Baza legală: OpANAF nr. 239 din 2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Cui se adresează?
- Societăţilor care doresc să se ȋnregistreze ȋn scopuri de TVA – prin opţiune;
- Societăţilor care au depăşit plafonul ANUAL al cifrei de afaceri de 300.000 lei
Nu uitaţi! Societăţile care au depăşit ȋn cursul unui an cifra de afaceri de 300.000 lei AU obligaţia de a se ȋnregistra ȋn scopuri de TVA!
Avem trei situaţii ȋn care societăţile se pot ȋnregistra ȋn scopuri de TVA şi anume:
1. La începerea activității/înființarea societăţii (art. 316 alin. (1) lit. a) Cod fiscal); |
Atenţie!
Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.
Procedură de ȋnregistrare:
Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent, după caz:
- cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098), în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului. În această situaţie, cererea de înregistrare în scopuri de TVA se depune la organul fiscal competent în aceeaşi zi cu depunerea la oficiul registrului comerţului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului;
- declaraţia de înregistrare fiscală, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului. În această situaţie, declaraţia de înregistrare fiscală se depune cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării, iar solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal“, secţiunea „Taxa pe valoarea adăugată“ din declaraţie.
2. Pe parcursul exercițiului fiscal când se depășește plafonul de scutire de 300.000 lei (art. 316 alin. (1) lit. b) Cod fiscal);
3. Prin opțiune pe parcursul exercițiului calendaristic (art.316 alin. (1) lit. c) Cod fiscal). |
Atenţie!
Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal se consideră valabilă începând cu prima zia lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea.
Procedură de ȋnregistrare:
- Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit dispoziţiilor art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni (formular 010 sau formular 050 ȋn funcţie de categoria persoanei solicitante – persoană juridică sau persoană ce desfăşoară activităţi independente, profesii libere), având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal“, secţiunea „Taxa pe valoarea adăugată“.
Ulterior depunerii tuturor documentelor solicitate mai sus, autoritatea fiscală verifică îndeplinirea condițiilor pentru înregistrarea în scopuri de TVA, printre care se numără, cel puţin, următoarele:
- Verificarea faptului dacă persoana respectivă este activă fiscal;
- Dacă participanții la societate au înscrise în cazierul fiscal anumite infracțiuni;
- Dacă solicitantul se încadrează în una dintre situațiile prevăzute de codul fiscal pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA.