Felicităm Guvernul pentru viziunea sa și pentru acest proces ce va permite o dezvoltare armonioasă a regiunilor. Credem că ne aflăm în fața unui moment istoric pentru România, în primul rând datorită faptului că este pentru prima oară când putem genera politici publice la nivel regional. În România, marile disparități sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un județ la altul), față de diferențele între regiuni, care nu depășesc procentul de 40%. De aceea, credem că o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme. Scurtarea timpilor de reacție va facilita absorbția și putem vorbi despre investirea, nu cheltuirea banilor europeni”.
Specificul fiecărui Program Operațional Regional transmis Comisiei până în prezent:
POR Vest, în valoare de 1,1 miliarde euro, a fost avizat la 18 mai de către Guvernul România și are printre obiective: dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), digitalizarea IMM-urilor și a autorităților publice locale și susținerea dezvoltării, competitivității și productivității IMM-urilor, în special în domeniile de specializare inteligentă. Acest program cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
POR Sud-Vest Oltenia, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: dezvoltarea infrastructurii rutiere, sociale, de sănătate și de patrimoniu cultural, precum și investiții în mobilitatea urbană sau infrastructura de învățământ. Acest program cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
POR Sud-Muntenia, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii. Acest program cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
POR Nord Vest, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a primit joi, 26 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: dezvoltarea în ceea ce privește creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea în vederea diminuării disparităților și creșterii standardului de viață. Acest program cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj.
De asemenea, POR București-Ilfov, POR Sud-Est, POR Centru și POR Nord-Est urmează să fie în scurt timp trimise Guvernului spre avizare. Toate investițiile ce urmează să fie susținute prin POR 2021-2027 vor combina principiile sustenabilității, accesibilității și incluziunii sociale și teritoriale, pentru a oferi cetățenilor accesul la servicii publice eficiente și o calitate ridicată a vieții. Conform studiilor efectuate de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), marile disparități sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un județ la altul), față de diferențele între regiuni, care nu depășesc procentul de 40%. De aceea, o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme.
Peste 30 de miliarde de euro prin cele 16 Programe Operaționale aferente 2021-2027:
La mijlocul lunii aprilie, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, cele șaisprezece Programe Operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro fiind deja în curs de transmitere în variantele finale negociate.
Informații detaliate despre documentele aferente perioadei de programare 2021-2027 sunt publicate pe site-ul MIPE, aici: https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/.