Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri al Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Astfel, ansamblul va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.
Obiectivul de investiții, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă.
Proiectul, în valoare totală de 100.164.000 lei, va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 36 de luni.
*** *** ***
comunicat de presa
nota redactiei: despre Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, hailadorna.ro noteaza:
„Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava este un lăcaș de cult ortodox, a cărui construcție datează din 1514-1522. Biserica Sf. Gheorghe din cadul Mănăstirii este inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO, în grupul de Biserici pictate din nordul Moldovei, încă din anul 1993, alături de Moldovița, Probota, Voroneț și multe alte mănăstiri și biserici. […]
Pictura Bisericii Sf. Gheorghe
Pictura bisericii atât în interior, cât și în exterior este realizată în frescă, în stil bizantin. Cele interioare sunt realizate din 1517-1527, reprezentând sfinții prăznuiți de biserica ortodoxă și scene din istoria creștinismului. Deasupra ușii ce conduce enoriașii spre pronaos se afșă icoana Sintei Fecioare Maria Glicofilusa.
Picturi extrem de frumoase sunt cele ce reprezintă scene bibice precum: spălarea picioarelor, împărțirea veșmintelor, drumul spre Golgota, Răstignirea, Coborârea de pe Cruce, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. Tabloul votiv este pictat în naos, în partea dreaptă. […]
Pictura de pe pereții exteriori datează din vremea lui Petru Rareș, fiind foarte asemănătiare cu cele de la Moldovița și Humor. Acestea s-au deteriorat de-a lungul timpului, deslușidu-se astăzi câteva picturi pe peretele sudic, adăpostit de ploi: Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, scena Fiului Risipitor, Arborele lui Iesei. În 1979-1983 s-au realizat activități de restaurare a picturilor, rezultatele fiind optime pe fațada sudică și vestică.”
citeste intreg articolul: https://hailadorna.ro/totul-despre-manastirea-sf-ioan-cel-nou-din-suceava/