sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaInvestitorii români se așteaptă la randamente pozitive în 2023

Investitorii români se așteaptă la randamente pozitive în 2023

Creșterile de pe piețele bursiere de la începutul anului continuă, în condițiile în care acțiunile Rezervei Federale a SUA par să confirme că finalul ciclului de majorare a ratelor dobânzii este foarte aproape. Aseară, Fed nu a surprins piața, majorând din nou dobânda cu încă 0,25%. Deși datele economice arată o decelerare a inflației, președintele Fed, Jerome Powell, consideră că este prea devreme pentru a declara victoria, deoarece economia americană se află încă în primele etape ale dezinflației. Cel mai probabil, creșterile de dobânzi vor mai continua o vreme, Powell menționând două majorări înainte de o pauză, adăugând că mai sunt multe de făcut pentru a reduce inflația.

Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, 28% dintre investitorii individuali români consideră în continuare inflația ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor în primele trei luni ale acestui an. Inflația este urmată în clasamentul riscurilor de o posibilă recesiune a economiei globale, de conflictele internaționale și de îngrijorările legate de starea economiei românești. În contextul în care în societatea românească se discută în prezent despre o eventuala creștere a impozitelor, doar 9% dintre investitori se tem de această posibilitate. Întrebați despre riscurile pentru întregul an 2023, cifrele se schimbă: 23% dintre investitori se tem de o recesiune globală, 21% se tem de inflație și 18% de un conflict internațional.

Pentru acest an, 26% dintre investitorii români se așteaptă la randamente de până la 10%, 22% anticipează câștiguri cuprinse între 10 și 20%, în timp ce 12% prevăd randamente cuprinse între 20 și 30%, iar 11% se așteaptă la câștiguri de peste 30%. Întrebați care sunt piețele care oferă cele mai bune oportunități în acest trimestru, 36% din respondenți au indicat Europa, 30% SUA și doar 11% privesc spre China. Clasamentul se menține și în ceea ce privește perspectivele de investiții pentru întregul an. Doar un sfert dintre investitorii români se așteaptă la pierderi în 2023.

Scăderile burselor de valori din 2022 nu i-au speriat pe 72% dintre investitorii români, mai arată sondajul eToro Retail Investor Beat. O treime dintre acești investitori (33%) consideră că piețele vor avea rezultate mai bune în acest an, 31% afirmă că piețele sunt ciclice, 29% că piețele fluctuează și spun că sunt investitori pe termen lung iar 29% s-au bucurat să cumpere active de calitate la prețuri mai mici.

Până în prezent, piețele confirmă așteptările pozitive ale investitorilor, indicele american S&P 500 înregistrând o creștere de 7,72% de la începutul anului până în prezent, indicele german DAX a crescut cu 10%, iar indicele chinezesc Shanghai a crescut cu 6,39%.

Pentru următoarele trei luni, doar 21,4% dintre investitori au declarat că vor investi mai puțin decât de obicei. Motivul principal pentru 41% dintre ei este necesitatea de a folosi acești bani pentru a acoperi costurile crescânde ale gospodăriei. Un sfert dintre respondenți folosesc banii de investiții pentru a crea un fond de urgență pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute sau pierderea veniturilor, iar aproape 20% acumulează bani în plus pentru a investi atunci când piețele vor arăta mai bine. În ceea ce privește regiunile istorice, 31% dintre investitori sunt din Muntenia, 21% din Transilvania și 20,6% din Moldova. De asemenea, sondajul arată că există o disparitate de gen atunci când vine vorba de investiții – două treimi dintre investitori fiind bărbați (67%), în timp ce doar 33% dintre investitori sunt femei.

Acest articol a fost primit la redacție de la eToro.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Reprezentativitatea pieței de capital din România în indicii MSCI crește odată...

Acțiunile altor patru companii listate la Bursa de Valori București (BVB) vor fi incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable...

Piața puternică a forței de muncă îi îngrijorează pe investitori

Piața forței de muncă are un început de an puternic, cu o scădere globală a șomajului combinată cu o creștere a numărului de noi...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro