marți, iulie 23, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMunicipiul București conduce detașat în topul contribuției unităților administrativ-teritoriale din România în...

Municipiul București conduce detașat în topul contribuției unităților administrativ-teritoriale din România în formarea Produsului Intern Brut (PIB)

Institutul Național de Statistică a estimat prin Comunicatul din 14.02.a.c. că PIB-ul României a crescut în 2022, comparativ cu 2021, cu 4,8%, ritm superior mediei anunțate de Eurostat pentru Statele Membre ale Uniunii Europene (SM UE) de 3,6%.

Până la publicarea datelor oficiale privind evoluția PIB-ului, atât în țara noastră cât și în celelalte SM UE, un recent Raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) a permis mai multor publicații să prezinte date privind contribuția județelor și Municipiului București la formarea PIB.

Cu o pondere de 24,7%, Municipiul București conduce detașat în acest TOP, urmat de județele Cluj cu 5,2% și Timiș cu 4,8%. Patru județe (Constanța, Brașov, Iași și Prahova) au o contribuție la formarea PIB situată între 3,8% și 3,4%, iar ponderea altor 7 județe (Ilfov, Argeș, Dolj, Bihor, Sibiu, Mureș și Arad), se cifreză între 2,8% și 2,1%. Astfel, Municipiul București și cele 13 județe menționate mai sus au o contribuție de 65,5% la economia națională, iar restul de 28 de județe, de 34,5%.

Conform sursei de mai sus, Municipiul București se află pe primul loc și la indicatorul PIB/cap de locuitor cu 256,4% din media națională, urmat de județele Cluj – 138,1%, Timiș – 123,4%, Brașov – 119,3%, Constanța – 109,1%, Gorj – 104,2% și Sibiu – 102,3%. Restul de 35 județe au un PIB pe cap de locuitor sub media națională.

Conform datelor privind piața muncii la nivel local, publicate într-un articol în  CursDeGuvernare la 28.02 a.c.,  Municipiul București deține locul 1 între unitățile administrativ-teritoriale din țara noastră cu 16,2% din populația ocupată, 19,3% din numărul mediu de salariați și un câștig salarial reprezentând 138,7% din media natională. Urmează județele Cluj și Timiș cu 4,6% respctiv 4,3% din populația ocupată, 4,9% și 4,7% din numărul mediu de salariați și 119,6% respectiv 113,7% din media națională a câștigului salarial net.


Ce fac diferit Training Managerii de succes pentru a-și ajuta echipele...

Într-o lume globalizată, comunicarea eficientă cu partenerii de afaceri din diferite colțuri ale lumii este esențială pentru succesul oricărei companii multinaționale. “Barierele lingvistice pot...

Președintele CCIB a participat la Ceremonia deschiderii Ambasadei Republicii Democratice...

Răspunzând invitației E.S. dna. Madurika Joseph Weninger, primul ambasador desemnat al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în țara noastră, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,917FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro