vineri, iunie 14, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Finanțelor a discutat cu Ambasadorul Republicii Italia la București despre perspectivele...

Ministrul Finanțelor a discutat cu Ambasadorul Republicii Italia la București despre perspectivele unor noi investiții italienești în România

Ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu și E.S. dl Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italia la București au discutat vineri, 27 mai 2022, la sediul Ministerului Finanțelor despre cooperarea bilaterală în domeniul economic, precum și despre perspectivele unor noi investiții italienești în țara noastră. Italia este unul dintre partenerii comerciali ai României, fiind pe locul 2 în topul investitorilor străini, iar valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost anul trecut de 16,54 miliarde euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relațiilor româno-italiene.

România a înregistrat o creștere economică semnificativă în primele trei luni ale acestui an, în ciuda contextului geopolitic complicat și a accelerării inflației. Războiul din Ucraina are un impact negativ asupra perspectivelor de creștere economică la nivel mondial și de aceea sunt necesare măsuri excepționale pentru sprijinirea populației și a mediului de afaceri. În acest sens, ministrul finanțelor a prezentat recentele măsuri aprobate de guvern prin pachetul „Sprijin pentru România”, precum și programele IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii.

„După aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit o destinaţie atractivă pentru investiţiile străine datorită faptului că normele comunitare permit acordarea de ajutoare de stat la un nivel superior altor ţări din regiune ceea ce, alături de poziţionarea geopolitică strategică, calitatatea forţei de muncă şi predictibilitatea mediului de afaceri, au constituit avantaje competitive importante. Ministerul Finanțelor a fost întotdeanua un sprijin de nădejde pentru investitorii italieni. Până în prezent, 13 companii cu acționariat italian au beneficiat de un ajutor de stat în valoare de aproape 165 milioane de euro, au fost create aproximativ 5700 de noi lucuri de muncă, iar investițiile s-au ridicat la 547 milioane de euro.”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Un alt punct pe agenda discuțiilor a fost legat de progresele înregistrate de țara noastră în procesul de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Au fost trecute în revistă evoluțiile din domeniul finanțelor publice, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientă a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

„Ministerul Finanțelor are un rol important în aderarea României la clubul select al țărilor membre OCDE, cel mai important obiectiv politic și strategic. În acest moment, lucrăm la stabilirea foii de parcurs și sperăm să ne bazăm pe sprijinul Italiei, una dintre țările fondatoare ale prestigioasei organizații economice.”, a precizat Adrian Câciu.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre provocările și proiectele incluse în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, precum și despre potențialele colaborări în domeniu.

 

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene ofera din 7 iunie finantari nerambursabile...

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) lanseaza astazi un nou apel de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor”, dedicat companiilor romanesti cu capital majoritar...

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,931FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro