De curând, „Asociația Eu și Endometrioza” a publicat un discurs manifest al Maiei Morgenstern, prin intermediul căreia, probabil cea mai consacrată și apreciată actriță din România a ales să sprijine benevol atât eforturile noastre de conștientizare a endometriozei în tara noastră cât și lansarea primului film documentar românesc despre endometrioză, Endodyssey.
Discursul cunoscutei actrițe vizează condiția femeilor care, de mii de ani, s-au lovit și-au fost înconjurate la fiecare pas de prejudecăți și oprobiu public, fiind adesea chiar pedepsite sau marginalizate pur și simplu pentru că fac parte din așa numitul „sex slab”, la rândul său un termen ce naște prejudecăți. Acestea toate reprezintă o sumă de motive pentru care astăzi, într-o societate ce se dorește modernă, femeile încă mai sunt nevoite să caute preț de ani întregi răspunsuri la manifestări ale durerii și la probleme de sănătate, diagnosticul putând reprezenta un proces greoi, de durată, ce afectează mai apoi tratamentul și șansele de vindecare.
Endometrioza este o afecțiune extrem de răspândită, chiar dacă, la noi în țară, se vorbește încă mult prea puțin despre ea. Nu mai puțin de 1 din 10 femei din lume suferă de endometrioză, aproximativ 500.000 de cazuri fiind înregistrate acum, în România, media anilor până la obținerea diagnosticului corect fiind încă între 9-12 ani aici. Enorm.
Noi, „Asociația Eu și Endometrioza”, ne-am hotărât astfel să „rupem lanțul tăcerii”, așa cum spune în materialul de mai jos și distinsa actriță Maia Morgenstern, și să vorbim deschis despre endometrioză și condiția femeii, despre durere, suferință, dar și despre încredere, speranță și puterea de vindecare. Am făcut asta preț de doi ani de zile, muncind neîntrerupt, rezultatul final fiind reprezentat de către primul film documentar despre endometrioză din România: Endodyssey. Acesta va avea premiera pe 14 octombrie, orele 20.15, la Cinema Muzeul Țăranului, București, acolo unde vă așteptăm cu căldură și pe voi.
https://www.facebook.com/2324615464344032/videos/616242676759970
În acest documentar am pus laolaltă poveștile de viață ale pacientelor cu endometrioză, construind portrete pline de realism ale unor femei extrem de puternice care au ales să vorbească fără perdea despre dificultățile prin care au trecut, urmărind parcursul ce însumează ani întregi de agonie, până la diagnostic și tratament. Am surprins onest și neromanțat panica, speranța, încrederea și bucuria în cazurile fericite. Am intervievat medici, am adus aproape nutriționiști și am pășit alături de femei puternice în infern, pentru a reveni mai apoi pe Pământ, cu încredere și speranță. Toate aceste sentimente și toate aceste exemple, de fiecare dată extrem de umane, au fost sintetizate cu multă empatie într-un proiect menit să creioneze adevăratul chip al endometriozei, o afectiune cu frecvență mare la femeile tinere și una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. O boală de care suferă milioane de femei din toată lumea și despre care s-a vorbit mult prea puțin. Până acum.
Vă invităm astfel să pășiți într-o odisee a vieții alături de endometrioză și să fiți alături de noi într-o incursiune care vă va schimba pentru totdeauna, suntem convinși, percepția despre femei, feminitate, putere și vindecare!
Intrarea la premieră este liberă dar necesită înscriere prealabilă, în limita locurilor disponibile. Înscrierea se poate face la adresa: endodyssey2022@gmail.com până pe data de 01.10.2022, alături de numele și prenumele participanților, adresa de email și numărul de telefon. Locul în sală urmează ulterior a fi confirmat printr-un email din partea noastră.
Vă așteptăm cu drag și vă mulțumim în avans cu multă căldură pentru orice mijloc prin care veți găsi oportun să promovați evenimentul în sine și creșterea gradului de conștientizare cu privire la endometrioză, în România.
Donații pentru susținerea acestui eveniment se pot face în conturile Asociației Eu și Endometrioza:
Cont Lei: RO82BTRLRONCRT0385986401
Cont Euro: RO75BTRLEURCRT0385986403