marți, noiembrie 28, 2023
AcasăREVISTA ONLINEinfoModificare procedură de ȋnregistrare ȋn scopuri de TVA!

Modificare procedură de ȋnregistrare ȋn scopuri de TVA!

Baza legală: OpANAF nr. 239 din 2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Cui se adresează?

  • Societăţilor care doresc să se ȋnregistreze ȋn scopuri de TVA – prin opţiune;
  • Societăţilor care au depăşit plafonul ANUAL al cifrei de afaceri de 300.000 lei

Nu uitaţi! Societăţile care au depăşit ȋn cursul unui an cifra de afaceri de 300.000 lei AU obligaţia de a se ȋnregistra ȋn scopuri de TVA!

Avem trei situaţii ȋn care societăţile se pot ȋnregistra ȋn scopuri de TVA şi anume:

1.     La începerea activității/înființarea societăţii (art. 316 alin. (1) lit. a)  Cod fiscal);

Atenţie!

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

Procedură de ȋnregistrare:

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent, după caz:

  • cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098), în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului. În această situaţie, cererea de înregistrare în scopuri de TVA se depune la organul fiscal competent în aceeaşi zi cu depunerea la oficiul registrului comerţului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului;
  • declaraţia de înregistrare fiscală, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului. În această situaţie, declaraţia de înregistrare fiscală se depune cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării, iar solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal“, secţiunea „Taxa pe valoarea adăugată“ din declaraţie.
2.     Pe parcursul exercițiului fiscal când se depășește plafonul de scutire de 300.000 lei (art. 316 alin. (1) lit. b) Cod fiscal);

3.     Prin opțiune pe parcursul exercițiului calendaristic (art.316 alin. (1) lit. c) Cod fiscal).

Atenţie!

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal se consideră valabilă începând cu prima zia lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea.

Procedură de ȋnregistrare:

  • Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit dispoziţiilor art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni (formular 010 sau formular 050 ȋn funcţie de categoria persoanei solicitante – persoană juridică sau persoană ce desfăşoară activităţi independente, profesii libere), având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal“, secţiunea „Taxa pe valoarea adăugată“.

Ulterior depunerii tuturor documentelor solicitate mai sus, autoritatea fiscală verifică îndeplinirea condițiilor pentru înregistrarea în scopuri de TVA, printre care se numără, cel puţin, următoarele:

  • Verificarea faptului dacă persoana respectivă este activă fiscal;
  • Dacă participanții la societate au înscrise în cazierul fiscal anumite infracțiuni;
  • Dacă solicitantul se încadrează în una dintre situațiile prevăzute de codul fiscal pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA.

  • Tags / Etichete / rubrici:
  • info
Oana Pastrama
Oana Pastrama
Oana este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti cu o experienţă în domeniul financiar-contabil de peste 16 ani. Este expert contabil membru CECCAR, doctor in domeniul ştiinţelor economice – disciplina contabilitate, inspector resurse umane, profesor definitiv disciplina contabilitate, autor a numeroase articole de specialitate şi autor/coautor al unor cărţi de profil şi, nu ȋn ultimul rând, antreprenor.

Cum completăm declarația unică

Cum completăm declarația unică dacă obținem venituri din chirii, din investiții sau din tranzacții cu crypto? Sunt scutiți de la plata CAS pensionarii care...

SPAŢIUL 15 – 27 martie 2022, Sala Tancred Bănăţeanu Muzeul Naţional...

  Muzeul Naţional al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 16 martie 2022, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Spațiul, a artistului plastic, Vladimir Păun-Vrapciu. Viziunea...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente