joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInvestitorii văd oportunități unde publicul larg vede dezastru

Investitorii văd oportunități unde publicul larg vede dezastru

În ciuda începutului de an cu reveniri puternice ale burselor, ameliorarea inflației și creșteri  economice mai bune decât estimările de la sfârșitul anului 2022, publicul se așteaptă la un 2023 marcat de o înrăutățire a condițiilor economice, a constatat un sondaj Gallup. Investitorii sunt însă mai optimiști decât publicul larg, atât în SUA, cât și în Europa, iar investitorii români sunt chiar mai optimiști decât colegii lor americani.

Americanii sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția economiei SUA în primele 6 luni ale acestui an. Marea majoritate (74%) se tem că ratele dobânzilor vor continua să crească, iar 67% se tem că inflația va continua să urce. Pesimismul se extinde și în ceea ce privește bursa, 48% dintre ei fiind de părere că aceasta va scădea, în timp ce 31% cred că va crește. Este pentru prima dată din 2019 când numărul optimiștilor este sub cel al pesimiștilor. Gallup a constatat că în 2022, 58% dintre americani aveau o formă de investiție la bursă, fie direct, fie prin intermediul unui fond mutual sau al unui sistem de pensii.

În timp ce publicul larg american înclină spre pesimism, majoritatea investitorilor americani sunt optimiști. Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat a întrebat 1.000 de investitori americani ce randament se așteaptă să obțină din portofoliul lor de investiții în 2023. A rezultat că 55,7% dintre aceștia se așteaptă la randamente pozitive, în timp ce doar 33,3% văd randamente negative. De asemenea, investitorii americani sunt în mare parte centrați pe propria piață bursieră – cea mai mare din lume – 72% dintre ei considerând că piața americană reprezintă cea mai bună oportunitate de investiții în acest an, urmată de China, favorizată de 8%, și de Europa, de 7% dintre investitori.

Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat, de asemenea, 500 de investitori români despre piețele care oferă cele mai bune oportunități în acest an. Majoritatea (69%) au indicat Europa, urmată de SUA  (31%) și China  (11%. Investitorii români sunt mai optimiști decât colegii lor din SUA, 71% dintre ei așteptându-se în 2023 la rezultate pozitive ale portofoliilor de investiții.

Piața bursieră din SUA a recuperat o parte din pierderile din 2022. În acest an, S&P 500 a crescut cu peste 6%, Nasdaq cu aproape 13%, iar sondajul Asociației Americane a Investitorilor Individuali arată și el că 34,1% dintre investitori sunt optimiști, iar 28,8% sunt pesimiști.

Bursele de valori europene dau, de asemenea, semne bune pentru 2023, indicele german DAX crescând cu 11,23% pentru acest an, iar indicele francez CAC 40 cu 13,62%. Indicele BET al Bursei de Valori București este și el în creștere cu 5,6%. Investitorii europeni își îmbunătățesc sentimentul cu privire la evoluția economică a zonei euro. Indicele Sentix al încrederii investitorilor arată creșteri constante de la minimul înregistrat în octombrie anul trecut.

Articol primit la redactie de la eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Articolul precedent
Articolul următor

ARIR marchează 5 ani de activitate și lansează o colecție de...

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii - ARIR - lansează prima colecție de NFT-uri (Non-Fungible Tokens) din piața de capital din România împreună cu...

Investitorii români încep să folosească inteligența artificială

Investitorii români sunt foarte încrezători în investițiile lor și se pregătesc să contribuie mai mult la portofoliile lor în acest trimestru, arată cel mai...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente