marți, mai 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul dezvoltării: reglementăm eficientizarea zonelor metropolitane

Ministrul dezvoltării: reglementăm eficientizarea zonelor metropolitane

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un act normativ care stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele, finanțarea și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România – anunță ministrul Cseke Attila.

”Fluxul economic și de persoane nu se oprește la limita unui municipiu. Crearea cadrului de politică pentru o transformare urbană durabilă este esențială, iar obiectivul reformei este de a le permite persoanelor care locuiesc în zone urbane, inclusiv celor din comunități periferice, să aibă acces sporit la servicii de calitate, cum ar fi mobilitatea, locuințele și alte servicii publice furnizate la nivel local”, a declarat ministrul.

Conform actului normativ, se definește zona metropolitană din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan ca fiind teritoriul din jurul municipiilor, în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare.  Teritoriul metropolitan se delimitează:

  • pentru municipiul București – cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov;
  • pentru municipiile reședință de județ – cel mult primele două coroane urbane;
  • pentru municipii, altele decât cele reședință de județ – cel mult prima coroană urbană.

Unitățile administrativ-teritoriale membre pot mandata zona metropolitană să exercite în numele lor o serie de atribuții precum: elaborarea, adoptarea, monitorizarea și evaluarea periodică a strategiei integrate de dezvoltare metropolitană, a planului de mobilitate urbană durabilă al zonei metropolitane și a planului urbanistic general al zonei metropolitane; elaborarea politicii fiscale comune care să favorizeze atragerea de investiții de capital străin sau autohton; elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru proiectele de interes metropolitan; promovarea, depunerea și implementarea de proiecte finanțate din fonduri naționale, europene sau internaționale, de interes pentru dezvoltarea la nivelul zonei metropolitane etc.

Prin acest act normativ, se propune și mecanismul prin care, pentru contribuabilii care își au domiciliul pe raza zonei metropolitane, impozitul pe venit se virează astfel:

  1. 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații;
  2. 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.

De asemenea, o cotă de 5% din impozitul pe venit se virează de către Ministerul Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice județene, respectiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, către zona metropolitană constituită.

Pentru a nu afecta funcționarea structurilor existente, zonele metropolitane deja constituite își pot menține delimitarea teritorială actuală, susține ministrul. Elaborarea și adoptarea legii privind zonele metropolitane reprezintă un jalon inclus în componenta 10 – Fondul local din Planul Național de Redresare și Reziliență, reforma 2. Proiectul de lege adoptat de către Guvern va intra în Parlament, în vederea dezbaterii și aprobării.

🎥 Emisiunea „Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine” / Palatul...

🎥 Emisiunea "Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine" 📌 Palatul Suter Cuvinte cheie: https://www.youtube.com/watch?v=DxQKoGbiwvQ ”Povestea clădirii se duce în urmă cu mai bine de o sută de...

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023 🎬 Producator: Revista Patronatului Român Cuvinte cheie: Bursa de Valori București, Studiu ING, Euroobligațiuni. https://www.youtube.com/watch?v=JP_p3PGNSUM 📌 Știri, Revista Presei / Retrospectiva săptămânii...

🎥 Emisiunea „Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine”

🎥 Emisiunea "Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine" 📌 VIM studio la Romanian Design Week Cuvinte cheie: Romanian Design week, inițiativă, eveniment. https://www.youtube.com/watch?v=ikq3lRLfJek ”Mi-am dorit foarte mult...

Pikito, un concept unic în Europa, acum în România! E-shop-urile pot...

Pikito, proiectul care reunește cumpărăturile online și cele offline prin intermediul unor spații comerciale fizice comune, este acum operațional în România. Compania cehă a...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img